Strehan, crama noua cu parfum interbelic

by Wines of Romania
0 Comment
Strehan

In lumea vinului, unii isi cauta radacinile, altii placerea, linistea sau aventura, gustul pierdut al copilariei sau locul in care sa isi regaseasca zambetul la fiecare rasarit sau apus de soare. Alaturi de acestia, se mai gasesc si oamenii care vor sa redea sensul intial lucrurilor intre care au crescut.

Restaurare, nu constructie

Vasile Ene este un restaurator. Indiferent unde l-ar duce afacerile, indiferent ce inventii si inovatii ar zdruncina lumea constructiilor sau a transporturilor, el ramane genul de om care prefera sa recupereze piatra pierduta si sa o puna inapoi, in locul de care a apartinut. Nascut si crescut in Dealu Mare, este pe cale sa inapoieze locurilor natale o mica bijuterie arhitectonica, conacul numit de localnicii din Gura Vadului “Pandeloaica”, astazi redenumit Eglantina, dupa numele primei proprietarese.

“Eglantina Ionescu era fiica generalului Ionescu, fost director al Cailor Ferate si fondator al Muzeului CFR, iar acest conac si hectarele aferente faceau parte din zestrea sa. Sotul sau, Constantin Pandele, a fost director de finante in guvernul Ion Antonescu, arestat in 1950 si decedat in 1955, fara sa se fi intors vreodata acasa. In anii ’60, Eglantina si fiicele sale au plecat definitiv in SUA. Eu sunt nascut aici, bunica mea a lucrat la acest conac, suntem oameni simpli, porniti de jos, dar parintii au investit in educatia mea si, dupa terminarea facultatii ASE Bucuresti, in anul 1999 m-am intors acasa si am preluat o mica afacere inceputa de parintii mei in 1993, pe care am dezvoltat-o, abordand mai multe domenii de activitate: constructii, transport, productie industriala si, mai recent, domeniul horeca.

Stiu ca Eglantina Ionescu a apucat sa depuna actiunea de recuperare a mosiei confiscate de regimul comunist, dar nu a trait cat sa isi vada averea restituita. Eu am reusit sa cumpar ce ramasese din conac de la fiicele sale, care nu aveau nici o intentie sa se intoarca in tara”, povesteste Vasile Ene despre inceputurile aventurii sale in lumea vinului.

Din 6 octombrie, o noua destinatie

In perioada comunista Conacul a suferit mai multe modificari majore, care au deteriorat arhitectura initiala. Am recuperat piatra si caramizile initiale si am reconstruit totul cat de aproape am putut de starea originala, dupa fotografiile de epoca ramase in arhivele fiicelor Eglantinei. Conacul a fost construit initial in stil neoromanesc, dar cu influente moderne, dupa stilul care l-a consacrat pe arhitectul Octavian Doicescu. Daca v-ati plimbat prin cartierul Primaverii, in Bucuresti, ati vazut mai multe cladiri asemanatoare. Oricum, familia avea ceva influenta in epoca, se pare, pentru ca la inaugurarea conacului a participat si Carol al II-lea, conform manuscrisului pe care l-am gasit noi in piatra de temelie. Am colaborat cu doamna arhitect Ileana Ristea, care se ocupa de proiectul de restaurare, astfel incat sa refacem totul cat mai fidel. Nu ma simt constructor, ma simt restaurator”, spune Vasile Ene.

Astazi lucram la refacerea acoperișului la conac. Relansarea locului si a brandului nostru este programata pentru 6 octombrie, cand va avea loc si un concert Jazz Manouche. La terminarea lucrarilor, complexul va include conacul,  o crama tipic munteneasca ce va include 17camere si 2 apartamente, 7 casute amplasate in vie si Hambarul Targovetului, un salon de evenimente de 350 de locuri care isi doreste sa continue o traditie veche de secole a hanului care a dat numele locului – aparent, Strehan vine de la “striga la han”, de la carutasii care trezeau hangiul sa le deschida portile noaptea, in cautare de adapost si pentru ingrijit caii.

10 hectare, partial replantate

Cele zece hectare de vie abandonata au venit “la pachet” cu conacul. Deocamdata se culeg doar cateva hectare de Merlot si Sauvignon blanc, dar din toamna incepe si reconversia hectarelor neproductive, care urmeaza sa fie plantate cu Feteasca neagra si Feteasca alba, dupa specificul  locului, dar si cu soiuri internationale precum Chardonnay si Cabernet Sauvignon.

Iubitorii de gourmet local, insa, vor avea la dispozitie mai devreme cateva delicatese produse aici, disponibile in curand in meniul Terasei Strehan, care va fi inaugurata la mijlocul lunii august – de la sirop de trandafiri (eglantina, pentru cei care au uitat, este floarea de trandafir salbatic), dulceata de visine, zacusca dupa reteta locului, scovergi, saratele sau sarmalute muntenesti.

Crama Strehan

Sursa poze: Crama Strehan

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES