Este clar ca vinul a fost dintotdeauna un element central al nuntilor, daca ne gandim ca primul miracol al lui Hristos a fost transformarea apei in vin la nunta din Cana Galileii. Si, daca nu vreti sa va lasati nuntasii nedumeriti ca cei din povestea biblica, mirati ca vinul bun a fost lasat la sfarsit, sigur va puneti problema din titlu: cum alegem vinul pentru nunta? Asa ca am facut o lista simpla, care sa va indrume spre o alegere usoara.
In primul rand, stiti destule despre vin? Daca nu, cel mai bine este sa lasati pe altcineva sa se ocupe. Calculati bugetul disponibil pentru vin si cautati un somelier sau un consultant priceput. De multe ori, se poate discuta constructiv si cu managerul restaurantului / salonului in care organizati nunta, desi exista si locuri care promoveaza exclusiv anumite produse, deseori primite cu discounturi semnificative, si care aduc profituri mai mari.
Cat vin se bea la nunta?
Se vehiculeaza intens cifra magica de 2,15 persoane la o sticla, insa volumul total depinde de mult mai multi factori – varsta medie, numar de soferi, raportul dintre barbati si femei, obiceiuri de consum etc. In plus, se pot intampla accidente – sticle sparte, sticle cu defect de dop sau, destul de traditional, angajati care nu se sfiesc sa isi refaca stocurile de acasa. Asa ca 2 sticle la 3 persoane este o proportie mult mai aproape de adevar, mai ales ca jumatatea de pahar cu vin spumant oferita de obicei la receptia invitatilor a devenit demult insuficienta.
Imbuteliat sau vrac?
Intotdeauna imbuteliat! Daca va depaseste bugetul, alegeti totusi vinuri bag-in-box, nu odioasele PET-uri in care vinul, oricat de buna ar fi sursa, se oxideaza rapid.
De unde cumpar?
Unul dintre motivele pentru care oamenii ezita sa faca o comanda de vin mai mare este de a nu ramane cu vin platit, dar neconsumat. Cei mai multi producatori, distribuitori si organizatori de evenimente accepta returnarea vinului neconsumat, asa ca aveti o grija mai putin.
Ce fel de vin cumpar?
Proportia tipurilor de vin este cea mai complicata parte a alegerii. Oricat de mult s-ar lauda prietenii dumneavoastra iubitori de vin ca ei nu beau decat vin rosu sec, rar se intampla ca acesta sa reprezinte mai mult de 25-30% din totalul vinului consumat la evenimentele de vara, si nu mai mult de 35% pe timp de iarna. Spumantul rece se bea la receptie, si de sete, si la tort, mai nou chiar si in cocktailuri – asa ca ar fi bine ca macar 10-15% din vin sa aiba bule.
Pentru a fi cat mai multi oaspeti multumiti, ar fi bine sa existe doua vinuri albe – unul sec si unul demisec, dintre care sa se poata alege, pentru ca multi consumatori traditionali iubesc neconditionat vinurile demiseci si spritul. Un rose neutru poate satisface cele mai multe gusturi, insa unul aromat va bucura multe dintre doamnele si domnisoarele invitate.
Pentru a insoti preparatele de carne, un vin rosu sec va fi obligatoriu, insa incercat sa alegeti unul bine rotunjit, fara asprimi sau nuante amare. Nu uitati, pentru iubitorii de vin dulce, sa aveti si cateva exemplare, intre 3-5% din total, de vinuri-desert.
Ce pot sa fac special?
Daca bugetul va permite, puteti personaliza etichetele vinurilor de la nunta, pentru a le oferi invitatilor o sticla drept amintire. In general, pentru ca nu se ofera o sticla fiecarui invitat, ci una pentru o familie, va puteti astepta la un necesar de sticle de 60-70% din numarul invitatilor. Dar cel mai bine este sa stiti de dinainte care oaspeti vin singuri si care insotiti.