Primele cifre ale productiei de vin in 2022 (OIV)

0 Comment
OIV - primele cifre productie vin 2022

Material scris si adaptat de catre Mirela Heizer – expert OIV, conform datelor din Conferinta de presa a Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), sustinuta de catre Directorul General Pau Roca, in 31 octombrie 2022.

Provocarile climatice au pus la incercare lumea vinului

Valurile de caldura extrema si seceta prelungita care au dus la depasirea pragurilor de rezistenta chiar si la vita-de-vie, au afectat peste doua treimi din viticultura Uniunii Europene.

Anomaliile meteorologice sunt din ce in ce mai frecvente si tind sa devina noua normalitate. Sectorul vitivinicol trebuie sa se adapteze, sa incurajeze politicile de sustenabilitate atat in podgorii, cat si in crame.

Preturile crescute ale energiei electrice, penuria de sticle, scaderea puterii de cumparare in defavoarea vinului, toate acestea duc spre masuri de urgenta, care trebuie sa se permanentizeze.

In emisfera nordica

In Uniunea Europeana (UE), productia de vin in 2022 se asteapta sa fie de 157 milioane hectolitri, inregistrand o crestere anuala de 3,5 milioane hectolitri (+2%) fata de 2021.

Performantele pozitive din Italia, Franta si Germania au compensat recoltele scazute din Spania, Portugalia si Grecia, care au fost afectate in timpul sezonului de vegetatie de seceta si valuri de caldura nemaiintalnite de peste 500 de ani.

OIV Conferinta de presa 2022
OIV Conferinta de presa 2022_2

Romania isi pastreaza locul 6 in Europa, cu estimarea productiei de vin pentru 2022, de 4,6 mil hl, cu o crestere de 4% fata de anul 2021 si cu 8% fata de media ultimilor 5 ani. 

Totusi, se observa o tendinta de corectie cu 10% a datelor finale, aproape la toate tarile din UE, de aceea, trebuie sa vedem cifrele in dinamica lor.

In emisfera sudica

OIV Conferinta de presa 2022_3

Dupa un nivel record in 2021, podgoriile din emisfera sudica au produs 55 de milioane de hectolitri in 2022, pe deplin in concordanta cu media din ultimii cinci ani.

Toate tarile mari producatoare de vin au inregistrat o scadere a productiei fata de 2021, cu exceptia Noii Zeelande.

Ordinea descrescatoare a tarilor din emisfera sudica, dupa productia estimata de vin: Chile (12,4 mil hl), Australia (12,1 mil hl), Argentina (11,4 mil hl), Africa de Sud (10,4 mil hl), Noua Zeelanda (3,8 mil hl).

In 2022, productia de vin din emisfera sudica este de asteptat sa reprezinte 21% din totalul mondial.

Productia mondiala de vin, estimata pentru 2022

OIV Conferinta de presa 2022_4

Productia mondiala de vin este de asteptat sa ramana stabila in 2022, la aproximativ 260 milioane hectolitri, in ciuda secetei si valurilor de caldura, care s-au inregistrat in multe regiuni ale lumii. 

Acesta va fi al patrulea an consecutiv in care se preconizeaza ca productia globala va fi usor sub media pe 20 de ani. 

Rusia si China inca nu au oferit date pana la aceasta data a Conferintei de presa.

Speranta este in enoturism

Alaturi de digitalizarea sectorului vitivinicol, enoturismul reprezinta o unealta importanta care poate transforma consecintele schimbarilor climatice in oportunitati. 

Turismul viti-vinicol aduce calatorii aproape de cultura si identitatea teritoriala, iar vinul este o componenta-cheie cresterea motivarii pentru calatoria in scop enoturistic.

Romania are un potential extraordinar de dezvoltare a enoturismului si asteapta sa fie descoperita.

Despre OIV

OIV (Organizatia Internationala a Viei i Vinului) este organizatia interguvernamentala de natura tiintifica i tehnica, a carei competenta este recunoscuta pentru activitatea sa referitoare la vita de vie, vin, bauturi pe baza de vin, struguri de masa, stafide i alte produse pe baza de struguri sau vin.

OIV are in componenta 48 de state membre i are urmatoarele obiective:

  • sa ii informeze membrii cu privire la masurile prin care preocuparile producatorilor, consumatorilor i ale altor jucatori in sectorul viticulturii i al produselor vitivinicole pot fi afectate, pozitiv sau negativ;
  • sa asiste alte organizatii internationale, atat interguvernamentale, cat i neguvernamentale, in special cele care desfaoara activitati de standardizare;
  • sa contribuie la armonizarea internationala a practicilor i standardelor existente i, dupa caz, la pregatirea de noi standarde internationale in scopul imbunatatirii conditiilor de productie i comercializare de produse vitivinicole si vinicole, pentru a contribui la asigurarea ca se iau in considerare interesele consumatorilor.

Sursa: OIV, https://www.oiv.int/ 

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES