SIMEI este o expozitie internationala de echipamente enologice si de imbuteliere. Este organizat de catre Unione Italiana Vini (UIV), impreuna cu colaboratorii si este un eveniment bienal de mare amploare in domeniul viticulturii.
Anul acesta SIMEI s-a desfasurat in perioada 15 – 18 noiembrie 2022. Dupa oprirea fortata din 2021, evenimentul a revenit cu editia a 29-a si astfel reintra in ritmul bienal, cu care ne-am obisnuit.
Organizare de exceptie la SIMEI 2022
Toata tehnologia aplicata in vinificatie si viticultura a putut fi vazuta si apreciata la SIMEI in cele patru zile si cele patru incaperi supradimensionate. Acestea s-au remarcat atat prin marimea lor, cat mai ales prin insonorizarea raportata la numarul de vizitatori.
Murmurul celor peste 33.000 de vizitatori ce au trecut pragul acestei expozitii nu a fost deloc asurzitor. Si chiar ai putut mentine un dialog fara sa iti ranesti corzile vocale. Conditiile de primire si de directionare au fost foarte precise si usor de intuit chiar si pentru cei nefamiliarizati cu zona sau cu limba.
Expozanti pentru toate serviciile viti-vinicole
Cele 4 zile de SIMEI din Fiera Milano au fost prea putine pentru a putea acumula toate informatiile prezentate de catre cei peste 470 de expozanti. Au predominat firme din Italia si Franta si cate 1-5 expozanti din SUA, Austria, Bulgaria, Cehia, Croatia, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Slovenia, Spania, Ungaria si Romania. Romania a fost reprezentata prin Triago Trading, o companie specializata in fabricarea de rezervoare si echipamente din inox pentru industria alimentara, chimica sau farmaceutica.
Printre expozantii SIMEI 2022, in materie de analizoare de vin (de asta am fost eu cel mai curios) s-au prezentat 31 de producatori, iar dintre acestia, mi-au atras atentia cei de la DNAPhone, CDR Foodlab si indeosebi cei de la BioSystems Analytical Solutions.
Cu totii ne-au oferit cu multa rabdare prezentari foarte cuprinzatoare ale propriilor produse. Cel mai atragator analizor in modul DEMO l-au avut cei de la BioSystems cu al lor Y400.
Mai jos puteti urmari cateva cadre cu acest analizor, care ne ofera un show pe masura. Actiunea este inregistrata de mine, in cadrul acestei editii de SIMEI 2022. Vizionare placuta!
Pentru multi, aspectul si modul de functionare pare ceva desprins din filmele SF. Dar analizorul acesta este real si arata foarte bine!
Industria vinurilor are de unde alege echipamente
Pe langa tipurile de analizoare, atat pentru laboratoare specializate, cat si pentru crame de mici dimensiuni, am intalnit si alte categorii de produse. De la materii prime, instalatii de productie, sisteme si utilaje de presare, recipiente de fermentare si invechire, filtre și sisteme de filtrare, sisteme de imbuteliere si umplere, sisteme de inspecție, masini de clasificare sau sortare, containere, produse si echipamente de spalat, sisteme de etichetare si imprimare, sisteme de ambalare si de transport.
In general toate tehnologia necesara intr-o crama sau podgorie, indiferent de nivelul de marime al acesteia.
Avantajul unei astfel de expozitii, este acela ca iti poti forma propriile pareri, avand posibilitatea sa compari acelasi tip de produs, creat si prezentat de doua, trei firme total separate, in moduri diferite. In imaginea de mai jos, se pot observa 2 sisteme de presare clasice de tip Teasc, care au acelasi scop, folosesc aceeasi metoda de presare, dar sunt complet diferite.
SIMEI ca expozitie internationala de echipamente enologice si de imbuteliere a avut ca tema a expozitiei din 2022: sustenabilitatea. Evenimentele au fost dedicate in mod special modelelor de afaceri verzi, sustenabile cu aspecte ecologice, sociale si economice.
Cu scopul dezvoltarii unui sector tehnic și tehnologic sustenabil, evenimentele au fost organizate de catre Sustainable Wine Roundtable (SWR).
SIMEI a oferit de toate, pentru toti, pentru toate gusturile si toate buzunarele. A fost o experienta inedita in urma careia am ramas foarte placut impresionat. Sunt curios sa vedem cu ce ne vor surprinde organizatorii si expozantii editiei urmatoare de SIMEI, ce va avea loc peste doi ani. Pana atunci, spor la procesat de struguri si la degustat de vinuri!