De cati ani ai nevoie sa te faci cunoscut, in lumea vinului si in afara ei, ca producator de vin? Dar de vin eco, sau organic, sau biodinamic, adica o fasie inca infima, cel putin in Romania, din totalul pietei de vin? De cati ani ai nevoie sa schimbi mentalitati si sa ajungi la oameni cu povestea unui pamant viu si legat de restul universului? Aparent, nu multi. Un pariu care parea imposibil, dar care pare deja castigat de Domeniul Bogdan, un producator pe care unii l-ar putea acuza ca a trisat: a folosit pe acest drum cativa cei mai mari specialisti din lume. O poveste despre investitia in viitor, cu un prezent cu franele profitului trase.
Episodul 1: Philippe Cambie ajunge la Domeniul Bogdan
Domeniul Bogdan a primit in 2016 certificarea de producator bio de la Austria Bio Garantie, pentru cele 150 de hectare de vie pe care le cultiva, apoi au urmat certificarile I Vini Biodinamici si Demeter. Daca aveti vreodata curiozitatea, cautati online conditiile necesare pentru a obtine aceste certificari, ca sa intelegeti mai bine diferenta intre vinul biodinamic si „vinul lui bunicu’” (nici bunicu’ nu pune nimic in vin!”.
Cel care si-a pus amprenta pe primele vinuri, regretatul Philippe Cambie, avea deja statutul de legenda. Robert Parker spunea ca, daca s-ar face o echipa a celor mai buni oenologi din lume, Cambie ar trebui sa fie chemat pe post de antrenor. Cu ceva vreme inainte, in 2010, Cambie primise de la Parker si de la echipa Wine Advocate titlul de oenologul anului. Pentru cei care nu ii cunosc cariera – se spune despre el ca a fost omul care a transformat Valea Ronului dintr-o regiune aproape de a cadea in uitare intr-un simbol apreciat de toti iubitorii de vin din lume.
Philippe Cambie se numara printre primii mari consultanti care au incercat sa nu isi lase amprenta in gustul si aromele vinului, ci in sufletul lui. La Clos du Caillou, Clos Mont-Olivet, Vieux Donjon sau Vaudieu, la cramele de care a avut grija peste 20 de ani, vinurile nu semanau, nu purtau amprenta unui singur om, ci fiecare isi pastra gustul locului, identitatea pamantului de pe care se nascusera. Aceasta filosofie a fost dezvoltata si la Domeniul Bogdan in colaborare cu un alt guru al agriculturii biodinamice, Leonello Anello.
Episodul 2: Via de la Domeniul Bogdan, gestionata de un garant international, Leonello Anello
Dr. Leonello Anello este un garant international al sistemului de certificare „Vini Biodinamici” care la Domeniul Bogdan ocul perfect pentru a implementa principiile agriculturii si vinificatiei biodinamice. „Avem struguri care se transforma in vin. Atat!”, ne-a declarat dr. Anello intr-un interviu exclusiv, disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=Jy7po0aw8T8&t=10s. Fara pesticide, insecticide, drojdii si enzime, fara substante adaugate in vin, fara biotehnologie.
Cel mai simplu mod de a intelege agricultura biodinamica este, conform dr. Anello, “respectul pentru Viata, in toate formele ei. Este baza filozofiei noastre: respect pentru Natura, pentru Pamant, plante, animale, insecte, pentru mediul inconjurator, pentru oamenii care lucreaza in ferma si mai ales pentru oamenii care consuma vinurile noastre”.
Singura substanta folosita vreodata in vie este sulfatul de cupru (piatra vanata), insa si acela este “de mina”, adica in forma existenta natural, in zacaminte. In rest, o investitie enorma in “pamant viu”, in biodiversitate, de la rame si insecte la pasari si animale, ba chiar diverse culturi prin rotatie, intre randurile de vie, urmand modelul celui mai complex ecosistem – padurea. Cumva, stiind aceste lucruri, sloganul Domeniului, “Natura intr-un pahar cu vin”, capata alte conotatii.
Episodul 3: Derenoncourt, noul Michel Rolland, ajunge la Domeniul Bogdan
Plecarea lui Phillipe Cambie a lasat toata lumea mai saraca. Din fericire, ideile sale au fost semintele din care au crescut concepte, atitudini si orientari puternice. De curand, postul de consultant de vinificatie a fost preluat de compania lui Stephane Derenoncourt, un autodidact a carui poveste nu seamana cu povestile standard, cu experienta de generatii transmisa din tata-n fiu si deceniile petrecute in crama. Stephane Derenoncourt se numara printre putinii care au inceput de la zero si au invatat din mers, iar povestea vietii sale (in varianta prescrutata), poate fi citita aici:
https://www.winesofromania.com/domeniul-bogdan-partener-wines-of-romania/.
Daca va grabiti, va spunem atat: Domeniul Bogdan este pe maini bune, in continuare. Cand spune Jancis Robison despre tine ca esti nou Michel Rolland (n.n. cel mai influent oenolog din Bordeaux sin ultimii 30 de ani), e clar ca istoria ti-a rezervat deja un loc. Noi asteptam cu nerabdare primele vinuri din soiuri autohtone create sub bagheta sa. Pana atunci, am gustat un Sauvignon blanc Primordial, cum doar la Domeniul Bogdan se poate naste – plin de note florale, dar bine incorporate intr-un context fructat, la care aciditatea si accentele minerale se adauga in proportia perfecta pentru a crea o adevarata definitie a echilibrului.
Daca exista o morala – evident, preliminara – a povestii de mai sus, este aceea ca cele mai bune lucruri se construiesc atunci cand lucrezi cu cei mai buni oameni. Si, in acest caz specific, cei mai buni oameni sunt cei care au inteles cum sa lase Natura, ba chiar Viata insasi, sa vorbeasca in locul lor.