Am explicat, destul de recent, ce sunt taninurile, cum afecteaza vinul si viata noastra de zi cu zi. In continuare, insa, povesti si legende despre taninuri polueaza lumea iubitorilor de vin, de la alergii la mahmureli sau alte afectiuni, mai mult sau mai putin inchipuite.
Este, deci, vremea sa recapitulam cateva dintre informatiile de baza pe care le avem, si pe care ar trebui sa le stie toti cei care folosesc acest cuvant:
– Nu exista tanini, ci doar taninuri. Acesta este pluralul corect, nu exista altul, iar cel mai des se vorveste despre taninuri, nu tanin, fiind o clasa intreaga de compusi organici (fenoli), cu functii si insusiri diferite.
– Taninurile nu sunt vreun atribut exclusiv al vinurilor rosii. Se gasesc din abundenta in ceai, cafea, ciocolata neagra, busuioc, menta, rozmarin, oregano, dar și capsuni, mure, afine, mere, piersici. Deci daca nu va loveste mahmureala dupa un castron de capsuni cu frisca sau smantana, dupa o cana de ceai sau un baton de ciocolata, nu dari vina pe taninuri. Doar ati uitat sa diluati excesul de alcool cu multa apa!
– In schimb, daca aveti reactii neplacute – dureri, migrene, colon iritat – la cele insiruite mai sus, si mai ales la ceai si cafea, este intr-adevar posibil sa fiti una dintre putinele persoane alergice la taninuri.
– Exista si o alergie la vin, care nu are legatura cu cea la taninuri, si acre se manifesta mai degraba prin urticarie, congetie nazala, senzatii de fierbinteala sau gadilat pe buze, pe limba sau in gat, accentuarea dificultatilor de respiratie sau declansarea unei crize astmatice la cei care sufera de asa ceva. Aceasta reactie alergica poate avea la baza sulfitii dar, cel mai des, este cauzata de anumite proteine provenite din struguri, din mucegaiul nobil sau alte mucegaiuri, de la drojdii sau ingrediente folosite la limpezirea vinului.
– Gustul taninurilor este de obicei amarui, insa senzatia gustativa legata de acestia este mai degraba cea de uscaciune a gurii. Sau de gingii suflecate, gura de nisip, obraji de hartie sau alte expresii mai mult sau mai putin circulate. Acest lucru se datoreaza reactiei dintre taninuri si proteinele din mucoasa bucala, in urma careia se formeaza un percipitat. Este, de asemenea, motivul pentru care carnea se fagezeste cand este baituita cu vin si pentru care vinurile rosii merg atat de bine la o friptura de vita sau de porc. Mai mult, reactia descrisa mai sus este responsabila pentru vindecarea mai rapida a ranilor din gura (operatii, taieturi ale gingiilor), atunci cand se consuma vin rosu.
– Nu doar ca taninurile nu sunt, in general, daunatoare pentru sanatate, ele pot fi chiar benefice, fiind folosite pentru prevenirea accidentelor vasculare.