Regiunea Viticola a Podisului Transilvaniei cunoscuta pana acum zece ani drept o zona clasica destinata producerii de vinuri albe remarcabile, se afla in zona viticola B2. [2] Schimbarile climatice din ultimele decenii au favorizat si elaborarea unor vinuri rosii deosebit de expresive si recognoscibile, care deja s-au afirmat la diverse concursuri nationale si internationale.
Soiuri principale
Albe: Chardonnay, Feteasca alba, Feteasca regala, Furmint, Iordana, Kerner, Muscat Ottonel, Neuburger, Petit Manseng, Pinot gris, Riesling de Rhin, Riesling italian, Sauvignon, Traminer aromat, Traminer roz.
Negre: Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Merlot, Pinot noir, Syrah, Zweigelt
Indicatii geografice
- D.O.P. Aiud
- D.O.P. Alba-Iulia
- D.O.P. Sebes – Apold
- D.O.P. Lechinta
- D.O.P. Tarnave (sden Blaj, Medias, Tarnaveni si centrele viticole Zagar si Valea Nirajului)
- D.O.P. Jidvei
- I.G.P. Dealurile Transilvaniei
Istorie
Zona unde gasim renumitele biserici fortificate [3], nenumarate castele ce au apartinut cândva grofilor [4] , ruine de cetati medievale si chiar cetati locuite in prezent, cum sunt Sighisoara [5] si Cetatea de Balta [6], Transilvania aduce alaturi de istoria ei si o pleiada de vinuri remarcabile. Marile premii de aur, obţinute de vinurile de Traminer aromat, la Montpellier in 1958 si Ljubliana in 1974, au confirmat valoarea oenologica a zonei. Podgoria Tarnave se bucura de o reputaţie straveche, ea se regasindu-se intr-o harta din “Chorographia Transylvaniae” a lui Ioan Honterus in 1532. Propice obtinerii de vinuri linistite, in acelasi timp cu vinuri spumante deosebite si vinarsuri pretioase, regiunea viticola a Podusului Transilvaniei ofera consumatorului pretentios o gama larga de produse vitivinicole, la standarde de fabricatie permanent actualizate.
Terroir
Relief: Podisul Transilvaniei, cu cele trei sectiuni ale sale, Podisul Somesan, Câmpia Transilvaniei si Podisul Târnavelor, cu o larga varietate de altitudine din zona deluroasa; Pante line, insorite la baza dealurilor, cu inclinari mai accentuate in treimea superioara şi mijlocie; Expozitie: S-V, S, S-E; Altitudine: 250-800 m; Sol [1]: cernoziom argic, cambic, eutricambisol tipic si batigleic, luvosol, aluviosol, gleisol, regosol, faeoziom, prepodzol, preluvosol lamelar, rendzine si in zona DOP Lechinta, pe anumite arii, litosol; Temperatura medie multianuala: 8,4-9,7oC; Precipitatii: 500-700 mm media multianuala; Veri racoroase, cu mai putin de 10 de zile tropicale anual; ierni reci si racoroase (31-50 de zile anual). 1900-2000 ore de stralucire a soarelui anual. Fenomene climatice extreme pot fi ingheturi târzii care se intind pe mai multe zile consecutive, grindina. La sfârsitul verii si inceputul toamnei, dimineata se lasa o ceata fina, persistenta, care hidrateaza si boabele strugurilor, accelerând procesele fiziologice de acumulare a zaharurilor in atmosfera unor temperaturi moderate. In perioda de maturare a strugurilor, temperaturile din timpul zilei variaza in jurul mediei de 22ºC, iar cele din timpul nopţii in jurul mediei de 12ºC. Toamnele sunt lungi si insorite, astfel ca sunt ani când putregaiul nobil isi face aparitia pe struguri si se pot obtine vinuri care sa poarte mentiunea traditionala C.I.B.
Surse:
- Toti, M.; Dumitru, Sorina; Vlad, V.; Eftene, Alina – Atlasul pedologic al podgoriilor României (2017), Ed. Terra Nostra, Iasi
- REGULAMENTUL (UE) NR. 1308/2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 si (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserici_fortificate_din_Transilvania
- https://dexonline.ro/definitie-dex09/grof
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Sighi%C8%99oara
- http://www.monumenteuitate.org/ro/monument/79/Cetatea-de-Balta-Bethlen-Haller
- www.onvpv.ro