Cum sa comanzi un vin fara emotii!

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Stiti momentul acela in care, cu cate o sticla de vin in fiecare mana nu te poti decide pe care sa o pui in cosul de cumparaturi? Sau cand stai cu o carte de Meniu in fata, la masa unui restaurant, chelnerul sta ca o lumanare langa tine si simti presiunea sa comanzi cat mai repede, dar nu ai terminat de citit lista de vinuri? Exista o tehnica prin care sa devina mai usor sa cumperi  vin? Se pare ca da! 

Cum alegi vinul la restaurant?

Cand mergi intr-o calatorie, de regula cauti sa vezi unde se poate manca in acel oras si care este specificul locului. Inainte de a merge la un restaurant e bine sa te documentezi putin, sa vezi ce mancaruri serveste, ca sa iti faci idee ce se poate bea acolo. In restaurant, studiaza lista de vinuri, vezi ce-ti propune somelierul si compara cu ceea ce ai gandit tu ca s-ar potrivi. Multe dintre restaurantele de la noi au personalul instruit ca sa vanda vinurile unui anumit producator si vor insista pe lista acestuia – nu e neaparat un vin nepotrivit, dar merita sa vezi si ce alte optiuni ai la dispozitie.

Alte restaurante au somelieri cu adevarat bine pregatiti, care te vor ajuta sa asociezi mancarea cu cel mai potrivit vin. Nu intra in panica daca lista de vinuri ti se va parea scrisa intr-o limba greu descifrabila. Spune-i cu sinceritate in ce zona de pret vrei sa fie vinul si vei fi ghidat de catre somelier, astfel incat masa sa fie o bucurie, nu un stres.

Foloseste un vocabular pe care il stapanesti. Incercand sa epatezi comesenii, poti deveni sursa de bancuri, daca lovesti cu nuca in perete. Nu comanda un vin “sweet dry” chiar daca esti sigur/sigura ca ai vazut odata, o eticheta cu “dry muscat demisec”. Nu cere dopul sa il mirosi decat daca esti sigur ca stii cum miroase TCA (tricloranisolul, substanta responsabila pentru defectul de dop). Dar poti avea pretentia ca vinurile sa fie servite in pahare specifice, pentru ca mai sunt restaurante care nu pun prea mare pret pe acest lucru, desi ar trebui.

Daca doresti un vin cu bule, cel mai sigur este sa ceri parerea somelierului, pentru ca mai sunt inca „specialisti” care se refera la orice spumant ca fiind sampanie. Decat sa te trezesti cu o nota de plata exuberanta, dupa ce ati baut un vin spumat din Champagne, mai bine sa te asiguri ca ai ales vinul potrivit meniului si posibilitatilor propuse pentru masa respectiva. Un Cremant, o Cava sau un Prosecco pot oricand face o intalnire mai vesela, fara amenintarea falimentului personal sau a unei subite cariere de spalator de vase in restaurantul respectiv.

S-ar putea sa nu gasesti in lista cu vinuri niciunul pe care sa-l cunosti. Iesi din zona de confort si lasa personalul calificat al restaurantului sa te ajute sa descoperi noi gusturi, noi regiuni, noi teritorii. Daca ai gasit ceva cunoscut, mergi cu incredere pe acel vin, dar sfatuieste-te cu somelierul daca se potriveste cu meniul ales. Si daca nu, de ce nu? Va fi o experienta inedita, de care este posibil sa va bucurati si sa va aminti multa vreme. Pentru ca in pairing, ca si in iubire, nimic nu e tabu.

Daca exista posibilitatea sa gusti vinul inainte, nu ocoli sansa aceasta. E foarte posibil sa faci alta alegere si nu-ti fie teama sa spui, daca nu-ti place acel vin. Multe dintre componentele unui vin interactioneaza in mod diferit cu saliva fiecaruia dintre noi si tocmai de aceea paleta de arome pe care o simtim degustand un vin este atat de vasta.

Daca ti-a placut un vin, fa o poza etichetei si pastreaz-o in telefon. O casa de vinuri respectabila nu-si schimba etichetele prea frecvent si vei avea o baza de date proprie, pentru alte ocazii. Exista multe aplicatii pentru telefoanele inteligente care te pot ajuta sa afli rapid detalii despre un vin cate ti-e necunoscut, astfel incat sa te orientezi rapid. 

Cum aleg vinul pentru acasa?

Pandemia de Covid19 a schimbat ireversibil modul de a face cumparaturi nu numai in ceea ce priveste vinul, ci la toate marfurile, in general. Pana la acel moment, firmele de curierat isi facusera un scop in sine de a refuza transportul de sticle de vin, spunand ca nu-si asuma posibilele deteriorari / distrugeri ale continutului. Astazi, industria comertului cu vin s-a specializat in ambalaje dintre cele mai sofisticate, astfel incat vinul comandat sa ajunga intreg la destinatar, ba chiar, in unele cazuri, sa fie transportat in cele mai bune conditii. Exista inclusiv sisteme de tracking (urmarire), care transmit furnizorului temperatura in timpul transportului sau manipularea excesiva a coletului cu vin.

De la a sta in fata raftului de vin in supermarket si a privi ca proverbiala pisica in calendar, pana la a sta in fata ecranului pe pagina unui magazin de vinuri nu e o cale chiar atat de lunga, insa. Eticheta electronica reprezinta totalitatea informatiilor care insotesc vinul in mediul on-line, tot ceea ce apare scris in legatura cu acel vin. Si aici ar fi necesare reglementari mai stricte, iar OIV si Comisia Europeana se ocupa de armonizarea etichetarii electronice, astfel incat datele comunicate sa fie accesibile si consumatorilor si organismelor de control, pentru prevenirea si combaterea fraudelor.

In contactul fizic cu raftul de vin, ideal ar fi sa cumperi cel mai frecvent din magazinele de vin locale. A cumpara dintr-un magazin local ofera posibilitatea de a gasi vinuri unice, alese cu grija de catre proprietar sau de catre specialistul acestuia, de a construi o relatie personala, de incredere cu proprietarul sau lucratorii din magazin, ca ulterior sa gasesti raspunsuri la intrebari sau recomandari pretioase.

Au aparut si la noi o multime de magazine de vin locale unde se organizeaza saptamanal degustari cu vinurile din portofoliul acestora. Sunt ocazii de socializare si de a invata cate ceva nou, de a acumula si asimila cunostinte cu privire la vinuri sau chiar de a construi o vinoteca proprie. Lasa-ti la magazin o adresa de e-mail, pentru a primi mesaje despre vinurile nou aparute sau cu programul degustarilor. A face parte dintr-o comunitate de iubitori de vin este un statut castigat, nu timp pierdut.

Cum cumpar vinul de pe net

Cand “am trecut clasa” si deja cam stim ce vinuri ne dorim, putem apela la magazinele on-line specializate, cu mare atentie la costurile de transport. Multe dintre aceste magazine au propriile cluburi sau ofera abonamente, ceea ce se traduce in facilitati si reduceri de pret sau transport gratuit / la pret redus. Unele magazine ofera mostre gratuite, in sticlute mici – o noua gaselnita din timpul pandemiei de SARS-CoV2. Multe case de vinuri imbuteliaza microprobe de 100 ml, cu eticheta lor, cu tot ce tine de trasabilitate. Chiar si unele concursuri internationale au apelat la aceasta cale pentru a oferi juratilor din orice colt al lumii posibilitatea sa deguste probele inscrise in competitiile respective.

Unele magazine on-line au un chestionar prin care determina ce selectie de vinuri sa-ti ofere, pe baza raspunsurilor tale. Altele ofera posibilitatea returnarii vinurilor si a recuperarii cheltuielii, daca sunt indeplinite anumite conditii de transport si/ sau pastrare pana la returnare.

Cele mai multe magazine on line sunt organizate pe regiunile viticole ale lumii, apoi au tot felul de filtre (dupa culoare, dupa continutul in zaharuri, dupa anul de recolta, dupa producator, dupa soi si multe altele). Spre deosebire de raftul fizic, unde poate fi intimidant sa stai minute in sir sa te uiti ce sa alegi, magazinul de vinuri virtual le lasa sa te gandesti, sa te documentezi, sa te razgandesti, sa lasi o inimoara sau o steluta si sa-ti faci o lista de “favorite”. Ba, mai mult, vinurile vor pleca spre tine din depozite potrivite, fiindca stim cu totii ca un vin care a stat expus multa vreme pe raftul unui butic de cartier, nu primeste aceeasi atentie (ferit de lumina si variatii de temperatura) precum unul pastrat intr-un depozit specializat.

Ce fel de petrecere dai, ca sa-ti spun ce vin sa ai?

Daca este o petrecere de vara, picnic sau pe marginea unei piscine, comanda ta de vin poate fi la bag-in-box de la producator sau de la magazinul local. La astfel de petreceri se consuma de la vinuri efervescente, din toate felurile: perlante, petiante, spumante, pana la vinuri artizanale si, oricat am vrea sa ne prefacem ca nu vedem: spritz, cidru, perry (cidru de pere) sau alte vinuri din fructe.

Daca petrecerea este mai speciala, achizitionarea vinurilor trebuie facuta din vreme si se pot urma pasii de la restaurant, adica: ce mancam, ce bem, cu cine ne consultam in alegerea asortarii bautura-mancare. Alaturi de magazinele specializate, platforme de cultura generala a vinului, precum Wines of Romania, ofera multe idei si informatii care pot fi de mare ajutor in astfel de alegeri.

Cum sa incepi propria ta colectie de vinuri

Ca incepator, ar trebui sa populezi mica ta colectie cu cateva vinuri autohtone. Daca vei primi musafiri este remarcabil sa le poti oferi posibilitatea de a alege dintr-o cat de mica oferta de vinuri romanesti. Nu ar trebui sa lipseasca Feteasca regala, Feteasca neagra si Busuioaca de Bohotin. Este bine sa ai, alaturi de acestea, si cateva vinuri din cele mai cunoscute soiuri internationale: Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling (Riesling de Rhin), Pinot noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. Cunoscatorii mai adauga acestei liste Cadarca, Feteasca alba, Furmint, Negru de Dragasani, Tamaioasa romaneasca sau Cabernet franc, Malbec, Sangiovese, Syrah. Cei care sunt impatimiti ai cunoasterii vor merge pana la soiurile mai exotice, 

Cateva sfaturi daca achizitionezi vin din magazin

  • Nu te lasa sedus de eticheta frumoasa. Este un atu in alegerea vinului, dar sfatul nostru este sa si citesti ce scrie pe ea. Nu lasa doar aspectul etichetei sa fie determinant in cumpararea acelui vin. 
  • Daca din vinul ales mai exista doar o singura sticla, cea de pe raftul de sus, din fereastra sau cea de reclama, renunta la achizitie. Sunt mai multe sanse ca acel vin sa fi fost expus luminii sau caldurii peste limita lui de suportabilitate si sa duci acasa un vin cu defecte.
  • Cumpara vinuri care costa peste 10 euro. Un vin imbuteliat care costa sub acest pret este putin probabil sa aiba viata lunga in vinoteca ta. Risca doar daca esti bine familiarizat cu acel vin, cu producatorul sau daca stii deja destinatia pe care i-o vei da (pentru gatit, de baut la o petrecere de vara sau ca vin fiert aromatizat cu tot ce gasesti prin sertarele cu mirodenii, de baut in fata flacarilor unui semineu sau in jurul unui foc de tabara).
  • Daca stii vinul si ti-l doresti in colectie, cumpara cel putin trei sticle. Una o vei bea cand ajungi acasa, fiindca de aceea l-ai cumparat, pentru ca ti-a amintit de ceva, de cineva, de candva. A doua sticla, o vei desface dupa un timp, ca sa vezi cum a evoluat si vei decide daca si cat o vei mai pastra pe cea de-a treia.
  • Incearca sa cumperi cat mai multe vinuri carora le este asigurata trasabilitatea (poarta inscriptia DOC sau IG). Vei avea astfel garantia ca sunt vinuri facute in regiunea respectiva, din strugurii mentionati pe eticheta, din recolta anului respectiva si certitudinea unei incursiuni in terroir-ul specific de provenienta.
  • Pastreaza chitanta! Majoritatea magazinelor respectabile vor permite returnarea sau schimbarea sticlei daca exista motive pentru acest demers.
  • Daca esti acel tip de “vanator de vinuri”: apar de multe ori pe raftul de reduceri vinuri deosebite, din care au mai ramas cate doua-trei sticle prin magazin. Daca merita pretul acela redus e o loterie: poti face cunostinta cu un vin pe care nu ti l-ai permite in mod obisnuit sau pe care ar fi prea complicat sa il obtii, sau poti constata cum un vin cu pretentii poate deveni un vin comun sau chiar defect, atunci cand petrece prea mult timp pe raft. Oricum ar fi, e o experienta, iar cei care intra in aceasta categorie stiu bine la ce ne referim.

In ultimii ani, supermarket-urile si-au creat propriile liste de vinuri, raioane dedicate, unde vinurile sunt expuse tinand cont de criterii ce tin de temperatura, expunere la lumina, pozitia sticlei pe raft (au aparut rafturi speciale unde unele sticle sunt tinute culcat). Fac si ele degustari tematice, lansari de vinuri, promotii festive, tombole si multe alte asemenea evenimente. Lasa-te in voia acestor jocuri ale cunoasterii. Vei descoperi o lume pe cat de interesanta, pe atat de schimbatoare, cu provocari noi si povesti captivante.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com