Cele mai scumpe sampanii in 2022

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Diferenta de pret intre primul si ultimul loc din Top 10 este de circa 2,055 milioane de dolari

Cand se plictisesc, cercetatorii britanici, si nu doar ei, descopera tot felul de lucruri, care mai de care mai surprinzatoare, chiar daca, aparent, fara aplicatii practice. Sa nu ne miram, deci, ca in perioada 1986 -1989, un proiect comun pus in practica intre Moet & Chandon si Heineken a folosit o camera conectata la computer pentru a inregistra cate bule sunt eliberate intr-o sticla de sampanie. Concluzia cercetatorilor: 250 de milioane de bule.

Insa un anume inginer Bill Lembeck nu au fost multumiti de acest rezultat, asa ca si-a facut propria masuratoare. A estimat volumul unei bule medii de sampanie la a 69  milionime dintr-un de mililitru. Concluzia sa: o sticla de sampanie de 750 ml contine 49 de milioane de bule.

Cum rezultatele difera radical, cert e ca in cazul sampaniei, cercetarile si controversele privind rezultatele ar putea dura la nesfarsit. De aceea, in cazul de fata am ales un subiect ce vehiculeaza cifre mai usor verificabile – n-o sa stam acum sa numaram 250 de milioane de bule, doar ca sa vedem daca cercetatorii au dreptate! – , si anume un top al celor mai scumpe sampanii, alcatuit de publicatia Finances Online, in 2022.

Locul 10: Sampaniile recuperate de pe epavele scufundate cu zeci de ani in urma  – cu un pret mediu de 14.181,81 dolari pe sticla.

Despre sampaniile recuperate de pe o epava din Marea Baltica ati putut citi intr-un articol anterior,  asa ca pretul mediu al sampaniilor aflate pe locul zece in acest top nu ar trebui sa va surprinda – macar din perspectiva asocierii istorice si raritatii absolute.

Locul 9: Louis Roederer, Cristal Brut 1990 Millennium Cuvee Matusalem, cu un pret de 18.800 dolari pe sticla.

Cristal Brut 1990 Millennium Cuvee Matusalem este echivalentul a sase litri sau a opt sticle normale. Nu doar cantitatea sampaniei influenteaza pretul, ci si raritatea sa: se produc anual doar 2.000 de sticle similare.

Locul 8:  Krug 1928, cu pretul de 21.200 dolari pe sticla.

 O vara  nemaipomenita in 1928 si, in consecinta, o situatie ideala de recoltare la sfarsitul lunii septembrie au facut ca aceasta sampanie sa fie una exceptionala. Conditiile istorice – contextul celui de-al Doilea Razboi Mondial – si sansa au facut ca aceste sampanii sa fie pastrate in beciurile Krug timp de mai multe decenii. Zvonul ca ar fi fost sampania favorita a regelui George al VI-lea a ajutat, de asemenea, la marketing.

Locul 7:  Veuve Clicquot 1841, cu pretul de 34.000 de dolari pe sticla.

Parte a transportului recuperat de pe epava de la Marea Baltica mentionat in articolul despre recuperarea vinurilor de pe fundul marilor si oceanelor, o sticla de Veuve Clicquot a atins acest pret la licitatia Acker Merrall & Condit.

Locul 6:  Dom Perignon 1959 – 42.350 de dolari pe sticla.

In 1971, sahul Iranului a comandat mai multe sticle de Dom Pérignon Rosé ce urma sa fie destupate la Persepolis, la festivitatile fastuoase care marcau aniversarea a 2500 de ani de la intemeierea Imperiului Persan de catre Cirus cel Mare.

37 de ani mai tarziu, doua dintre acele sticle Dom Perignon Rose Vintage 1959 au ajuns la o licitatie organizata de Acker Merrall & Condit. Au fost adjudecate pentru 84.700 dolari, la New York.

Au fost produse 306 sticle de Rose Vintage 1959. Mai mult, niciuna dintre aceastea nu a fost vanduta oficial.

Locul 5: Juglar Cuvee 1820 – 43.500 de dolari pe sticla.

Casa Juglar a incetat sa mai existe in anii 1840, dar aceasta sticla de sampanie a trecut  nu numai testul timpului, ci si al istoriei, fiind, de asemenea recuperata de pe o epava.

Locul 4: 1996 Dom Perignon Rose Gold, cu 49.000 de dolari pe o sticla de sase litri.

Doar 35 de sticle continand aceasta sampanie au fost puse in vanzare. Desigur, pretul are mai mult de a face cu sticla placata cu aur, decat cu cei sase litri de lichid pretios. 

Locul 3: Armand de Brignac 2011, sticla de 15 litri – 90.000 de dolari pe sticla.

Jay Z, proprietarul acestui brand, a incercat sa imbine muzica rap cu o sampanie a carui nume neoficial este Asul de pica.

Locul 2:  Armand de Brignac Rose 2013, cu 275.000 de dolari pentru sticla de 30 de litri.

 Jay Z a crescut doza, marind dimensiunea sticlei la un nivel aproape obscen, echivalent cu 40 de sticle de dimensiune standard. 

Locul 1: Taste of Diamonds 2013, cu 2,07 millioane de dolari pe sticla.

Brandul de sampanie de lux – Goût de Diamants a anuntat, in 2013, intrarea pe piata sampaniei, lansand cea mai scumpa sampanie a sa, creata de apreciatul designer de lux Alexander Amosu.

In interiorul acestei sticle de sampanie se afla un amestec de Grand Cru Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier. Si la aceasta sampanie, pretul are mai mult de-a face cu sticla, decat cu sampania propriu-zisa. 

Logo-ul semnaturii in stilul Superman al Taste of Diamonds este realizat manual, din aur solid de 18 carate, iar in centrul sau troneaza un singur diamant alb de 19 carate,care inlocuieste cristalul Swarovski montat, de obicei, pe o sticla standard.

De notat ca versiunea de dimensiune normala a acestei sticle, fara ornamentele pretioase, costa doar 211 dolari.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES