Un start-up european anunta prima „recolta spatiala a vitei-de-vie” in 2023, dintr-o planta ce a revenit pe Pamant in 2021, dupa ce a petrecut 14 luni pe orbita
Faimoasa Casa de Licitatii Christie’s anunta, in luna mai a anului 2021, scoaterea la licitatie a unei sticle de vin din regiunea Bordeaux, un vin pas comme les autres. Sticla in cauza, un Petrus 2000, petrecuse 14 luni pe orbita Pamantului, ca parte a unui studiu de cercetare cu finantare privata. Merlot-ul a calatorit in spatiul cosmic, alaturi de alte 11 sticle din acelasi vintage, avand drept inedita pivnita o portiune a Statiei Spatiale Internationale. Sticlele de vin au zburat 439 de zile la o inaltime de 400 de kilometri, in interiorul „pivnitei” ce se deplasa cu o viteza de peste 44.000 de kilometri pe ora, la gravitatie zero. Cum alcoolul si paharele sunt interzise pe Statia Spatiala Internationala, fiecare sticla a fost ambalata intr-un cilindru special, de otel, in timpul calatoriei.
Nu doar un vin „spatial”
Pe langa vinul „spatial”, castigatorul licitatiei a obtinut si o a doua sticla de Petrus, din acelasi an – un vin „terestru”, „nezburat” – pentru o degustare comparativa. Zestrea cumparatorului a mai cuprins un cufar personalizat (foto: Christie’s) , un decantor, pahare si un tirbuson realizat dintr-un meteorit. Setul a fost adapostit intr-un cufar special, realizat la comanda in Les Ateliers Victor, din Paris. A durat mai mult de 900 de ore pentru a construi si include in cufar un seif secret, ascuns in spatele unui sistem solar inspirat de Jules Verne.
Un grup privilegiat de degustatori
Expertul Christie’s remarca faptul ca a fost pentru prima data cand un vin a calatorit pe Statia Spatiala Internationala si s-a intors pe Pamant. Space Cargo Unlimited a lansat cele 12 sticle de Petrus 2000 in spatiu la bordul capsulei Cygnus a lui Northrop Grumman, in noiembrie 2019. Vinul a fost maturat intr-un mediu atent monitorizat la bordul ISS, inainte de a se intoarce pe Pamant cu nava spatiala SpaceDragon, a SpaceX, in ianuarie 2021. Apoi, un grup privilegiat de degustatori a comparat vinul spatial cu unul din acelasi an, la institutul de vin al Universitatii din Bordeaux. Concluzia: s-au observat diferente remarcabile la culoare, aroma si gust.
Misiune cu Merlot si Cabernet Sauvignon la bord
Experimentul ce a dus cele 12 sticle de Petrus pe orbita a facut parte din programul de cercetare spatiala cu finantare privata al startup-ului european Space Cargo Unlimited, cunoscut sub numele de Mission WISE. Pe parcursul a sase experimente, schema va examina efectele gravitatiei zero si ale spatiului asupra alimentelor si plantelor pentru a imbunatati agricultura noastra, cea de toate zilele, aici, pe Pamant. De asemenea, proiectul spatial isi propune sa clarifice mai multe aspecte referitoare la maturarea vinului, in special cele legate de modul in care gustul si compozitia chimica sunt afectate in timpul respectivului proces.
In cadrul acestui experiment, cercetatorii au analizat deja fragmente de vita-de-vie provenind de la 320 de lastari din soiurile Merlot si Cabernet Sauvignon ce au petrecut 439 de zile in spatiu, ca parte a unui efort de a face plantele de pe Pamant mai rezistente la schimbarile climatice si boli.
O cronologie istorica necesara
De fapt, proiectul de cultivare a plantelor in spatiul cosmic a inceput mult mai devreme. Cu mai bine de trei decenii in urma, la inceputul anilor 90. Apoi, in anul 2002, a fost activata si dezvoltata Unitatea de validare a productiei legumicole Lada, cunoscuta sub numele de „Sera Lada”, in modulul Zvezda, din partea rusa a Statiei Spatiale Internationale. Trei ani mai tarziu, plantele cultivate in spatiu, provenind de la semintele plantelor initiale din Sera Lada, au primit unda verde pentru consum.
In 2009, un nou experiment, numit TAGES, a debutat pe Spatia Spatiala Internationala, cu scopul de a studia modul in care plantele cresc in spatiul cosmic.
Un studiu din 2012 a descoperit ca gravitatia nu este esentiala pentru orientarea radacinii plantelor.
In fine, la 8 mai 2014, astronautul Steve Swanson a activat „Veg-01” sau Veggie, un sistem de crestere a plantelor spatiale adus pe Statia Spatiala Internationala de SpaceX, in Expeditia 39.
O premiera mondiala
Space Cargo Unlimited, compania din spatele proiectului, a facut public, joi, 16 iunie, faptul ca vitele-de-vie revenite din spatiu anul trecut – din soiurile Merlot si Cabernet Sauvignon – au fost replantate si exista planuri pentru o prima „recolta spatiala a vitei-de-vie” in 2023. Cei 320 de lastari de Merlot si Cabernet Sauvignon au fost replantati in februarie 2022 si fac parte din proiectul „Mission Wise” al Space Cargo Unlimited, care implica si institutul de vin al Universitătii din Bordeaux.
Rezultatele examinarii preliminare au sugerat ca „vita spatiala” poate prezenta o rezistenta crescuta la mucegaiul pufos si filoxera, precum si modificari ale continutului de polifenoli.
Testele pe teren sunt planificate pentru sfarsitul acestui an, alaturi de Groupe Mercier, specialistul in viticultura care este partener comercial in proiect si care gazduieste vita de vie.
In timp ce primii struguri ar putea fi culesi in 2022, prima „recolta spatiala a vitei de vie”, asteptata in 2023, va fi urmata de o „microvinificare”, cu scopul a crea vinuri de proba pentru cercetare, se precizeaza in comunicatul start-up-ului Space Cargo Unlimited.
Fondatorii start-up-ului sunt incantati atat de oportunitatea de a dezvolta noi soiuri de vin organic, care sunt mai rezistente la schimbarile climatice, cat si de prima recolta viitoare de struguri spatiali, din care intentioneaza sa produca vin.
Mai multi lastari de vita-de-vie din alte soiuri ar putea fi trimisi pe orbita in 2024.
Foto: Space Cargo Unlimited