Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti.
Anul acesta, la sfarsitul lunii ianuarie, lista cramelor autorizate pentru producerea vinurilor cu Denumire de Origine Controlata (DOC), Indicatie Geografica (IG) sau a vinurilor varietale a ajuns la 473, de la 422, cate erau inregistrate in aprilie 2023.
Soiurile locale, din ce in ce mai preferate de producatori
Conform datelor agregate de Wines of Romania, se poate observa ca in ultimii trei ani producatorii si-au mutat atentia catre soiurile autohtone, pentru care se remarca o tendinta de crestere din punct de vedere al suprafetelor cultivate, in timp ce suprafetele cultivate cu soiuri internationale, struguri-vedeta, au fost usor reduse. De asemenea, a crescut apetitul producatorilor locali pentru cultivarea unor soiuri mai putin intalnite, cum ar fi Syrah, Cabernet Franc sau Viognier.
„Observam ca se contureaza timid, dar evident, o tendinta catre revalorizarea soiurilor autohtone. Piata interna nu va putea absorbi in totalitate productia de vin, iar orientarea spre pietele internationale devine tot mai plauzibila. Consumatorii din aceste piete sunt din ce in ce mai atrasi de soiurile locale si regionale, care reflecta identitatea si specificul zonei de provenienta. In paralel, se remarca o crestere a interesului consumatorilor autohtoni pentru diversitatea ofertei, fapt ce denota o incipienta patrimonializare a soiurilor autohtone. Avem speranta ca aceasta evolutie va conduce la un consum de vin nu doar crescut, ci si mai rafinat in anii ce urmeaza” Marinela Ardelean, expert international in vin si fondator al platformei Wines Of Romania.
Cum arata suprafata de vita de vie in Romania
Dintre „strugurii internationali”, singurul cu o evolutie pozitiva din punct de vedere al suprafetei cultivate in 2023 a fost Chardonnay, cu o crestere de 50 de hectare anul trecut si ajungand in prezent la un total de 2077 de hectare.
Cand vine vorba de soiurile autohtone, cea mai semnificativa crestere a suprafetei de cultivare a fost inregistrata de Busuioaca de Bohotin, de la 785 la 912 hectare, in timp ce soiul romanesc cel mai cultivat, Feteasca regala, si-a consolidat pozitia, crescand in 2023 de la 12.007 la 12.083 hectare. Si soiul Feteasca neagra a crescut de la 3316 la 3384 de hectare, in timp ce noua vedeta din Oltenia, Negru de Dragasani, a inregistrat o crestere de la 62 la 68 de hectare.
In schimb, Feteasca alba a pierdut peste 100 de hectare, ajungand de la 12.032 hectare in 2021 la 11.931 hectare la sfarsitul lui 2023. O scadere de 30 de hectare a suprafetei cultivate a cunoscut si soiul mai rustic – Cramposia. Pentru celelalte soiuri romanesti, suprafetele au ramas similare.
Soiurile internationale s-au mentinut, in mare, la suprafete cultivate similare cu cele inregistrate in ultimii trei ani. Variatii mai semnificative au fost inregistrate la soiul Aligote, cu o scadere de aproape 80 de hectare, dar si la Merlot, Pinot gris, Sauvignon blanc si Riesling italian ale caror suprafete de cultivare au scazut usor, cu doar 30-40 de hectare fiecare.
Ca si noutate a ultimilor ani, preferintele producatorilor romani s-au indreptat catre soiuri mai putin populare in Romania, dar care pot avea rezultate mai interesante in terroir-urile in care sunt cultivate. Astfel, soiul Syrah a crescut cu 28 de hectare, Viognier aproape si-a dublat suprafata, de la 27 la 43 de hectare, Riesling de Rin a crescut cu aproape 70 de hectare, iar Cabernetul Franc a mai castigat 23 de hectare, de la 145 la un total de 168 de hectare.
Despre Wines of Romania
Wines of Romania este un proiect 100% privat, puternic ancorat in dezvoltarea sustenabila a succesului local si international al vinului romanesc. Fondata de Marinela Ardelean, expert in vin si co-organizator al festivalului RO-WINE, platforma Wines of Romania reprezinta un univers digital dedicat vinurilor autohtone, iubitorilor de vin, achizitorilor, producatorilor si investitorilor.