In sectiunea dedicata vinurilor rosé a Concours Mondial de Bruxelles, vinurile romanesti au castigat un total de 18 medalii, dintre care o mare medalie de aur si o medalie de aur cu mentiunea „Revelatia concursului”.
Girboiu, Hermeziu si Caii de la Letea, in top
Crama Girboiu a castigat singura mare medalie pentru Romania, in timp ce Crama Hermeziu a impresionat juriul suficient de tare cat sa primeasca mentiunea „Revelatia concursului”, la categoria vinuri rose demidulci.
Ca numar de medalii, Via Viticola Sarica Niculitel a fost cel mai premiat producator, cu trei medalii de aur si una de argint, secondat indeaproape de Cramele Recas, cu doua medalii de aur si doua de argint. Alte doua vinuri remarcabile ale partenerilor Wines of Romania – Cuvee Alexis (Avincis) si Busuioaca de Bohotin Diamond Selection (Domeniile Averesti) au cucerit medalii de argint.
Romania, mentiune speciala, alaturi de Croatia
Chiar daca Romania se afla inca departe de numarul de medalii obtinut de tarile cu traditie – Franta (137 medalii), Italia (76) sau Spania (57), performantele recente au facut organizatorii sa mentioneze vinurile romanesti, alaturi de cele croate, ca „iesind din multime”:
„Desi puse in umbra de cele mai importante tari producatoare de vinuri rose, doua natiuni confirma faptul ca sunt stele in ascensiune pe firmamentul vinului, fiecare dintre ele castigand 18 prestigioase medalii CMB – Croatia si Romania. In fapt, titlul de Revelatia Demidulce a concursului a fost castigat de un vin din Romania, C’est soir – Busuioaca de Bohotin”, relateaza site-ul concursului, concoursmondial.com.
Vinurile medaliate la Concours Mondial de Bruxelles, sectiunea Vinuri Rosé
Mare medalie de aur: Crama Girboiu, Bacanta Special Edition – Traminer roz 2023
Medalie de aur si titlul de „Revelatia concursului pentru vinuri rosé demidulci”: Crama Hermeziu, C’est soir – Busuioaca de Bohotin demidulce 2023
Medalii de aur:
- Via Viticola, Caii de la Letea Vol. I – 2023, Syrah, Pinot noir, Merlot
- Via Viticola, Caii de la Letea Vol. II – 2023, Syrah, Pinot noir, Feteasca neagra
- Via Viticola, Caii de la Letea Geneza – 2023, Pinot noir, Syrah, Merlot
- Cramele Recas, Muse Day Roze – 2022, Merlot
- Cramele Recas, Balauri Roze – 2023, Merlot
- Crama Strunga, Velier – 2023, Cabernet Sauvignon
Medalii de argint:
- Avincis, Cuvée Alexis – 2023, Cabernet Sauvignon, Merlot
- Via Viticola, Caii de la Letea Inima de Stejar – 2023, Feteasca neagra, Syrah, Cabernet Franc
- Domeniile Averesti, Diamond Selection – 2023, Busuioaca de Bohotin
- Cramele Recas, The New Rosé – 2023, Merlot
- Cramele Recas, Sole – 2022, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra
- Crama Hermeziu, C’est soir – 2023, Cabernet Sauvignon, demisec
- Crama Hermeziu, C’est soir – 2023, Traminer, demisec
- Vinuri Pancene, Apus de Soare – 2023, Pinot noir, Feteasca neagra
- Vinuri Pancene, Taine – 2023, Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon
- Gabai, Miraz – 2023, Feteasca neagra, Pinot noir
Despre Concours Mondial de Bruxelles
Organizat anual de trei decenii, Concours Mondial de Bruxelles este unul dintre cele mai prestigioase concursuri de vin din lume, popularitatea sa determinand organizatorii sa il imparta in patru sectiuni diferite – vinuri rose, vinuri albe si rosii, vinuri spumante si vinuri dulci sau fortifiate – un lucru necesar datorita numarului foarte mare de probe inscrise.
In 2023, a fost nevoie de 350 de jurati, reprezentand 50 de tari, pentru a asigura jurizarea tuturor probelor. Sectiunea dedicata vinurilor rose, organizata in Croatia, a fost prima din acest an, urmatoarele trei urmand sa se desfasoare in Mexic, in iunie (vinuri albe si rosii), in Italia, in iulie (vinuri spumante) si in Belgia, in octombrie (vinuri dulci sau fortifiate).
La concursul de vinuri rose proaspat incheiat au fost inscrise 1.205 de vinuri, iar juriul, format din 55 de degustatori, a acordat medalii in limita regulamentara de 30% dintre vinurile inscrise.
Concurs Mondial de Bruxelles nu este doar un instrument de evaluare a vinurilor, ci si a degustatorilor: din 2004, organizatorii colaboreaza cu Institutul de Statistica al Universitatii Catolice din Louvain pentru a evalua performantele fiecarului jurat. Doi degustatori romani, Georgel Costache si Valentin Ceafalau, au primit de-a lungul timpului titlul de „Benchmark taster” pentru constanta prestatiilor lor.
📷 Sursa Poze: Concours Mondial de Bruxelles