Stelutza, viticultorul Gramofon: “Cu munca se rezolva lucrurile in viata”

by Marinela Ardelean
0 Comment
Stelutza, viticultorul Gramofon

Stelutza de la Crama Gramofon

In luna martie, am organizat la Statiunea de Cercetare de la Pietroasele primul concurs national de viticultura din Romania. Avand in vedere ca a fost prima editie, numarul participantilor a fost peste asteptari iar entuziasmul, deschiderea si emotiile participantilor ne motiveaza sa ne pregatim deja pentru editia care va avea loc anul viitor, la aceesi crama si in aceeasi perioada.

Prin acest concurs ne propunem sa sustinem industria vitivinicola din Romania si sa facem cunoscuti cei fara de care calitatea vinurilor romanesti nu ar fi aceeasi. Pentru noi, organizatorii, toti participantii sunt castigatori, iar premiile le culeg consumatorii de vinuri romanesti, care se bucura de o crestere constanta a calitatii.

In perioada urmatoare ne-am propus sa va facem cunostinta cu o parte dintre concurenti, intr-o ordine aleatorie. 

Astazi vi-l prezentam pe Stelutza, cum este alintat viticultorul de la Gramofon Wine, unul dintre profesionistii care au participat la concursul „Cel mai bun viticultor”, organizat de Wines of Romania. Desi a ratat „la mustata” podiumul, nu are nici un regret, in afara de numarul ingrijorator de mic de tineri care intentioneaza sa urmeze o meserie in vita-de-vie, in particular, sau in agricultura, in general.

M.A. De ce ai participat la concurs?

S.T. Ca sa reprezint firma la care lucrez, dar si ca sa arat ca imi place sa muncesc. Sa vada si altii ce inseamna sa muncesti, pentru ca azi sunt tot mai putini cei dispusi sa munceasca si sa invete. Dar nu pot sa spun ca am venit sa castig, am venit pentru ca e important sa participi.

M.A. Stii ca ai castigat locul patru, la foarte mica distanta de locul trei?

S.T. Nici nu ma gandeam ca ajung pana acolo, la locul patru.

M.A. Unde ai invatat sa tai via?

S.T. In vie. Chiar nu glumesc, am invatat totul direct in vie, m-am nascut cu foarfeca in mana, m-am nascut in vie. Si imi place sa o lucrez, ca altfel nu veneam acolo…

M.A. Dar de la cine ai invatat cel mai mult meserie?

S.T. De la fostul nostru inginer, domnul Dima, la ferma numarul 9 Urlati, la Mocesti. A fost cel mai bun inginer din toata zona noastra.

M.A. Sa fii harnic si muncitor este foarte important dar trebuie si teorie. Si la tine s-a vazut ca stii ce sa faci.

S.T. Da, dar sa stiti ca am avut si niste butuci mai defecti, asa, si acolo mi-am dat seama ca am gresit, nu prea aveam ce sa las, nu s-a putut mai mult.

M.A. Daca ar fi sa o iei de la inceput, ce ai face diferit, in afara de acesti butuci?

S.T. Pai as face corda cum s-a cerut, ca eu am facut cum am stiut, pentru ca dupa varsta viei poti sa lasi si doua, si patru corzi, la vita batrana se lasa cu cotor mai lung, unde ai distanta mai mare intre butuci iar e alta treaba, ca butucii trebuie sa stea la 80, hai 85 de centimetri. Cum spuneam, e nu am scoala, sau am putina, dar am multa practica. Ce as schimba clar, ar fi sa las doi cepi si o coarda.

M.A. Ce le-ai trasmite colegilor tai de la alte crame?

S.T. Pai sa-si faca in continuare meseria, dar s-o faca cu dragoste, nu din obligatie. Cand faci un lucru ca esti obligat nu iese lucru bun, trebuie sa le placa. Sa munceasca in continuare, sa vina la concurs, nu ca sa castige, ci ca sa invete. Si sa munceasca, pentru ca asa se rezolva lucrurile in viata. Cu munca. In agricultura, mai ales, numai cu munca. Si la concurs nu trebuie neaparat premiu, important e ca participa si merge inainte.

M.A. Cum vezi tu vinul romanesc? E apreciat, e de calitate?

S.T. De la crama la crama, fiecare dupa cum si le face, cum si le prepara. Parerea mea e ca e cel mai bun vin. Bine, nu ne comparam cu italienii sau francezii, care sunt mai inaintea noastra, dar mie imi place vinul romanesc. Dupa mine, e bun, mai ales in zona noastra, in Dealu Mare, bineinteles.E zona cunoscuta si cautata, cu mult vin de calitate.

M.A. Azi mai inveti meserie sau ii inveti pe altii?

S.T. Pai nu prea mai am ce sa invat, dar imi place sa ii invat pe altii. Si nu platit, imi place sa ajut, sa invat pe cineva, ca sa stie, sa duca mai departe, sa pastreze meseria… Dar cu tineretul de azi e greu, invata un pic de teorie, fac si mai putina practica… Nu se mai gasesc multi care sa vrea sa munceasca in vie.

M.A. Daca ar fi sa ne dai un sfat, ce am putea face diferit la urmatoarea editie?

S.T. Sa faceti concursul pentru tineret. Sa nu mai vina sefi de ferma, oameni mai in varsta, doar unul-doi, care sa le arate la tineri cum se face si atat, restul sa fie tineret, ca de ei e nevoie si ei trebuie incurajati sa munceasca si sa invete.

Avem nevoie de cat mai multi oameni ca Stelutza dar si de proprietari de crame care sa incurajeze si sa isi sustina colaboratorii. Dupa concurs, Stelutza a fost laudat pe canalele de social media ale cramei si a primit o prima in bani ca incurajare in urma participarii la concurs.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES