Vedeta incontestabila a degustarilor de vinuri rose, in ultimii 10 ani Busuioaca de Bohotin si-a castigat locul binemeritat intre soiurile emblematice ale Romaniei.
Busuioaca de Bohotin in cifre
Conform ONVPV
- In 2021, in Romania se cultivau cu Busuioaca de Bohotin 687,69 ha.
- Din 34 de D.O.P. existente in Romania, in 8 este admisa Busuioaca de Bohotin pentru vinuri cu denumire de origine protejata, cu productii maxime de la 8000 la 16000 kg/ ha.
- Vom gasi Busuioaca de Bohotin in D.O.P.: Bohotin, Cotesti, Cotnari, Dealu Mare, Husi, Iana, Iasi si Pietroasa
- Cele mai insemnate suprafete cultivate cu Busuioaca de Bohotin (cu mai mult de 2 ha) se gasesc in judetele: Iasi, Vaslui, Buzau, Prahova si Alba.
- Cea mai mica suprafata pe care se produc struguri de Busuioaca de Bohotin se afla in judetul Mures si are 0.01 ha
- Conform catalogului OIV 2013, unde este inregistrata la nr. 538, pentru Romania primul nume al soiului este Busuioaca de Bohotin, are culoare roz si sunt admise la etichetare sinonimele: Schwarzer Muscat (care ar fi negru, dupa nume!), Muscat violet cyperus (care ar fi vanat/ violet, dupa nume!); Muscat rouge de Frontignan (care ar fi rosu, dupa nume!); Muscat fioletovii (si el, tot violet, dupa nume).
- Aceleasi sinonime sunt reconfirmate prin „ORDIN nr. 273 din 17 septembrie 2020, pentru aprobarea Listei soiurilor de struguri de vin care pot fi plantate, replantate, altoite pe teritoriul României în scopul producerii vinului”, in Anexa, la pozitia 27.
- In Romania, in colectiile a 10 din 15 institutii detinatoare de surse de germoplasma exista soiul de baza si clonele sale, create de catre cercetatorii geneticieni-amelioratori romani: Busuioaca de Bohotin, Busuioaca de Bohotin 26 Pietroasa, Busuioaca de Bohotin 5 Iasi, Busuioaca de Bohotin 9 Cotnari, Busuioaca de Bohotin 5 (aromat condimentat) si Busuioaca de Bohotin selectia Stefanesti, toate de culoare roz (Rs).
Busuioaca de Bohotin in podgoriile romanesti
In zona Husilor, vinul din strugurii de Busuioaca de Bohotin are culoare roz provensal, stralucitoare, cu nuante de coaja de ceapa sanatoasa, curata si fina. Gustul fructat, de fragi, capsuni, frunze de busuioc si roinita, cu aciditate bine sustinuta, daca este cules la maturitatea tehnologica de obtinere a vinurilor rose.
Iesenii fac din Busuioaca de Bohotin vinuri intens colorate, carora doar privindu-le prin sticla parca le simti gustul de zmeura si coacaze rosii. Curiozitatea de a le avea in pahar devine nestavilita.
Busuioacele din Dealu Mare si de la Pietroasele, mentin trendul rose-urilor pudrate, o culoare somon diluata pana la limita permisibilului. Gustul ramane inconfundabil, un melanj de arome cu baza de busuioc si cu varful petale de trandafiri rosii, catifelati.
Indiferent prin ce metoda s-ar obtine, fie ca se foloseste maceratia indelungata, cand culoarea obtinuta este un roz vibrant, ca siropul de trandafiri de dulceata, fie ca se ia numai ravacul, iar culoarea obtinuta e atat de diafana, incat aminteste de organza translucida, vinul din Busuioaca de Bohotin are privilegiul de a dobandi toate calitatile unui rose, fara a avea astringenta data de taninurile care ar completa compozita unui rose din soiuri negre.
Vinul iubitor de dulciuri
Majoritatea sfatuitorilor in arta culinara imperecheaza Busuioaca de Bohotin cu dulciuri: cozonac, papanasi, placinta cu branza („poale-n brau”).
Poate fiindca aceasta culoare roz atat de particulara, pe care enologii se intrec sa o defineasca drept specifica soiului, translateaza gandurile spre o prezumtie de rest de zahar. Ceea ce e departe de adevar, fiindca exista vinuri din Busuioaca de Bohotin seci, cu aciditate bine punctata, care pot sta excelent langa o terina, langa un „wellington” sau preparate din bucataria mediteraneeana.
Un demisec ar paria chiar pe un curry plin de arome, ca sa le potenteze sau sa se ia la intrecere cu vreuna dintre ele, pentru ca soiul da vinuri corpolente, pline, extractive, ceea ce arata ca se simte bine pe solurile de pe pantele estice ale dealurilor moldovenesti sau ale subcarpatilor de curbura.
Vinuri din Busuioaca de Bohotin pe care vi le recomandam: Spectrum si Diamond de la Domeniile Averesti, Strunga Busuioaca de Bohotin, Domeniile Prince Matei Rasarit.
Surse:
https://glossary.wein.plus/busuioaca-de-bohotin