Crama italiana Frescobaldi produce vin pe ultima insula-inchisoare din Europa
De zece ani, Crama Frescobaldi este proprietara unei podgorii situata intr-un loc neobisnuit: pe Gorgona, cea mai mica si mai nordica insula din arhipelagul toscan si totodata ultima insula-inchisoare din Europa, penitenciar fondat in 1869.
Resocializare
In partea estica a insulei, strict pazita de Polizia Penitenziaria, au fost plantate doua hectare si jumatate de vita de vie. Sunt cultivate organic, iar cei care le ingrijesc sunt chiar detinutii.
Crama de aici este considerata un proiect de resocializare. Pe insula sunt trimisi doar infractori care au comis crime, omor prin imprudenta, trafic de droguri sau jafuri bancare. Acestia isi petrec pe insula doar ultimii cinci ani din pedeapsa. Condamnatul care ajunge pe insula se poate considera privilegiat, pentru ca poate fi trimis aici doar de o comisie care constata ca a fost un exemplu de buna purtare in timpul in care a fost incarcerat intr-o inchisoare normala.
Exista si detinuti care nu sunt admisi pe insula: membrii ai mafiei sau infractorii sexuali.
Alb de Gorgona
Solul pe care se afla podgoriile din Gorgona are o culoare rosiatica, din cauza continutului sau bogat in fier. Pe insula sunt produse anual pana la 9.000 de sticle de Gorgona alb. In acest an, fiind vorba de cea de-a zecea recolta, vinul marcheaza o aniversare semnificativa in colaborarea dintre Frescobaldi si inchisoarea insulara, evidentiata pe eticheta sticlei, diferita la fiecare recolta.
Frescobaldi ridica manusa
Cei circa 90 de detinuti de pe insula au dreptul sa lucreze in agricultura, pe plantatiile de maslini, de legume si in podgoria veche de doua decenii. Cu zece ani in urma, circa doua sute de crame italiene au fost rugate sa sprijine proiectul unei crame performante pe insula, insa doar Frescobaldi a raspuns provocarii, iar din 2012 produce aici vin alb din soiurile Vermentino si Ansonica (Inzolia). Cu sapte ani in urma viile au fost extinse si, de cativa ani, crama produce si un Gorgona Rosso, insa doar cateva sute de sticle – din cele cateva randuri de Sangiovese si Vermentino Nero.
O meserie profitabila
De la preluarea cramei, cu zece ani in urma, Frescobaldi si-a trimis pe insula agronomii si oenologii, iar acestia ii ajuta pe detinuti sa invete o meserie din mers. Pe langa faptul ca dobandesc competente practice in viticultura, Frescobaldi le plateste acestora un salariu echivalent cu cel al lucratorilor concediati din industria de profil. Astfel, pe langa faptul ca ies din puscarie cu o meserie, detinutii vor avea in cont, la eliberare, pana la 40.000 de euro.
Fotografii: © Marchesi Frescobaldi