Vinurile romanesti, in topurile mondiale. Peste 500 de medalii obtinute de producatori in 2023, la concursurile internationale de profil

by Wines of Romania
0 Comment

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia.

Astfel, in topul celor mai premiati producatori locali se numara Budureasca, Jidvei si Grupul Vintruvian (Crama DeMatei / Caii de la Letea), fiecare dintre acestia castigand anul acesta peste 50 de medalii internationale. Crama Girboiu, Cramele Recas, Domeniul Coroanei Segarcea si Domeniile Samburesti au obtinut fiecare peste 25 de medalii. De asemenea, pe podiumurile mondiale au urcat in acest an si alti producatori precum Viile Metamorfosis, Domeniul Bogdan, SERVE sau Domeniile Averesti.

„Imaginea vinului romanesc se construieste pas cu pas, iar concursurile internationale sunt un mod bun de a ajunge in atentia expertilor si a jucatorilor cu experienta pe piata. Medaliile nu sunt doar o recunoastere a calitatii, ci si un instrument important, care ajuta la listarea pe pietele din tara unde se tine concursul, apoi devin un argument de vanzare catre consumatorul final. Cu cat participa mai multi producatori din Romania, la cat mai multe concursuri internationale, cu atat mai repede vom intra in constiinta lumii intregi ca o tara recunoscuta pentru vinurile sale. Pentru ca, in prezent, trebuie sa recunoastem ca doar o mica parte dintre iubitorii de vin stiu ca Romania este un producator, ba chiar unul de top”, spune Marinela Ardelean, fondator al platformei Wines of Romania, critic de vin si, la randul sau, jurat in mai multe in concursuri internationale de vin.

O prezenta semnificativa a Romaniei s-a inregistrat in acest an la Mundus Vini, cel mai important concurs de profil din Germania, unde vinurile romanesti au obtinut, in cele doua sesiuni de degustare, un total de 78 de medalii, dintre care 56 de aur si o mare medalie de aur pentru Diamond Selection Feteasca Neagra Barrique de la Domeniile Averesti. Mai mult, Rhein Riesling Finca Theresia 2018, de la Vinul Partium (Carastelec) a obtinut titlul de Best of Riesling. Celelalte medalii au mers catre Crama Girboiu, Iconic Estate, SERVE, Crama DeMatei, Budureasca, Jidvei, Rasova Wine, Cramele Recas, Domeniile Alexandrion Rhein 1892, Crama La Salina, Carl Reh Winery, Domaine Vinarte, Viticola Corcova, Unicom Production, Via Viticola, Domeniile Averesti, Crama Strunga, Podgoria Silvania, Viti-Pomicola Samburesti si Domeniile Blaga.

La cel mai mare concurs de vinuri din America de Nord, Selections Mondiales des Vins, desfasurat in Canada, Romania a obtinut 24 de medalii, iar doua dintre vinuri au fost incluse in top 50 vinuri din concurs (dintr-un total de peste 1.500), ambele produse de grupul Vintruvian – Patima dupa Matei Feteasca Neagra si Epiphanie Feteasca Neagra, cel din urma fiind desemnat si cel mai bun vin romanesc inscris in concurs.

Mai mult, in cadrul International Wine Challenge Bucharest / Vinarium, cel mai important concurs de profil din Romania, vinurile romanesti au reprezentat 59% din cele 1.311 probe participante, iar numarul de medalii obtinute a fost de 225, dintre care 6 mari medalii de aur. Au fost premiate, in total, 419 vinuri din 23 de tari.

Un alt concurs cu rezultate remarcabile a fost Femmes et Vins du Monde, un concurs anual desfasurat in Monaco, a carui particularitate este, la fel ca in cazul concursului Sakura (Japonia), faptul ca juriul este format in totalitate din femei specializate in oenologie, tehnologie, sommelerie, critica de vin sau comert specializat. Aici, Marele Premiu si cel mai mare punctaj au fost obtinute de Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc de la Jidvei, cu 93 de puncte, si nu mai putin de opt vinuri au castigat cea mai mare distinctie, Nova de Diamant, dintr-un total de 17 asemenea premii. In total, Romania a castigat 19 distinctii la acest concurs, medaliile mergand catre vinuri produse de Jidvei, Navigo si Domeniul Coroanei Segarcea.

Romania a reusit sa faca o impresie buna si la Sakura Japan’s Women Wine Awards, obtinand 14 medalii (un dublu aur si opt de aur) pentru vinurile de la Budureasca, Cramele Recas, Avincis, Vinarte, Domeniul Coroanei Segarcea si Lacerta Winery. Nu in ultimul rand, la International Wine Challenge, Romania a obtinut 23 de medalii pentru vinurile produse de Jidvei, Cramele Recas si Alira, iar Concours Mondial du Bruxelles a adaugat bilantului alte 28 de medalii, dintre care 15 de aur si doua Mari Medalii de Aur.

Despre Wines of Romania

Wines of Romania este un proiect 100% privat, puternic ancorat in dezvoltarea sustenabila a succesului local si international al vinului romanesc. Fondata de Marinela Ardelean, expert in vin si co-organizator al festivalului RO-WINE, platforma Wines of Romania reprezinta un univers digital dedicat vinurilor autohtone, iubitorilor de vin, achizitorilor, producatorilor si investitorilor.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES