Recent incheiata editie 2023 a Premiilor pentru Excelenta in Industria Hoteliera, a Turismului si Ospitalitatii din Romania si-a desemnat castigatorii, iar cele mai atragatoare oferte din oenoturism au fost considerate fi Domeniile Panciu Winery & Resort (locul III), Castelul Bethlen-Haller al companiei Jidvei (locul II) si Conacul Apogeum (locul I).
Jidvei, un tur de crame care duce la castel
Ii felicitam pe partenerii nostri de la Jidvei pentru reusita, mai ales ca renovarea acestuia abia s-a incheiat. Si, perfectionisti cum ii stim, posesori a multe recorduri (inclusiv cea mai mare crama gravitationala din Europa!), nu avem nici o indoiala ca premiul I nu este decat o chestiune de timp. Pentru iubitorii de vin aflati prin Transilvania, sfatul nostru este sa va faceti timp pentru un tur al cramelor, incheiat cu o seara la castelul Bethlen-Haller! De la povestile celor care creeaza vinul la gastronomia locala (de la icre de stiuca la vanat mare!), de la cramele cu tehnologie de ultima ora la intelegerea “la pas” a ce inseamna o suprafata atat de mare, in contextul in care Jidvei ramane o afacere de familie – totul contribuie la construirea unei experiente reale si de neuitat.
Castelul Bethlen-Haller a fost construit in stil renascentist de tatal cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 – 1624, dupa care a fost reamenajat in stil baroc intre 1769 si 1773. Renovarea incheiata cu trei ani in urma surprinde in detaliu atmosfera medievala, de la exterior pana la ultimul amanunt din interior, fara a evita, totusi, necesitatile si avantajele modernitatii. La momentul constructiei castelul, un centru intarit de patru turnuri, a fost inspirat de castelele de pe Valea Loirei, fiind mai mult o destinatie de vanatoare si agrement / casa de vacanta a familiei Bethlen, decat o fortificatie cu rol defensiv.
Jidvei mai ascunde o bijuterie medievala
Castelul Bethlen-Haller este doar una dintre cladirile medievale construite de familia Bethlen. O alta bijuterie detinuta de compania Jidvei si aflata in curs de restaurare este Castelul Bethlen din Miclaus, construit de Miklos-Bethlen intre 1668 si 1673 si dezvoltat ulterior, pana in primele decenii ale secolului al XVIII-lea. Castelul, care a ajuns cunoscut pentru ca avea una dintre cele mai frumoase gradini istorice din Transilvania, a servit o vreme ca sectie de sampanizare a fostului IAS Jidvei. Este posibil ca unii dintre voi sa si-l aduca aminte ca locatie de filmare folosita in filmul “Horea”, din 1984.
Investitiile in turismul vitivinicol au devenit o prioritate pentru Romania, mai ales in contextul dezvoltarii aparent accelerate a infrastructurii. De la un zero absolut in urma cu mai putin de 20 de ani, astazi au inceput sa rasar, timid, dar semnificativ, destinatii asociate productiei (si consumului) de vin. De altfel, si Casa Timis, alt producator de vin din Dealu Mare, a fost medaliata in aceasta editie a premiilor industriei hoteliere, ca destinatie de tip resort.
Oenoturismul poate creste brandul de tara
Piata globala a turismului oenologic este estimata sa ajunga la 30 de miliarde de euro in 2030. Insa dincolo de afluxul de capital, de revitalizarea afacerilor locale sau de beneficiile aduse gastronomiei rurale de tip slow food, oenoturismul aduce in primul rand beneficii greu de masurat pentru brandul producatorilor. O experienta placuta si cat mai completa conduce la cel mai eficient (si accesibil) tip de promovare – de la un client multumit la un viitor potential client. Sau, cum se spune popular, din gura in gura. Iar portile pietelor internationale ar fi mult mai usor de deschis daca am avea deja o baza de clienti multumiti in tarile respective. Un lucru care, la randul sau, ar aduce beneficii nemasurabile brandului de tara, cu toate implicatiile derivate. Un vin bun si o mancare buna, mai ales alaturi de oameni faini, au fost si vor fi intotdeauna cheia catre sufletul oricarui cetatean al lumii. Noi, oricum, abia asteptam sa vizitam tot ce se poate vizita si sa dormi oriunde exista si un pat instalat langa crama. Dupa un consum moderat, evident!