Toate vinurile produse dupa data de 8 decembrie 2023 trebuie sa cuprinda in eticheta valoarea nutritionala si lista de ingrediente, cu optiunea de a furniza lista de ingrediente in mod electronic. Producatorii stiau, s-au pregatit, au fost printate etichete cu coduri QR, dupa care Comisia Europeana a venit cu o interpretare conform careia cuvantul „ingrediente” trebuie sa insoteasca clar si lizibil codul QR. Ceea ce inseamna ca sute de milioane de etichete din intreaga lume devin peste noapte inutile si trebuie refacute.
Noi reguli UE privind etichetarea vinului, aplicabile din 8 decembrie 2023
In cea mai recenta informare, partenerii nostri de la Tuca, Zbarcea si Asociatii ne-au reamintit de intrarea in vigoare a noilor cerinte privind etichetarea vinului. Chiar daca recolta 2023 abia ce si-a terminat fermentarea, am fost curiosi ce se mai discuta pe acest subiect si am aut surpriza sa ne trezim in mijlocul unei probleme mult mai grave.
Mai intai, ce inseamna noile norme? Citam din comunicarea Tuca, Zbarcea si Asociatii:
„Din data de 8 decembrie 2023 devin aplicabile cerintele legale privind etichetarea vinurilor, introduse prin Regulamentul (UE) nr. 2021/2117 al Parlamentului European si al Consiliului din 2 decembrie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) nr.1308/2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole, a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare, a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea si protejarea indicatiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate si a Regulamentului (UE) nr. 228/2013 privind masurile specifice din domeniul agriculturii in favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii (“Regulamentul”).
Vinurile produse inainte de 8 decembrie 2023 pot continua sa fie comercializate pe piata Uniunii Europene in conformitate cu cerintele de etichetare aplicabile inainte de aceasta data, pana la epuizarea stocurilor. Potrivit Regulamentului, dupa data de 8 decembrie 2023, ar trebui permisa comercializarea in continuare a stocurilor existente de vin, pana la epuizarea acestora. In cazul vinurilor importate pe piata Uniunii Europene, cele importate inainte de 8 decembrie 2023 sunt considerate ca fiind produse anterior acestei date si, prin urmare, acestea pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor.
Ingredientele pot fi declarate electronic
Din perspectiva principalelor noutati legislative prevazute de Regulament, devine obligatorie furnizarea informatiilor catre consumatori privind declaratia nutritionala si lista ingredientelor vinurilor. Producatorii au optiunea de a limita continutul declaratiei nutritionale pe ambalaj sau pe eticheta aplicata pe acesta doar la valoarea energetica si de a pune la dispozitie declaratia nutritionala integrala si lista ingredientelor prin mijloace electronice, cu conditia ca acestia sa evite orice colectare sau monitorizare a datelor utilizatorilor si sa nu furnizeze informatii in scopuri de comercializare. In cazul in care lista ingredientelor este prezentata prin mijloace electronice, toate substantele care provoaca alergii sau intolerante trebuie indicate pe ambalaj sau pe eticheta aplicata pe acesta, potrivit normelor legale aplicabile.
Cerintele de etichetare aplicabile vinurilor din 8 decembrie 2023 au caracter detaliat si sunt cuprinse atat in legislatia specifica sectorului vinicol, cat si in cea generala privind informarea consumatorilor privind produsele alimentare.”
Ce trebuie transmis prin eticheta?
Intr-o comunicare din 24 noiembrie, deci cu doar doua saptamani inainte de intrarea in vigoare a noilor reguli, Europeana transmite o comunicare (interpretare) a normelor, in care precizeaza:
„Ce forma ar trebui sa aiba lista ingredientelor?
Pentru forma de prezentare a listei ingredientelor, se aplica normele generale ale Regulamentului ICPA, deoarece nu exista norme specifice stabilite pentru vin. Aceste norme sunt stabilite la articolele 18-22 din Regulamentul ICPA (…).
In ceea ce priveste prezentarea listei:
- Lista ingredientelor este precedata de un titlu care contine cuvantul „ingrediente”.
- Pe lista sunt afisate ingredientele in ordinea descrescatoare a greutatii, astfel cum a fost inregistrata in momentul utilizarii lor la fabricarea produsului alimentar. Ingredientele care reprezinta mai putin de 2 % din produsul finit pot fi enumerate intr-o ordine diferita dupa restul ingredientelor.
- Ingredientele sunt desemnate prin denumirea lor specifica, cu exceptiile prevazute in Regulamentul ICPA si in Regulamentul delegat (UE) 2019/33 (de exemplu, „struguri”, care se refera la materia prima).
Ce inseamna ingrediente? Nu doar aditivii, cu si substantele de natura a provoca alergii care au fost folosite in timpul procesului de productie, in special cazeina si ovoalbumina. „Pe scurt, lista ingredientelor trebuie sa contina toti aditivii si adjuvantii tehnologici care provoaca alergii sau intoleranteutilizati in productia vinului etichetat si inca prezenti in produsul finit.
Ce inseamna vin „produs”?
Expertul OIV Mirela Heizer explica pe pagina sa de Facebook la ce vinuri se refera noile norme:
„Vinul „produs” inainte de 8 decembrie 2023, este vinul care a acumulat TOATE caracteristicile care se regasesc in categoria de vin la care acesta urmeaza sa fie comercializat catre consumatorul final. Este considerat „produs” atunci cand nu se mai intervine asupra lui cu practici sau tratamente enologice, cand este imbuteliat sau comercializat strict in vederea imbutelierii. Intra sub aceasta incidenta si vinurile care, in urma importurilor din tari terte se gasesc deja in depozite sau pe piata UE, la data intrarii in vigoare a noilor reglementari.
Vinurile efervescente sunt considerate a fi „produse” la data de 8 decembrie 2023, daca au acumulat suprapresiunea specifica categoriei la care urmeaza a fi comercializate (min. 3 bar la spumante, min. 1,5 bar la petiante), vinul baza pentru aceste vinuri nefacand obiectul acestei reglementari.
Vinurile licoroase/ fortifiate sunt considerate a fi ”produse” la data de 8 decembrie 2023 doar daca deja le-a fost adaugat alcoolul sau distilatul pentru fortifiere, chiar daca acestea se afla in tanc, sticle, vase din lemn”
Sute de milioane de etichete, degeaba
Tot expertul OIV Mirela Heizer a prezentat, pe scurt, luarea de pozitie a lui Mauricio González Gordon, presedintele Comitetului European al Intreprinderilor Viticole (CEEV). Preluam integral postarea domniei sale, cu mentiunea ca intertitlul apartine redactiei.
„Comitetul European al Intreprinderilor Viticole (CEEV) avertizeaza ca "sute de milioane de etichete vor fi distruse in urma unei modificari de ultim moment a normelor de etichetare a vinului". Motivul: o noua interpretare, datata 24 noiembrie, a legislatiei UE care afecteaza modul in care trebuie sa arate etichetele.
Orientarile Comisiei Europene privind noile norme de etichetare a vinului, publicate la 24 noiembrie, includ, cu doar 2 saptamani inainte de punerea in aplicare a noilor norme, o noua interpretare a legislatiei UE care afecteaza modul in care ar trebui sa arate etichetele. Comitetul European al Companiilor de Vinuri (CEEV) solicita o modificare urgenta a orientarilor pentru a evita distrugerea a sute de milioane de etichete de vin deja tiparite sau aflate pe rafturi.
Regulamentul (UE) 2021/2117, publicat la 6 decembrie 2021, prevede obligativitatea etichetarii listei de ingrediente si a declaratiei nutritionale pentru vinurile aromatizate si produsele vitivinicole aromatizate incepand cu 8 decembrie 2023. Cu toate acestea, legislatia le ofera producatorilor optiunea de a pune la dispozitie declaratia nutritionala completa si lista de ingrediente in format electronic (e-labelling).
CEEV subliniaza ca "companiile au salutat acest nou regulament, care ofera o modalitate adaptata de informare a consumatorilor, si si-au luat angajamentul ferm de a-l implementa rapid". Mauricio González Gordon, presedintele CEEV, comenteaza: "Avand in vedere termenele lungi necesare pentru pregatirea informatiilor, modificarea designului etichetelor si tiparirea acestora, companiile de vinuri din UE au inceput sa se pregateasca cu multe luni in urma pentru a respecta termenul limita. Estimam ca pana in prezent au fost tiparite cateva sute de milioane de etichete, multe dintre ele aflandu-se deja pe rafturi".
Cu buna-credinta si in conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/2117 si cu toate informatiile oficiale disponibile, marea majoritate a operatorilor de vinuri au decis sa identifice codurile QR cu simbolul inregistrat ISO 2760, care este universal cunoscut pentru a identifica un loc in care pot fi gasite informatii.
Cu toate acestea, la 24 noiembrie, Comisia a publicat orientarile sale, care contin o noua interpretare a Regulamentului privind OCP in sectorul vitivinicol, in care se precizeaza ca prezentarea unui cod QR trebuie sa fie clara pentru consumatori in ceea ce priveste continutul acestuia, ca codul QR trebuie sa fie identificat pe eticheta cu termenul "ingrediente" si se adauga incertitudini in ceea ce priveste regimul lingvistic care trebuie aplicat.
CEEV nu este de acord cu interpretarea Comisiei
In comunicatul CEEV se afirma ca "noua interpretare a Comisiei submineaza drastic principiul certitudinii juridice si asteptarile legitime ale operatorilor economici si ignora vointa politica exprimata de colegiuitori prin adoptarea Regulamentului (UE) 2021/2117. Publicarea orientarilor cu doar 2 saptamani inainte de intrarea lor in vigoare face imposibila adaptarea operatorilor economici si ignora, de asemenea, principiul proportionalitatii intre libera circulatie a marfurilor, competitivitate si informarea consumatorilor".
In cuvintele presedintelui CEEV: "Nu putem accepta o noua interpretare, publicata cu 14 zile inainte de data punerii in aplicare, care va insemna, pe de o parte, distrugerea a sute de milioane de etichete deja tiparite si, pe de alta parte, imposibilitatea noastra de a tipari noi etichete la timp pentru a respecta termenul limita al noului regulament. Prin urmare, solicitam Comisiei sa modifice de urgenta orientarile".
Dincolo de calendarul nerealist pentru publicarea unei interpretari care afecteaza practicile de etichetare, CEEV nu este de acord cu interpretarea Comisiei. In aceeasi ordine de idei, Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European si mai multe state membre (printre care Spania, Italia, Franta si Portugalia) au comunicat in mod oficial Comisiei Europene preocuparile lor si sprijinul lor pentru interpretarea CEEV”. (Sursa: pagina FB Mirela Gabriela Heizer, expert OIV).