Povestea fantanii din Treviso incepe in anul 1559, intr-o perioada de seceta cumplita, cand Alvise Da Ponte, pe atunci conducator al Republicii Venetiene, a comandat construirea unei statui unice in lume
In toamna anului 2016, o stire din Italia facea ocolul lumii, preluata de toate agentiile de presa: un oras italian inaugura o fantana care functiona 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, si din care curge vin in loc de apa, iar bautura nu costa nimic. Fantana a fost instalata in Ortona, Abruzzo, un oras italian situat la sud de Roma, intr-o cunoscuta zona viticola.
Ideea nu este insa noua, in orasul italian Treviso existand o asemenea fantana inca din secolul al XVI-lea.
Povestea fantanii din Treviso incepe in anul 1559, intr-o perioada de seceta cumplita, cand Alvise Da Ponte, pe atunci conducator al Republicii Venetiene, a comandat construirea unei statui unice in lume. I se spunea si inca i se spune Fantana cu Sani, pentru ca infatiseaza o femeie cu sanii goi, din sfarcurile carora curgea vin.
In perioada Republicii Venetiene, pana in anul 1797, statuia a fost amplasata in interiorul Palatului Pretorian, pe Via Calmaggiore. In fiecare an, pentru a sarbatori alegerea noului conducator, timp de trei zile, dintr-un san al statuii curgea vin alb, iar din celalalt, vin rosu Toti cetatenii din Treviso puteau sa bea, astfel, gratuit.
In scurt timp insa, trupele lui Napoleon, care au ajuns sa controleze militar regiunea, au considerat statuia ca fiind un simbol al puterii locale si si-au dorit ca aceasta sa dispara. Au vandalizat-o si, pentru o lunga perioada de timp, statuia a fost considerata pierduta. Apoi, statuia a fost regasita de un anume abate Luigi Bailo, care a adapostit-o in Muzeul Casa da Noal.
Astazi, cei care viziteaza Treviso pot admira o copie a statuii, reconstruita in 1989 de sculptorul peruvian Miguel Miranda Quinones. Se afla in curtea Palatului Zignoli, accesibila din galeria care leaga Calmaggiore de Piazzetta della Torre si Calle del Podesta. Din sfarcurile sanilor sai nu mai curge insa vin rosu si alb, nici macar in zilele premergatoare alegerii primarului, ci doar apa proaspata, in interiorul unui bazin in forma de scoica, flancat de o placa care ii rezuma istoria prin cuvintele dictate in secolul al XIX-lea de catre medicul din Treviso Matteo Sernagiotto.
Originalul vandalizat de francezi este protejat acum in loggia de sub Palazzo dei Trecento.
Fantana este considerata si azi de localnici un simbol al fertilitatii, al abundentei si al prosperitatii de care se bucura orasul datorita apropierii sale de raul Sile.
Legenda spune ca atingerea ambilor sani ii aduce noroc indraznetului, asa ca popularitatea statuii, neschimbata peste generatii, este de inteles.