Marea mahureala – prevenire si tratament

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

E posibil ca toate cartile SF care au drept tema calatoria in timp sa aiba aceeasi sursa – mahmureala. Mai exact acea sfarseala infinita, punctata de dureri infernale de cap, termor si refluxuri gastrice care te face sa-ti doresti sa te poti intoarce cu macar 24 de ore in urma si sa-ti administrezi o corectie cu o bata de baseball, cu urmari mult mai usor de tolerat. Pe de alta parte, experienta unor mahmureli serioase poate fi de folos la trecerea cu mai mare usurinta peste gripe, luxatii sau interventii chirurgicale fara anestezie. In cel mai optimist scenariu, la calibrarea consumului viitor de alcool, catre volume care sa nu conduca la repetarea experientei…

Preventie

Evident, daca abordam mahmureala ca pe o afectiune (si cumva este o suma de simptome ale intoxicatiei voluntare), preventia este intotdeauna mai importanta decat tratamentul. Adica trebuie sa consumati cu masura si aveti in vedere macar cateva lucruri:

  • inainte de ocazia de consum – spritul cu amicii, reuniunea cu fostii colegi, clatitul creierilor dupa o saptamana grea sau cum vreti sa-i spuneti – mancati zdravan, preferabil o masa bogata in carbohidrati. Paine, paste, malai sau orez, fructe de orice fel, mazare, fasole, cartofi, morcovi, ciocolata, lactate – toate incetinesc absorbtia alcoolului in sange;
  • Beti multa apa. Specialistii (cei pe care i-am consultat nu au pregatire medicala, ci “din teren”) spun ca apa este esentiala, chiar daca beti bauturi cu concentratii mai scazute de alcool. Dozele recomandate sunt de 250-350 ml de apa la fiecare litru de bere consumat, 1:1 in cazul vinului si 7:1 (!!!) pentru distilate.
  • Faceti pauze intre pahare. Lasati-i corpului timp sa proceseze alcoolul, asteptand macar 30 de minute intre bauturi.
  • Evitati bauturile acidulate (accelereaza rata de absorbtie a alcoolului), alegeti bauturi mai deschise la culoare in loc de cele colorate (cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat creste riscul de a contine alcool metilic sau de alt tip decat cel etilic, aldehide, cetone, taninuri si esteri care ingreuneaza sarcina ficatului).

Tratamente

Urinarea frecventa, transpiratia si secretia suplimentara de acid gastric pe care le provoaca alcoolul sunt baza simptomelor mahmurelii, traducandu-se in deshidratare, demineralizare, dezechilibru electrolitic, arsuri si reflux gastric etc..

Pentru fiecare dintre aceste simptome exista, din fericire, si amelioratori.

In primul rand, beti apa. Cat puteti de multa! Durerile de cap, sensibilitatea la lumina si usorul tremor pot fi usor combatute doar cu apa. Pentru dureri persistente, evitati paracetamolul si alegeti fie o aspirina, fie o pastila pe baza de ibuprofen.

Cel mai important supliment pentru diminetile grele este cisteina, un aminoacid sulfurat care ajuta la descompunerea acetaldehidei, la randul sau aparuta din descompunerea alcoolului de catre ficat. Acetaldehida este toxica si distruge ireparabil ADN-ul unor celule. Cel mai mare aport de cisteina il au ouale – si ati vazut destule filme in care remediul antimahmureala contine oua crude. Nu trebuie sa fie neaparat crude (desi ajuta), pot fi si fierte sau prajite. Carnea de pui, iaurtul, branzeturile sau, pentru vegetarieni, broccoli, varza de Bruxelles, ardeiul gras rosu sau germenii incoltiti contin, de asemenea, cantitati rezonabile de cisteina.

Sodiul si potasiul se numara printre elementele pierdute din belsug din cauza excesului de alcool. Sucurile pentru sportivi, cu electroliti (tip Gatorade), bananele, chips-urile de cartofi, sucul de portocale sau de rosii, avocado si apa de cocos va ajuta sa va restabiliti rapid echilibrul. 

Evident, traditionala zeama de varza are si ea o contributie, mai ales daca va provoaca si sete si va face sa beti si multa apa. Ciorba de burta este buna doar daca are multa sare, multa smantana si mult mujdei (tot datorita cisteinei), altfel functioneaza doar ca placebo. O supa de pui a la grec are aproximativ acelasi efect ca o ciorba de burta fara mujdei.

Chiar daca nu va vor face sa va simtiti mai bine imediat, fructele – de fapt glucoza si fructoza din ele – ajuta la metabolizarea alcoolului. Pe scurt, va fac bine, chiar daca nu va dati seama pe loc. 

Iesiti la o plimbare – endorfinele sunt un calmant natural! Si, nu in ultimul rand, dormiti – “sleep it over” – pentru ca oboseala incetineste procesele din ficat. Pentru siguranta, cand stiti ca aveti de “iesit in oras”, dormiti bine inainte!

Echipa WoR va ureaza numai dimineti placute si va recomanda, evident, sa consumati cu masura!

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES