Despre SERVE – Societatea Euro-Romana pentru Vinuri de Excepție – este usor sa scrii o carte, dar este mult mai dificil sa scrii cateva randuri. SERVE este un simbol pretios al vinului romanesc, fiind primii in atat de multe domenii, incat doar enumerarea lor ar epuiza rezervele de rabdare ale unui cititor obisnuit. SERVE este o poveste de familie, in cel mai propriu sens al cuvantului – trei generatii sunt astazi implicate astazi, la aproape 30 de ani de la infiintare, in viata cramei, chit ca cei mai tineri participa deocamdata doar cu numele si personalitatea, pe care le imprumuta vinurilor de top ale cramei.
SERVE, kilometrul 0 al noului vin romanesc
In 1993, stomatologul corsican Guy Tyrel de Poix ajungea in Romania, dupa ce sase randuri din Atalsul Vinului al lui Hugh Johnson ii atrasesera atentia ca Romania ar avea un potential deosebit pentru vinuri de calitate.
Inceputul anilor ’90, pentru cei care nu isi aduc aminte, era definit de o productie de vinuri de volum, deseori exportate vrac catre fostele tari membre ale lagarului comunist. La momentul primei vizite a lui Guy de Poix, chiar si Bucurestiul era un oras cenusiu si neluminat, cu strazi namoloase si cladiri neterminate la fiecare colt de strada. Sa te aventurezi in zona rurala era deja o exagerare, insa Guy de Poix era hotarat sa descopere Romania viticola.
Dupa mai multe vizite, in care a fost asistat de Mihaela Badea, cea care avea sa-i devina apoi partenera in afaceri si in viata, a ajuns in Dealu Mare, unde a vazut de la mare distanta doar o vale plina de ceata. Doar atat si ar fi fost suficient – ceata inseamna ritmuri de coacere lente, esentiale pentru un anumit tip de vinuri de calitate. In zilele care au urmat, a venit si intalnirea care avea sa-i pecetluiasca viitorul.
Aurel Rotarescu, de la ucenic la maestru al Cramei SERVE
Providenta a facut ca printre oamenii intalniti atunci sa se numere si Aurel Rotarescu, un tanar oenolog care incepea sa invete tainele vinului la crama Dyonisos. Vinurile imbuteliate nu l-au convins pe contele de Poix, insa au trecut la degustarea de vinuri inca nepregatite de imbuteliere, unde o Feteasca neagra facuta de Aurel Rotarescu “pentru sufletul sau” l-a facut pe Guy sa exclame “acesta este vinul pe care il cautam”. Daca sunteti curiosi vreodata cu ce semana acel vin cu nuante salbatice, despre care Mihaela povesteste ca nici nu-i placea, nici nu il intelegea – il puteti intui din variantele contemporane, mult mai slefuite si pregatite pentru consum, ale Fetestii negre Cuvee Guy de Poix.
Aurel Rotarescu a devenit oenologul cramei si, sub mentoratul lui Guy, a invatat sa isi inteleaga pamantul si strugurii. Astazi este unul dintre cei mai apreciati oenologi din Romania si singurul care se poate lauda cu 28 de ani de lucru in aceeasi crama.
SERVE – Constructie, conceptie, consacrare
In 1994 incepusera deja constructia cramei si plantarea primelor 54 de hectare, carora nu li s-au mai adaugat, in toti acesti ani, decat alte 7 hectare, toate alese pe spranceana in inima Dealului Mare. Era prima investitie straina in vinul romanesc, iar provocarile au fost pe masura. Pana sa poata colabora cu retelele de distributie – si ele aflate la primii pasi – SERVE si-a construit o distributie proprie, lucru intampinat intai cu neincredere de catre primii proprietari de restaurante.
Pas cu pas, Vinul Cavalerului a intrat in constiinta publica, dar unul dintre momentele cheie a fost lansarea primului vin rose sec din Romania, intr-o perioada in care mare parte dintre vinurile autohtone, dar absolut toate rose-urile – erau demiseci, demidulci sau dulci.
In paralel, terenurile se plantau cu vite-de-vie provenite in principal din propria pepiniera – aici aparant si prima pepiniera de Feteasca neagra privata din tara, cu o contributie enorma la raspandirea acestui soi in anii care au urmat.
Tot ce s-a intamplat de atunci la SERVE a stat sub semnul pasiunii, familiei, a dragostei si respectului fata de pamant, o filosofie nemaiauzita la acea vreme in vinul romanesc.
Au urmat primele cuvee-uri, vinuri de top care purtau numele copiilor – si mai apoi ale nepotilor – familiei. Charlotte, Amaury, Alexandru, Guillaume, Clemence, Sissi, Pacs, Lysandre, Maxence sunt vinuri create pentru a demonstra legatura profunda dintre personalitate, suflet si vin. Integrati, rand pe rand, in aceasta familie, membrii celei de-a doua si a treia generatii a marii familii de Poix se pregatesc sa preia destinele SERVE, dar si pe cele ale Domaine Peraldi – crama corsicana a contelui Guy Tyrel de Poix, actualmente administrata de Mihaela de Poix, cea care a preluat visul aventurierului dupa disparitia sa si a continuat sa-l construiasca asa cum ar fi facut-o el.
Crama SERVE din Ceptura este crama lunii noiembrie pe platforma Wines of Romania. Urmariti-ne in saptamanile care urmeaza pentru mai multe povesti si recomandari de vinuri de la crama care a schimbat istoria vinului romanesc.