Cum citim eticheta vinului romanesc?

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Ce sa cautam pe eticheta unei sticle de vin?

Cum citim eticheta vinului romanesc? Ei bine, trebuie sa fim atenti la urmatoarele detalii regasite pe etichetele unei sticle de vin.

Etichetarea vinului reprezinta: mentiunile, indicatiile, marcile de fabrica sau comerciale, imaginile, semnele, simbolurile, pe care le putem vedea pe orice ambalaj, document, anunt, eticheta, inel, manseta, capison, dop, prezentare in mediul on-line, care insoteste un anumit produs vinicol sau se refera la acesta.

Orice produs vinicol comercializat in Romania in recipiente de maxim 60 litri, trebuie etichetat conform legislatiei in vigoare (vinurile (linistite, efervescente sau speciale), musturile, otetul din vin, tescovina si subprodusele vinicole). Fiecare producator, imbuteliator sau comerciant poate sa-si personalizeze eticheta, dar personalizarea merge pana la alegerea unei anumite forme de sticla, o anumita forma a cutiei, capisonul sau alte asemenea.

Pe eticheta unui vin romanesc trebuie sa gasim cel putin INDICATIILE OBLIGATORII.  Aceasta ar fi eticheta tehnica sau eticheta principala. Cele mai multe vinuri imbuteliate in sticla au si o contra-eticheta, care contine grafica, marca/ brandul si alte elemente de personalizare, de aceea aceasta eticheta secundara se poate numi eticheta artistica. Ceea ce va contine aceasta eticheta artistica este lasat la alegerea celui responsabil cu designul sau marketingul. De aceea, noi vom identifica doar eticheta tehnica si informatiile obligatorii, alauri de cateva informatii facultative ce pot insoti produsul in toata viata lui de la imbuteliere la consumator.

INDICATIILE OBLIGATORII trebuie sa fie grupate in acelasi camp vizual (sa nu fie nevoie sa rotim sticla pentru a le putea citi), sa fie scrise cu litere/ cifra clare, usor de citit, de nesters si deajuns de mari ca sa iasa in evidenta de pe fondul pe care au fost imprimate.

 Indicatiile obligatorii sunt :

  • VIN
  • Denumirea de origine controlata + numele acesteia sau Indicatia geografica + numele acesteia,de exemplu: Vin cu denumire de origine controlata BANAT sau Vin cu Indicatie geografica Viile Carasului
  • Taria alcoolica dobandita (cu caractere de 5 mm, la sticla de 0,75 l), ex.: 12,5 % vol.alc.
  • Tara de provenienta: Produs in Romania
  • Numele imbuteliatorului, scris cu cele mai mici caractere si cu toate datele de contact: adresa, telefon, e-mail, site/ coordonate GPS (dupa caz) 
  • indicarea tipului de vin efervescent in functie de continutul de zahar (glucoza si fructoza), in cazul vinului spumant, al vinului spumos, al vinului spumant de calitate sau al vinului spumant de calitate de tip aromat. Se va scrie una dintre variantele: Brut-natur, Extra-brut, Brut, Extra-sec, Sec, Demi-sec, Dulce, după caz. 
  • in cazul vinului spumos si al vinului perlant, indicarea metodei de productie: „obtinut prin adaugare de dioxid de carbon”; Se va scrie: „vin spumos obtinut prin adaugare de dioxid de carbon”/ „vin perlant obtinut prin adaugare de dioxid de carbon”, dupa caz. 
  • volumul nominal al recipientului (cu caractere de minim 5 mm, la sticla de 0,75 l), ex.: e0,75 l/ 75 cl/ 750 ml.
  • mentiuni indicand continutul de zaharuri:  sec, demisec, demidulce, dulce, după caz.
  • indicarea numarului lotului care sa permita identificarea datei imbutelierii, ex.: _MO21 sau integral L034MTO2021_MO21 sau 2022-06-30 
  • Vin varietal, daca vinul este obtinut din soiurile admise pentru producerea vinului varietal si nu are nici denumire de origine, nici indicatie geografica
  • Numele importatorului cu toate datele de contact, daca este cazul
  • Mentiunile: „sulfiti” sau „dioxid de sulf”, „oua”, „proteine din oua”, „produse din oua”, „lizozima din oua” sau „albumina din oua”, „lapte”, „produse din lapte”, „cazeina din lapte”sau „proteine din lapte” sau pictogramele aferente, dupa caz; Trebuie scrisa cel puţin sintagma „conţine sulfiti”.
  • Insemnul de certificare a originii si autenticitatii primit de la O.N.V.P.V., pentru vinurile cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau varietale produse in Romania
eticheta vinului

Mai nou, atat mentiunile obligatorii referitoare la importator si la numarul lotului, cat si menţiunea "contine sulfiti"  pot fi inscrise si in afara campului vizual in care figureaza celelalte indicatii obligatorii, adica pe capison, pe o manseta, pe eticheta artistica, etc. 

Indicatiile obligatorii vor fi mentionate pe etichete in limba romana, pentru produsele vinicole produse in Romania. Daca produsele sunt destinate exportului, se poate scrie si traducerea intr-o alta limba, dar nu in locul limbii romane, ci alaturi de ea.

Indicatiile facultative pot sa apara pe oricare dintre etichete, completand informatiile ce se doreste a ne fi transmise, dar nu in locul indicatiilor obligatorii. De regula, informatiile facultative apar pe eticheta artistica si sunt:

  • subdenumirea de origine, care poate fi trecuta alaturi de denumirea de origine controlata, dar nu poate fi scrisa singura. Ex.: D.O.P. / D.O.C. – C.M.D. Banat, Silagiu sau D.O.P. / D.O.C. – C.M.D. Banat, Dealurile Tirolului.
  • anul de recoltă;
  • culoarea vinului, astfel cum a fost incadrat in vederea comercializarii; (numele soiului nu este o garantie a culorii vinului obtinut din acesta, datorita tehnicilor sau optiunilor de vinificare)
  • denumirea unuia sau a mai multor soiuri de struguri de vin. Numele soiurilor de vita de vie pot fi utilizate la etichetare numai daca: sunt admise in cultura in arealele viticole din Romania; sunt utilizate pentru desemnarea unui vin cu denumire de origine controlata sau cu indicatie geografica, in conformitate cu caietele de sarcini; sunt utilizate pentru desemnarea unui vin varietal;  in cazul in care se utilizeaza numele unui singur soi de vita de vie sau un sinonim al acestuia, produsul trebuie sa fi fost obtinut in proportie de cel putin 85% din soiul mentionat;
  • simbolul Uniunii Europene care indică denumirea de origine controlata sau indicația geografică
  • mențiuni referitoare la anumite metode de productie
  • in cazul vinurilor cu denumire de origine controlata sau cu indicatie geografica, numele plaiului, asa cum este el in toponimia populara, ex.: Dealul Crucii, Poiana salcamilor, Valea tiganului etc.
  • marcile comerciale/ brandul
  • distinctiile primite, numai pentru lotul in cauza
  • pictograme utilizate la etichetarea produselor care permit o mai buna vizibilitate a informatiilor, îmbuteliatorului.

Surse:

  • HOTARARE privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015
  • REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/34 AL COMISIEI din 17 octombrie 2018 de stabilire a normelor de aplicare atât a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește cererile de protecție a denumirilor de origine, a indicațiilor geografice și a mențiunilor tradiționale din sectorul vitivinicol, procedura de opoziție, modificările caietelor de sarcini ale produselor, înregistrarea denumirilor protejate, anularea protecției și utilizarea simbolurilor, cât și a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește un sistem de controale adecvat

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES