Am ales sa intru in echipa „Wines of Romania” din cel putin 3 motive: pasiunea pentru vin; dorinta de a darui prietenilor spanioli vinuri romanesti si informatii despre ele si ambitia de a-i face sa cunoasca Romania prin vinurile ei.
Trezirea gustului prin magia cunoasterii
Am inceput sa cochetez cu vinul inca din anul 3 de facultate (Facultatea de Siinta si Tehnologia Alimentelor, USAMV Cluj-Napoca), cand doamna profesor Elena Mudura a stiut exact cum sa creeze magia pentru a ne indragostii de materia sa numita „Tehnologia Produselor Vegetale (extractive fermentative)”, mai exact, tehnología obtineri berii si a vinului, printe altele.
In acelasi an a inceput si pasiunea mea pentru analiza senzoriala, gratie domnului Prof. Dr. Alexandru Naghiu (care din nefericire nu mai este printre noi) si a profesoarei Crina Muresan. Astfel incat mi-am sustinut licenta si disertatia pe tema analizei senzoriale a vinului.
Cu toate acestea, ulterior, in perioada doctoratului, am studiat un alt subiect care ma pasioneaza, atat efectul minimizarii apei pentru irigatie asupra calitatii nutritionale, functionale si senzoriale a migdalelor, cat si acceptabilitatea acestor samburi, extrem de pretiosi si nutritivi, pe piata europeana.
Chiar daca m-am indepartat putin de lumea vinului, prin aceasta tema careia m-am dedicat, lucrand in grupul de cercetare specializat pe Analiza Sensoriala, Calitate si Siguranta Alimentara, de la Universitatea Miguel Hernández din Spania, am avut prilejul de a invata pe deplin analiza senzoriala si utilizarea sa directa in industria alimentara, atat analiza senzoriala hedonica sau studii de piata, cat si analiza senzoriala descriptiva sau obiectiva, prin antrenarea echipelor de degustatori.
Drept pentru care am realizat numeroase studii de piata si am antrenat multiple echipe de degustatori din industria vinului, ciocolatei, tomatelor, fructelor oleaginoase (migdale, alune de padure, fistic, nuci, nuci Pecan, nuci de Brazilia, nuci de Pin, caju, macadamia), fructe uscate (stafide, prune, caise, nuca de cocos), inghetata si o multime de alte asemenea, numai bune de gustat si comparat.
Aceasta experienta mi-a permis sa fiu aleasa, in 2020, sa fac parte din echipa de auditori tehnici de la Entitatea Nationala de Acreditare (ENAC) din Spania, pe probleme de analiza senzoriala de produse cu Denumire de Origine Protejata (DOP). De asemenea, fac parte din echipa de degustatori de la DOP Vinos de Alicante (Vinuri de Alicante) si DOP Pimentón de Murcia (Boia de ardei de Murcia), acreditate de ENAC, precum si din echipa de degustatori antrenata, insa neacreditata, a grupului nostru de cercetare.
In acest moment, sunt cercetator stiintific junior la Universitatea Miguel Hernández si ma bucur de un contract postdoctoral de 3 ani, care imi permite sa realizez un internship de 2 ani la Institutul de Cercetare Agro-Alimentara din Cataluña (IRTA), fapt pentru care, a trebuit sa renunt momentan la auditariile ENAC si degustarile oficiale de vin sau boia de ardei.
In prezent ma focusez pe tema de cercetare propusa in proiectul cu care am castigat acest contract postdoctoral, finantat de Ministerul Educatiei din Spania si de Uniunea Europeana, prin fonduri Next Generation. Aceasta tema face referire la „Tehnici avansate de predictie a comportamentului fructelor oleaginoase (migdale, alune de padure, nuci, etc.) in procesele de industrializare: integrarea datelor de teren, provenienta si sistemul de productie (ecologic si durabil) cu parametrii de calitate si siguranta alimentara”.
In plus, sunt colaborator in sarcini de cercetare legate de uleiul de masline extravirgin si cadru didactic in Departamentul de Inginerie Chimica a Universitatii Rovira i Virgili, unde predau materia de “Operatii Unitare si Procese in Industria Alimentara”.
De ce am ales sa intru in echipa „Wines of Romania”?
Locuiesc de aproape 10 ani in Spania, deci toate cercurile de colegi, prieteni si familie sunt spanioli, curiosi bineinteles despre tara mea de origine.
Am ales sa intru in echipa „Wines of Romania” sau Vinurile Romaniei, cum imi place mie sa-i spun, din cel putin 3 motive: pasiunea pentru vin; dorinta de a darui prietenilor spanioli vinuri romanesti si informatii despre ele si nu in ultimul rand, ambitia de a-i face sa cunoasca Romania prin vinurile romanesti.
In grupul meu de cercetare de la UMH, unul dinte profesori, David López Lluch, ambasadorul sampaniei in Spania, preda, printre altele, materia „Vinurile lumii” la Masterul de Oenologie de la UMH. Din pacate, Romania nu este printre tarile din currícula acestei materii. I-am propus domnului profesor sa le introducem si a fost de acord, asa ca speram ca in 2024 ,cand ma intorc la UMH si probabil o sa predau impreuna cu David aceasta materie, sa reusim sa includem si vinurile romanesti.
M-am bucurat enorm ca a acceptat propunerea si de aceea am contactat-o pe Marinela Ardelean, sufletul si fondatorul Wines of Romania, pentru a ne sfatui cu privire la improspatarea informatiilor mele legate de regiuni, podgorii si vinuri romanesti.
Pe de alta parte, de fiecare data cand doresc sa daruiesc ceva prietenilor spanioli si nu numai, caut vin romanesc. Cu toate ca noi, romanii, suntem a doua comunitate din Spania, ca marime, este foarte dificil sa gasesti vinuri care sa reprezinte Romania cu adevarat.
Zilele trecute am vizitat un depozit de vinuri cu o mare oferta de sortimente, evident majortitatea provenite din Priorat sau restul Spaniei. Depozitul avea si un stand cu vinuri internationale. Spre nefericirea mea, niciunul romanesc. Curioasa fiind cum e posibil, mi s-a explicat cu parere de rau, ca nu au cerere si probail nici oferta.
Asa ca, am contactat-o din nou pe adevarata ambasadoare a vinurilor romanesti, Marinela Ardelean, sa incercam sa aducem cele mai bune vinuri ale Romaniei si pe piata Spaniei. Visuri marete si ambitii mari, dar totul e posibil cand iti doresti cu pasiune si altruism ceva atat de frumos.