Recent, rose-urile de la Domeniile Averesti au primit o spectaculoasa recunoastere internationala: trei Medalii de Aur, trei titluri de „Best Value” si distinctia „The Best Rose of 2022” la Rose Championship 2022, in Polonia! Apoi, au urmat noi medalii de aur la Concursul International VINARIUM 2022 si medalii de argint la Concursul International DECANTER 2022.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele ce ne-au determinat sa va facem cunostinta cu dr. ing. Claudiu Cretu, oenologul care sta in spatele acestor spectaculoase succese inregistrate de Domeniile Averesti.
In Romania se spune, de ceva vreme, ca oenologul Claudiu Cretu face cele mai bune vinuri din Busuioaca. Exista un secret al profesionistului care a ajuns la o astfel de performanta?
Nu pot spune ca este un secret, dar pentru a ajunge la o astfel de performanta este necesara o cunoastere amanuntita a strugurelui de Busuioaca de Bohotin, a originii acestui soi, a comportarii lui in diferite conditii de terroir si, nu in ultimul rand, a chimiei acestui vin.
Astfel de premii nu apar de nicaieri, peste noapte, iar un oenolog isi desavarseste mestesugul in timp. Cui ii este dator, in ceea ce priveste meseria, oenologul Claudiu Cretu, si de ce?
Primii pasi in aceasta meserie mi-au fost indrumati de academicianul V. D. Cotea, care mi-a fost mentor si conducator de doctorat. El mi-a insuflat dragostea pentru a descoperi secretele vinului si de a tinde mereu spre noi descoperiri in acest domeniu.
Va amintiti la ce varsta ati baut primul pahar de vin? Va amintiti din ce soi era? Care a fost momentul in care ati stiut ca vreti sa deveniti oenolog?
Desi a trecut mult timp de atunci, pot spune ca primul pahar de vin pe care l-am baut a fost in clasa a treia sau a patra, la crama episcopiei Husilor, iar soiul era Busuioaca de Bohotin.
Nu a existat un moment precis in care sa fi decis ca vreau sa fiu oenolog. Ceea ce pot spune cu siguranta este ca pasiunea pentru a face vin a aparut in urma specializarii pe care am urmat-o in Franta.
Care e cel mai vechi vin pe care l-ati degustat, in general? Dar cel mai vechi vin degustat de la Domeniile Averesti?
Cel mai vechi vin degustat a fost o Feteasca Alba, din Podgoria Husi, din anul 1953. Iar de la Domeniile Averesti a fost Zgihara de Husi 1989.
Care a fost cel mai „greu” vin pe care v-ati pus amprenta profesionala in cariera de oenolog? De ce?
Meseria de oenolog mi-am inceput-o in Podgoria Husi, ce cuprindea si Centrul Viticol Averesti, unde am vinificat prima Zgihara de Husi si am constatat ca acest soi este foarte sensibil la boli si la daunatori. Pot spune ca Zghihara de Husi este un soi care se recolteaza cand vrea el, nu cand vrea oenologul si, prin urmare, este foarte greu de obtinut o Zghihara de calitate.
Exista o tendinta actuala de consum pe care ati observat-o pe piata vinului si care v-a intrigat/contrariat?
Tendintele actuale ale pietei de vin legate de Sauvignon Blanc sunt spre obtinerea de vinuri cu un puternic caracter tiolic (european), si nu terpenic (Noua Zeelanda). Contradictia este in faptul ca, pentru a obtine un Sauvignon Blanc tiolic, strugurii trebuie sa aiba o concentratie mai mare de zahar si sa rezulte un vin cu o tarie alcoolica ridicata, contrar cerintei consumatorilor pentru vinurile cu o tarie alcoolica redusa, care se obtine la un Sauvignon terpenic.
Sunteti pe primul loc in Romania in privinta suprafetelor cultivate cu soiurile locale Busuioaca de Bohotin si Zghihara de Husi. Ce insemnatate au aceste cifre pentru oenologul Domeniilor Averesti?
Acesta suprafata cultivata fiind pe primul loc in Romania ca marime, responsabilitatea mea ca oenolog este foarte mare: in fiecare an trebuie sa produc vinuri de foarte buna calitate, pentru a putea fi pe placul consumatorului si pentru a le vinde.
Care sunt cele mai mari provocari pentru un oenolog in Romania anului 2022?
Avand in vedere ca anul 2022 este marcat de o criza economica, cea mai mare provocare pentru mine, ca oenolog, este sa fac un vin de o buna calitate, care sa aiba si un bun raport pret-calitate.
Ce il mai poate motiva pe un oenolog ale carui vinuri au castigat, intr-un interval de timp scurt, o multime de premii importante, si nu doar in Romania?
Sunt foarte multe proiecte pe care inca nu le-am realizat. As dori ca in urmatorii ani sa apar cu noi vinuri sau blend-uri pe piata. Sunt proiecte la care lucrez si care nu au aparut deocamdata pe piata.
Va multumesc!