Acestea au fost intrebarile adresate de mine oneologului si co-fondatorului cramei Vitis Metamorfosis, Fiorenzo Rista. In continuare veti gasi rezumatul interviului nostru online din perioada de izolare (2020). Rista este unul dintre specialistii in materie de vinuri care s-a implicat activ in Revolutia Vinului Romanesc, reusind sa alinieze stiinta vinificatiei romanesti la standardele internationale. Cu toate ca sederea lui in Romania trebuia sa fie de doar un an de zile, conform contractului de munca, el nu s-a mai intors niciodata in Italia.
Vinarte, o companie locala. Printre detinatorii acesteia se afla si un nume italienesc. Ei voiau sa creeze vinuri premium intr-o perioada in care singura companie preocupata de calitate era crama SERVE, producator al regiunii Dealu Mare, fondata de un investitor din insula Corsica a carui familie avea o lunga istorie in vinificatie.
“Munca realizata pe terenul podgoriei nu era gresita. Poate invechita, dar corecta. Strugurii erau buni. Cu toate acestea, vinul isi pierdea valoarea in crama. De vina era in mare masura echipamentul depasit, desi existau si alte probleme… Eu am fost martorul schimbarii pentru ca am vazut cand au fost construite noile beciuri si s-a implementat tehnologia noua. Toate schimbarile de pe teren se reflecta in pahar. Atunci cand am venit, vinurile albe aveau o culoare galbuie, cu o tenta aurie, iar acum sunt fresh si prezinta valente de verde. Beciurile sunt atat de curate in prezent incat le-am deschis publicului spre vizitare. Vinurile pe care le puneam pe piata in anii tarzii ’90 au convins producatori din intreaga lume de potentialul urias al Romaniei. Nu a durat mult pana cand au venit si au inceput sa lucreze aici. Iar ca urmare, oamenii au invatat ce trebuie facut”, spune Fiorenzo Rista, sorbind un Sauvignon blanc din generatia 2019, primul rezultat satisfacator al recoltei incepand cu 2015, care a fost realizat pentru Vitis Metamorfosis – compania pe care o administraza in prezent.
Locuind in Italia, am fost curioasa asupra a doua aspecte: cum i-au fost influentate deciziile din Romania de experienta din peninsula, si care este cea mai apropiata regiune din tinutul italian de podgoriile preponderent sudice pe care el a lucrat in Romania.
Potrivit lui Fiorenzo Rista, regiunile sudice – Dealu Mare, Dragasani, Mehedinti – se aseamana cu Toscana. Au un sol mai bogat, cu mult lut, ceea ce ofera o structura semnificativa vinurilor rosii. Pentru iubitorii de vin alb, Fiorenzo Rista spune ca regiunea din nordul Iasului, Cotnari, este o comoara nedescoperita inca. In ceea ce priveste tehnicile vinificatiei, el este fericit sa combine butoaie mici de stejar (230 litri) si cuve mari din stejar (5.000-7.500 litri) pentru maturarea vinului. “Strugurii Feteasca neagra, soiul de struguri rosii cel mai plantat in Romania, au taninuri netede si dulci, iar virful agresiv poate acoperi notele fructate ale cireselor, cireselor negre si visinelor. Este un vin frumos, catifelat, iar cuvele mari de stejar ajuta la pastrarea caracterului sau”, spune Fiorenzo.
O tehnica similara a fost folosita pentru unul dintre primele lui vinuri reusite, Cantvs Primvs Cabernet Sauvignon, realizat in 2007 si lansat ca un experiment in 2009. Acelasi vin produs din recolta anului 2009 a avut cel mai spectaculos rezultat pe piata. “Ne-am orientat catre vinuri blande, elegante, cu mai multe note de fructe si mai putine note lemnoase, pastrand autenticitatea soiului. Luam mostrele butoaielor mici, mostrele cuvelor mari si apoi decidem amestecul final”, explica el. Pentru Cabernet, foloseste doua soiuri dezvoltate in Romania, in Dragasani si in Iasi; asa ca, intr-un fel, acesti struguri pot fi considerati “soiuri locale” avand in vedere ca au fost selectati si imbunatatiti local.
Cum prevezi viitorul inca necunoscut al vinului romanesc dupa pandemie? Dar viitorul pe piata internationala? El crede ca suntem pregatiti de ceva timp pentru lumea de peste granita. “Poti sa compari vinurile romanesti cu vinuri produse in Toscana, Puglia sau Bordeaux si ele vor face fata. Nu spun ca vor conduce clasamentul, dar se vor numara printre cele mai bune. Premiile dobandite la concursurile internationale de vin o dovedesc. Cu toate acestea, producatorii trebuie sa actioneze ca o singura forta. Spre exemplu, noi discutam in prezent in Dealu Mare, despre o actiune colaborativa de a infiinta primul DOCG din Romania, dar si despre a lucra impreuna in actiuni de relatii publice pentru vinul romanesc. Romania, precum si Italia este un loc grozav pentru vin – poti planta vita de vie peste tot. Exista un potential mare, iar soiurile sunt diverse: pentru vinurile albe Feteasca alba, Feteasca regala, Sarba, Cramposie, Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca; pentru cele rosii Feteasca neagra si Negru de Dragasani. In plus, aici gasesti oameni care chiar au invatat cum sa produca – ma gandesc la Aurel Rotarescu de la crama SERVE, Veronica Gheorghiu de la crama Oprisor sau Mihai Banita de la crama Lacerta”.
Impreuna cu Feteasca neagra produsa in anii ’90 de SERVE, unul dintre vinurile care au dovedit puterea acestui soi, devenit de-a lungul timpului strugurele emblema al Romaniei. Negru de Dragasani este un soi pe care Fiorenzo l-a salvat de la extinctie pe cand lucra cu Vinarte si, cu toate ca nu este cultivat in proportii mari, el i-a demonstrat potentialul. Se pare ca toate soiurile care il impresioneaza ajung un succes pe piata…deci, nu ramane decat sa ne rugam pentru cat mai multi producatori ca Fiorenzo Rista!