Actorii, regizorii, personalitatile, jurnalistii si cinefilii care se vor reuni in acest an la Transylvania International Film Festival vor avea ocazia sa descopere si sa se bucure de vinurile a trei crame „de peste munti” – Domeniile Averesti, Pandora si Casa de Vinuri Cotnari. Mai ales in fata oaspetilor straini, Zghihara, Sarba si Grasa de Cotnari vor juca rolul de ambasador al Romaniei. Mai mult, in acelasi loc in care anul trecut sustineau workshop-uri Oliver Stone sau Geoffrey Rush, participantii la festival vor putea asista la un workshop „experential”, de asociere a vinurilor cu filmele.
Va invitam sa vizitati tiff.ro pentru programul complet, bilete si abonamente si sa cititi, in continuare, comunicatul cramelor. (N.r.: subtitlurile apartin redactiei)
O colaborare inedita are loc in lumea vinului: Domeniile Averesti, Casa de Vinuri Cotnari si Crama Pandora vor fi prezente la TIFF 2023 sub umbrela aceleiasi campanii – Enjoy the difference!
Bucuresti, 7 iunie 2023 – Pentru prima data in Romania, trei producatori locali de vin au aceeasi comunicare si imagine in cadrul unui eveniment cultural de anvergura, cum este Transylvania International Film Festival. Domeniile Averesti, Casa de Vinuri Cotnari si Crama Pandora si-au unit fortele pentru a-si comunica vinurile la cel mai mare festival de film din Romania, Transylvania International Film Festival (TIFF, editia 22). Zghihara de Averesti, Grasa de Cotnari si un cupaj cu Șarba sunt vedetele promovarii celor trei producatori din Moldova in cadrul TIFF 2023.
Tot o premiera este si organizarea in cadrul TIFF 2023 a unui workshop experential in cadrul caruia participantii vor invata cum sa asocieze filmele cu vinurile, astfel incat ambele experiente sa se amplifice reciproc. Cele mai bune vinuri ale celor trei crame vor putea fi degustate in cadrul acestui workshop, condus de Andreea Lica, business manager Crama Pandora, impreuna cu actorul Adrian Paduraru, un pasionat al vinurilor.
Trei producatori, o actiune concertata
"Vinul si filmele au aceleasi motoare: viziune, creativitate, cunostinte tehnice si o multime de bani. Ambele sunt forme de arta care au puterea de a seduce si de-si proiecta adeptii printr-un simplu cadru sau inghititura intr-o lume a simturilor si a emotiilor. Salutam initiativa celor trei crame de a organiza impreuna workshop-ul “Vin si Film” si credem ca o astfel de activare va oferi o perspectiva unica asupra modurilor in care cele doua arte pot fi consumate impreuna”, a spus Tudor Giurgiu, Presedinte Transylvania International Film Festival.
“Vinul romanesc a fost mereu prezent in cadrul editiilor TIFF, insa de aceasta data este unic faptul ca trei producatori importanti de vinuri si-au dat mana pentru a initia si educa publicul de la TIFF in asocierea filmelor cu vinurile. Sunt recunoscatoare organizatorilor TIFF pentru aceasta oportunitate extraodinara de a organiza workshop-ul Vin si Film si pot garanta invitatilor de la TIFF ca mix-ul de vinuri de la Domeniile Averesti (Zghihara, Busuioaca sau Feteasca Neagra), Casa de Vinuri Cotnari (Spumantele din Francusa sau Feteasca Neagra, Grasa de Cotnari, ZAZ) si Crama Pandora (Mon Blanc, Mon Rose, Cuvée Pandora) ii va incanta la petrecerile TIFF de anul acesta”, a subliniat Andreea Lica, Business Manager Crama Pandora.
Sursa foto: Tiff
Doar impreuna facem din vin un brand de tara
“Crama noasta a reusit si in trecut parteneriate si proiecte comune cu alti producatori romani de vinuri la evenimente dedicate industriei, insa este pentru prima data cand initiem o astfel de colaborare in cadrul unui eveniment cultural de o asa anvergura. Ne bucuram ca le putem oferi iubitorilor de vin de la TIFF, impreuna cu Casa de Vinuri Cotnari si Crama Pandora, vinuri reprezentative pentru zonele viticole din care provine fiecare. Cu siguranta acest proiect este doar primul si o sa ne vedeti impreuna, poate si cu alti producatori, la multe evenimente nationale si internationale”, a aratat Crina Dulute, Marketing Manager, Domeniile Averesti.
“Casa de Vinuri Cotnari promoveaza asocierea producatorilor pentru comunicarea vinurilor romanesti intern si in afara tarii si acest proiect este in concordanta cu politica noastra. Prezenta la un eveniment cultural international de anvergura cum este TIFF este o realizare cu atat mai importanta cu cat toti trei promovam vinuri din soiuri romanesti. Doar impreuna vom reusi sa aducem vinul la nivel de brand de tara”, crede Matei Ștefan, Co-owner Casa de vinuri Cotnari.
****
Despre Domeniile Averesti
Cu o traditie ce dateaza din anii 1874, Domeniile Averesti au intrat pe piata de larg consum in anul 2010, in urma investitiilor de modernizare si extindere ale actualului proprietar, Constantin Dulute.
Replantarile si modernizarea vinificatiei de la Averesti au insemnat investitii de peste 25 mil. Euro. La cele 650 ha detinute, in 2020, omul de afaceri Constantin Dulute a mai adaugat inca 220 ha cumparate cu peste 2 mil. Euro de la fostul combinat de vinificatie de la Husi, ajungand astfel la o suprafata de 800 de ha si o capacitate de productie de peste 10 milioane de litri de vin.
Domeniile Averesti detin cea mai intinsa suprafata din tara cultivata cu Busuioaca de Bohotin (220 ha) si sunt singurii care vinifica celebrul soi de struguri romanesc: Zghihara de Husi.
Vinurile produse de Domeniile Averesti sunt an de an medaliate la concursurile interne si internationale ceea ce dovedeste atentia si tehnologia performanta cu care vinurile sunt produse.
Despre Casa de Vinuri Cotnari
Podgoria Cotnari poarta istoria de peste 2000 de ani si traditia neintrerupta de producere a unui vin autentic romanesc, sinonim cu excelenta mestesugului vinificarii.
Avand la baza experienta si istoria Cotnari S.A., Casa de Vinuri Cotnari aduce excelenta si inovatia regasita mai ales la vinificarea soiurilor romanesti precum Grasa de Cotnari, Francusa, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba, Busuioaca de Bohotin sau Feteasca Neagra. Infiintata in 2007, Casa de vinuri Cotnari este un proiect ambitios are in exploare peste 350 ha, dar si conacul Vladoianu. Imbinand modernismul cu indelungata experienta si istorie a locului, Casa de Vinuri Cotnari a resit sa-si impuna vinurile atat in tara cat si peste hotare obtinand numeroase premii si distinctii.
Despre Crama Pandora
Cu o istorie a culturii vitei de vie care se pierde in negura vremii, bogatia vinurilor din zona Focsani este mentionata inca din sec. al XVII-lea, intr-un manuscris descoperit de N. Iorga la Napoli.
Construita pe vechea podgorie care a apartinut boierului Nicolau, Crama Pandora, detinuta in prezent de omul de afaceri Doru Simiz, a cunoscut o ascensiune rapida, mai ales dupa venirea talentatului oenolog Florin Manoliu, in 2020.
Cele 45 de ha, dintre care 10 ha proaspat replantate, sunt cultivate cu soiuri autohtone precum Sarba, Plavaie, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Neagra, dar si soiuri internationale, au reusit sa produca vinuri care sa se impuna in concursuri internationale.
Crama noua care va fi inaugurata in curand, conacul care se afla in plin proces de restaurare, linia foarte moderna de vinificatie si stocare impreuna cu vinurile sunt expresia a ceea ce definim in prezent ca noul val al vinului.