In perioada 19-21 mai, Concours Mondial de Bruxelles a invitat experti din industria internationala pentru a degusta peste 7.300 de vinuri, reprezentand 40 de tari din intreaga lume. Pe langa medaliile de argint, aur si Marile Medalii de Aur, competitia a acordat si trofee „Revelatie” vinurilor care au obtinut cel mai mare punctaj la fiecare categorie.
Site-ul oficial al competitiei anunta ca Spania si Moldova au fost premiate pentru cel mai bun vin alb, respectiv rosu, din competitie. Cel mai bun vin organic provine din Elvetia. Romania a primit 36 de medalii: o Mare Medalie de Aur, 9 medalii de aur si 26 medalii de argint.
Domaine Ceptura Rouge 2014, de la DAVINO, a fost distins cu Marea Medalie de Aur, adjudecandu-si si trofeul Revelatie. Iata lista vinurilor romanesti premiate cu aur:
- Tortuga Red 2019 – Rasova
- Hyperion Exclusive Shiraz 2017 – The Iconic Estate
- Syrah Coltul Pietrei 2018 – Vitis Metamorfosis
- Origini Shiraz 2018 – Budureasca
- Patrar Cabernet Sauvignon 2019 – Domeniul Bogdan
- Domeniile Prince Matei Rosu 2019 – Via Viticola
- Sole Chardonnay 2021 – Recas
- Cabernet Sauvignon Sec 2019 – Domeniile Averesti
- Constantin Premium Red Blend 2017 – Crama Girboiu
Printre castigatoare se numara vinuri de pe sase continente, inclusiv din toate tarile producatoare de vin consacrate, de pe tot globul, dar si vinuri din China, Peru si chiar Kazahstan.
Vinul alb cu cel mai mare punctaj in competitia din acest an este Mar de Frades Finca Valiñas 2017 – un Albariño din Rias Baixas, Spania. Cel mai bun vin rosu provine din Moldova – Fautor Negre 2017. si este un cupaj din soiurile Feteasca Neagra si Rara Neagra.
Franta a adunat cel mai mare numar de medalii (445), in special pentru vinurile din Bordeaux si Languedoc-Roussillon. Spania ocupa locul al doilea in clasament, cu 433 de medalii, in special pentru participantii din Castilla y Leon si Rioja. Tara gazda, Italia, este a treia, cu 351 de medalii. Cele mai premiate regiuni ale Italiei sunt Sicilia, Toscana si Puglia. Portugalia ocupa locul patru cu 296 de medalii, urmata de China, cu 141. Bordeaux, Castilla y Leon si Rioja sunt regiunile care au strans cele mai multe premii pentru vinurile rosii.
Principalele regiuni din categoria vinului alb sunt Moravia, Castilla y Leon si Languedoc-Roussillon. Cave Boléro Cornalin 2018 din Elvetia a obtinut cel mai mare punctaj la categoria vin bio. Cele mai multe medalii pentru vinurile ecologice au fost acordate vinurilor din China.
Cu 17 distinctii, Spania este tara cu cel mai mare numar de mari medalii de aur, aproape jumatate dintre ele pentru vinuri din Rioja.
In Europa de Est, Moldova este lider, cu 53 de medalii, urmata de Cehia (43), Bulgaria (38) si Romania (36). Un total de 12 tari est-europene au primit medalii la competitia din acest an, confirmand calitatea in crestere a vinurilor din aceasta parte a lumii. De fapt, un sfert din premiile pentru vinul alb din editia din acest an au fost acordate vinurilor din Europa de Est.
In ceea ce priveste pretul, marile medalii de aur au fost acordate in medie vinurilor din categoria de preturi de 12,5 – 35 de euro la iesirea din crama. Medaliatii cu aur aveau, de obicei, preturi intre 5 si 12,5 euro. Un studiu intern al Concours Mondial de Bruxelles arata ca o medalie obtinuta la aceasta competitie ar putea creste vanzarile vinului premiat cu pana la 30 %.
Toate vinurile au fost degustate de grupurile de experti din industrie reprezentand 45 de nationalitati. Procesul riguros de evaluare se bazeaza pe un model conceput de OIV si Uniunea Internationala a Oenologilor. O medalie se acorda la mai putin de 30% din vinurile inscrise.
Foto: Concours Mondial de Bruxelles