Marius Nae (director de producție) și Alin Lazarescu (director general) sunt oameni mai putin vizibili, dar cu o contributie enorma la succesul unuia dintre vinurile emblematice ale Romaniei – Prince Matei. De fapt, pentru mult mai mult de atat, din moment că – odată cu schimbarea acționariatului, in 2019 – brandul s-a extins asupra întregii podgorii, iar la Domeniile Prince Matei se produc azi si Cuvee Matei, Petit Matei, Nasty sau Bistrot.
Domeniile Prince Matei – terroir si vie veche
Crama din Zoresti, Dealu Mare, s-a nascut la sfarsitul anilor ’90, ca parte a companiei Vinarte, si a intrat rapid in preferintele iubitorilor de vin, odata cu lansarea primei editii Prince Matei, in 1998. In 2019, urmare a unui amplu proces de restructurare, crama din Zoresti a devenit parte a Vintruvian Group, alaturi de Via Viticola Sarica Niculitel. Au urmat extinderea portofoliului si un proces de rebranding, iar astazi continua dezvoltarea cramei, prin cresterea capacitatii de productie si constructia de facilitatati dedicate turismului enologic.
Vinurile Domeniilor Prince Matei sunt numite deseori “vinuri de terroir”. Ce inseamna acest lucru? Marius Nae ne face pe scurt “inventarul” – in primul rand este vorba despre expozitie, despre cat soare primesc cele doua dealuri pe care cresc strugurii, Dealul Zorilor si Teganeanu. Apoi, despre structura foarte echilibrata a solului, cu o combinatie ideala de pietris, argila si calcar.
Nu in ultimul rand, varsta viilor, de peste 30-40 de ani, inseamna radacini adanci, care trec prin toate straturile si ofera strugurilor seva plina de minerale de care au nevoie pentru a naste vinuri memorabile. La aceasta varsta, viile produc in mod natural mai putini struguri, iar recoltele, dupa ce sunt alesi cei mai buni struguri, ajung la doar 4,5-5 tone pe hectar.
Prince Matei Merlot vs. Aligote Sarica Niculitel
Cand vine vorba despre terroir, cele doua crame ale Vintruvian Group isi impart zone care cu greu ar putea fi mai diferite. Asa cum explica Alin Lazarescu, “In Sarica vorbim despre un sol cu mineralitate mare, despre influenta Deltei Dunarii si despre foarte mult vant. Cand ma gandesc la Sarica, ma gandesc la perfectiunea Aligote-ului de acolo. Dealu Mare inseamna corpolenta, extractivitate, structura, mai ales pentru vinurile rosii”.
Si, pentru ca cel mai bine se invata prin exercitiu, gazdele ne-au exemplificat cu probe de tanc de Feteasca alba si Feteasca neagra rose din 2022, ambele abia iesite din ferementare, dar si cu un viitor Prince Matei Merlot, din recolta 2019, care dupa 14 luni de maturare in butoaie noi de stejar frantuzesc, se pregateste de imbuteliere, urmand sa mai fie pastrat in sticle inca trei ani.
Primele doua vinuri insa, asteapta doar cateva luni, timp in care se vor desavarsi in timpul maturarii pe drojdii fine. Asa ca vor fi gata de lansat pe piata, in principiu, la inceputul verii viitoare, daca (un mare “daca”!) cei care creeaza vinul considera ca este pregatit: “Vinul inseamna podgorie, conditii, oameni, tehnologie, dar si multa rabdare. Abia atunci cand omul care l-a facut se bucura pe deplin de el, poate fi scos si aratat lumii, ca sa se bucure si consumatorul”, explica Alin Lazarescu.
Domeniile Prince Matei pregatesc “Patima dupa Matei”
Dincolo de viitorul restaurant (cu tot cu spatii de cazare) si de crama noua, planurile de viitor ale Domeniilor Prince Matei includ si o noua gama de top – Patima dupa Matei. Un nume care se refera la perioada in care munca celui care face vinul se rezuma la asteptare, analize (despre care cei de la Biosystems spun ca sunt conduse exemplar la Prince Matei) si supraveghere, timp in care nerabdarea de a vedea vinul gata devine o adevarata patimire, un chin care fierbe incet si il tortureaza nemilos. Noua colectie va include cinci vinuri din Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Feteasca alba si Feteasca regala.
Alin nu se vede traind in afara lumii vinului: “Vinul mi-a dat tot ce am, profesional vorbind. Nu doar ca vreau sa fiu doar in lumea vinului, vreau sa fiu implicat in viata sa, in toate etapele prin care trece, de la idee la strugure si apoi pana la raft. Vreau sa-i dau inapoi vinului acelasi lucru pe care mi l-a dar el mie”, spune directorul general al Domeniilor, un oenolog care s-a specializat si in administrarea partii financiare a business-ului cu vin, dar care ramane cu sufletul aproape de struguri si de lungul lor drum catre vinuri memorabile.
Si bine face, credem noi – una dintre dovezi fiind gama Geneza, produsa in exclusivitate pentru programul Carrefour Deschidem Vinul Romanesc, gama in care Alin a fost implicat, asa cum spune ca isi doreste, de la ideea initiala pana la realizarea etichetelor si a vinurilor. Pe care speram sa le incercati si voi cat de curand!