Romanilor le place distractia, indiferent de bugetul alocat. Asa ca ne-am gandit sa gasim cateva destinatii autohtone de evadare pentru cei care nu au ales insule exotice sau mediteraneene, cat sa se potriveasca bine cu orice masura de portofel. Si mancare, si distractie, si educatie, si ceva bun pentru stomac…
Drumul spre (dinspre) Transilvania
Daca tot nu avem inca o autostrada intre Pitesti si Sibiu, macar sa ne bucuram cum trebuie de “Brezoiul lumii”, cum a fost poreclita una dintre noile capitale ale blues-ului mondial. Da, festivalul de blues tocmai s-a incheiat, dar nu e prea tarziu sa va luati bilete la Baricada Folk (4-6 august), unde sunt anuntati Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Dan Byron, Vladi Cnejevici, Magda Puskas, Emerich Imre si Ducu Bertzi, alaturi de multi altii.
Cazarea in Brezoi e dificila, dar campingul e generos si va da ocazia sa va exersati talentele la ceaun. Daca nu, se gasesc destule camere in Calimanesti-Caciulata, iar aici, chiar la iesirea spre Sibiu, puteti face escala la Pensiunea Dada (e usor mascata de un OMV), pentru mancare cu gust ca la mama / bunica acasa, la preturi mai mult decat rezonabile… In Ramnicu Valcea sunt cateva magazine de vin, daca uitati sa va faceti provizii de acasa, dar zona este binecunoscuta pentru tuica batrana, maturata in butoaie de dud sau stejar, asa ca nu ezitati! Intrebati localnicii de unde sa va aprovizionati si gustati inainte sa cumparati, totusi. Merge bine si cu carnatii si pastramele din zona!
Se da muzica tare la Cluj
Cam in aceeasi perioada cu Baricada, dar pentru un cu totul alt public, intre 3 si 6 august sunteti asteptati la Untold, la Cluj, cu multi grei ai momentului – Armin van Buuren, David Guetta, Bebe Rexha, Salvatore Ganacci, Alesso, KSHMR si alti aproximativ 150 de DJ, imprastiati pe cele opt scene.
Daca ajungeti in Cluj, e obligatorie o excursie printre wine-bar-urile si restaurantele din oras. Gasiti orice, de la mancaruri traditionale la gastronomie fina, vinuri din toate colturile lumii si selectii bune de vinuri romanesti. Clujul este cosmopolit si pofticios, asa ca trebuie sa va organizati bine, oferta fiind foarte larga. Si dupa concert, nu ezitati sa vizitati pub-urile din Fortareata sau, pentru cei sub 30 de ani, strada Piezisa. Se inchid tarziu, cand se crapa de ziua…
Cand plecati din Cluj, aveti crame in toate directiile – Jidvei, Silvania, Liliac, Villa Vinea, Sebes, asa ca puneti in calendar si o escala de cateva ore, sau chiar o noapte, mai de lux, la Castelul Bethlen-Haller sau mai in sanul naturii, la Liliac (o singura incapere, deci nu pentru grupuri!).
La Brasov poate ploua, dar e muzica buna!
Intre 10 si 15 august, la Brasov Jazz & Blues Festival, sunt zeci de concerte imprastiate intre parcul Nicolae Titulescu, Piata Sf. Ioan, Piata Brassai. Capete de afis: Tommy Castro & The Painkillers, Sharrie Williams, Antonio Lizana, Rita Marcotulli & Luciano Biondini, Johnny Rowls, The Bluesbones, Alabama Mike, Lucy Woodward & Sandsville.
Escala obligatorie este Bistro de l’Arte, pentru gastronomie fina si ingrediente exceptionale. In centrul orasului gasiti magazinele de vin Barrique si Terroirs (acesta are si terasa, si wine-bar), si wine-barul Wine Stories by Fenyes, iar la marginea orasului, pentru provizii, depozitul Le Sommelier, cu o oferta-gigant si preturi foarte bune.
Tot in centru, in zona Bisericii Negre, aveti restaurante lipite unul de altul, cu oferte care mai de care. De la legendarul Gaura Dulce, cu ciorba sa de hribi, la rafinatul Casa Hirscher, se gaseste orice. De degustat, pentru revenire, cafelele de la Shakespeare Coffee & Poetry. Daca urcati in Poiana, pentru o ora de calarie sau doar pentru peisaj, la intoarcerea in Brasov faceti si o escala la Belvedere – lista de vinuri excelenta, mancare buna si spa pentru siesta.
Mult jazz. Din pesteri in varf de munte, jazz!
Nu doar la Brasov vin artisti de top, ci si in colturi mai ascunse ale tarii. Un festival mic, exclusivist prin natura spatiului in care se tine, este The Jazz Cave Festival, care are loc de cativa ani in pestera Ialomitei, in parcul national Bucegi. Sunt destule pensiuni si hoteluri in zona Padina cat sa nu aveti emotii legate de cazare, dar viata la cort are farmecul ei greu de descris… Intre 16 si 18 august va asteapta artisti din Japonia, Olanda, SUA, Albania, Bulgaria si (multi, evident, din) Romania, intr-o sala sapata timp de milenii de izvoarele Ialomitei, cu o acustica unica. Sunt multe legende si povesti legate de acest loc, asa ca e bine sa aveti cateva sticle de vin si, eventual, o cutie frigorifica, pregatite in portbagaj.
Pentru iubitorii de jazz contemporan, cu accente experimentale, intre 18 si 20 august va puteti rataci in Parcul Natural Apuseni, la Smida Jazz Festival, aproape de lacul Belis (se face kayaking!), un loc pentru tineri impetuosi, care continua petrecerea si dupa ce se termina concertele. Locul e un pic mai aproape de Cluj decat de Oradea sau Deva, asa ca e bine sa veniti aprovizionati! Sunt doar 4-5 pensiuni in apropiere, asa ca e bine sa faceti rezervarile din timp.
Si tot pentru iubitorii de jazz si blues a fost creat si festivalul Blues in the Garden, devenit Darmanesti Jazz Blues Festival, la fel de discret si ferit de lume ca Jazz Cave sau Smida, pe o vale dintre Targu Ocna si Comanesti. Eric Steckel, Sari Schorr, Moonshine Society, Reggie King Sears, The Cinelli Brothers, Krissy Matthews, Ma Bessie and Her Blues Troupe, Layla Zoe, Armin Sabol, Cristina Radu & The Band si Rares Totu sunt vedetele scenei in 2023.
Daca veniti din Sud, drumul va apropie de Dealu Mare si va puteti aproviziona pe indelete, de la fiecare crama. Daca veniti din Nord, fie treceti pe la Cotnari pentru spumante la preturi imbatabile, fie va abateti pe la Domeniile Averesti, dupa o Zghihara rece si o Busuioaca seducatoare.
Mai electric sau mai vizual, dupa gust
Nici rock-ul nu sta rau in vara asta, cu festivaluri la Corbii de piatra (Stonebird,11-13 august, cu ZOB, Parazitii, Dirty Shirt, Bucovina, Truda, Antract si Myrath) si Analogue Festival la Mioveni, pe 25-27 august, un un mix eclectic de stiluri – de la Delia si Satra Benz la Subcarpati, Asian Dub Foundation, Kadebostany, Vita-de-Vie, Byron, ROA sau The Monojacks. Am alaturat cele doua festivaluri din Arges (cu accent pe al doilea), pentru ca la marginea Mioveniului, in Colibasi, puteti descoperi o bijuterie de crama – Mennini, fondata de un om de afaceri si vanator pasionat, dupa care a si fost botezata, astazi intrata in portofoliul Grupului Vintruvian (alaturi de Sarica-Niculitel – Caii de la Letea si Crama deMatei, fosta Domeniile Prince Matei).
In rest, va puteti bucura de bucataria locului, cu mate fripte si alte specialitati. Daca va abateti pe la hanul Stejarul, merita o escala pentru maduvioare, momite, fudulii, pacele, porumbei, prepelite si alte cele… Nu va lasati inselati de infatisarea locului, meniul are zeci de retete de negasit in alte parti.
Iubitorii de film, dupa ce s-au bucurat de TIFF, asteapta festivalul Anonimul, de la Sfantu Gheorghe, intre 14 si 20 august. Ecuatia este cat se poate de simpla: Delta, peste, Aligote Caii de la Letea, daca se poate Princeps. Daca nu, oricare dintre volume sau, cine stie, poate reapare Free Zante pana atunci! Fara nici o gluma, in Delta este pacat sa nu beti vinurile Dobrogei. De la Sarica-Niculitel, de la La Sapata, Navigo sau Alira, dupa gust, dar trebuie sa fie un vin cu gustul locului. Altfel, mai bine beti apa… Asa cum, daca mergeti la Campulung Moldovenesc, la Film Fest, trebuie vinuri locale, de la Cotnari sau de la Domeniile Averesti.
In orice caz, orice alegeti, sa aveti pofta!
PS. Revenim curand si cu alte destinatii pentru august si septembrie, pentru ca in octombrie, tinta e clara: RO-Wine | The International Wine Festival of Romania!