EXCLUSIV: Crama cu vin in amfore, spa subteran si restaurant cu ambitii de o stea Michelin

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment
Un nou proiect local ar putea schimba standardele enoturismului romanesc. In Borgo Caponera Resort se vor investi cinci milioane de euro

Investitia, ce se va ridica la suma totala de circa 5 milioane de euro, apartine omului de afaceri italian Marco Elisei. Acesta a devenit deja proprietar al unui teren de doua hectare in intravilanul comunei, teren pe care se afla un conac ridicat in urma cu doua veacuri. Nationalizat in anii comunismului si transformat intr-un loc ce gazduia tabere de pionieri, conacul are nevoie urgenta de o reabilitare profesionista. Noul proprietar a descoperit, sub mai multe straturi de vopsea ce acopera peretii, fresce pictate odata cu ridicarea conacului. A anuntat imediat un expert al muzeului de profil din Timisoara, care ar putea oferi consultanta la restaurarea operelor de arta bicentenare.

Proiectul se vrea a fi o inovatie enoturistica in vestul Romaniei. Dorim sa aducem Renasterea italiana din centrul Italiei – Toscana si Umbria – pe dealurile din zona Minis-Maderat, spune investitorul italian, care isi propune sa finalizeze proiectul in cel mult doi ani.

O crama cu repere istorice si culturale

Crama se va numi Eliwine si va purta blazonul multicentenar al neamului Elisei, o veche familie italiana al carui arbore genealogic il include si pe poetul Dante Aligheri.

Crama a fost proiectata intr-o forma octogonala, cu un maslin asezat central, cu subtile trimiteri arhitectonice la constructiile realizate de Brunelleschi, la Catedrala din Florenta si la Renasterea toscana. E gandita ca o opera de arta ce va putea fi vizitata, complet diferita de pivnitele cramelor din zona. Va avea, deci, mari sanse de a deveni o atractie turistica.

In pivnita vom face vin fara a utiliza recipiente de inox. Am optat pentru amfore de teracota, facute in Impruneta, o localitate de langa Florenta, unde Filippo Brunelleschi a produs, cu 600 de ani in urma, caramizile folosite la constructia domului Santa Maria del Fiore, din Florenta, explica Marco Elisei.

Intr-o prima etapa, crama va cumpara struguri exclusiv de la de la viticultorii din zona Minis-Maderat posesori ai certificatului D.O.C.. De asemenea, crama va promova soiurile si vinul romanesc de calitate. Se va axa pe producerea de orange wine autohton, la inceput din Mustoasa de Maderat si Feteasca regala.

Circa 70% din vinul produs va fi destinat propriei sali de evenimente, degustarilor gastronomice, team-building-urilor si restaurantului.

Sala de degustare cu asocieri premium

Sala de degustare va avea o suprafata de aproximativ 600 de metri patrati si va putea primi 300 de oaspeti. Va fi utilizata atat pentru degustari, cat si pentru evenimente.

Vom organiza degustări gourmet, diferite de degustarile clasice. Vor fi oferite asocieri premium ale vinului cu preparate inedite, vom renunta la asocierile clasice cu branzeturi si mezeluri. De exemplu, Feteasca Neagra maturata in tancuri de ciment, cu microoxgenare ridicata, va fi asociata cu o portie de mistret cu fructe de padure, sau, in cazul unui meniu vegetarian, cu ratatouille si tort sarat, explica investitorul italian.

Avand in vedere calitatea inalta a serviciului oferit, aceste degustari gourmet vor fi servite pe platouri renascentiste din Umbria, reprezentand ceea ce numim Raffaellesco, detaliaza Marco Elisei.

Aici se cuvine sa facem o paranteza: orasul italian Deruta, din Umbria, este recunoscut pentru productia sa de ceramica rafinata, smaltuita, cunoscuta sub numele de majolica. In secolul al XIV-lea, la inceputul Renasterii, artizanii lor erau atat de prolifici si talentati incat orasul Deruta a putut plati taxele orasului in ceramica in loc de numerar! Perioada cea mai prospera pentru Deruta a fost secolul al XVI-lea, timp in care un anume design, numit Raffaellesco, a devenit extrem de popular in ceramica. Raffaellesco este omonimul unuia dintre marii maestri ai Renasterii, Raffaello Sanzio da Urbino, pictor si arhitect. Frescele sale prezentau o creatura care a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de grotesc, un design care combina forme umane, animale si botanice. Paranteza inchisa.

Restaurant cu ambitii mari

Restaurantul se va numi TATI’ si va fi situat in conacul din secolul al XVIII-lea, dupa ce cladirea va fi complet renovata, pastrand frescele si caracteristicile palatelor nobiliare ale vremii.

Investitiile vor fi facute cu consultanti si manageri, pentru ca restaurantul sa obtina o stea Michelin.

Pentru stimularea enoturismului, resortul va include opt casute de lemn, o piscina cu o parte acoperita si alta descoperita, plus un teren de sport multifunctional.

Primul spa subteran, de inspiratie toscană

In incinta resortului va  fi construit primul spa subteran din vestul tarii, proiectat dupa un model toscan, intr-o fosta pivnita de vinuri cladita din piatra.

Va fi un spa elegant, de tip premium. Va fi exclusivist, doar membrii vor avea acces. Cei aflati in  spa vor putea degusta vinuri premium, vor avea la dispozitie un somelier care ii va consilia si le va oferi degustari personalizate. Mai multi ospatari le vor sta la dispozitie membrilor, in orice moment. Vom organiza, la cerere, cine romantice, promite Marco Elisei.

Omul de afaceri italian Marco Elisei este originar din Assisi, se afla in Romania de cinci ani si nu este la prima investitie in zona Aradului. Cu cativa ani in urma a pus bazele unei plantatii de capsuni, vanduta ulterior unor investitori din Elvetia.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES