by Admin
DAVINO
Crame Regiunea Muntenia

Vinurile Davino sunt exportate constant in 10 din tari din Europa, Asia si America de Nord.

Davino organizeaza vizite si degustari la crama propunand trei pachete de degustare ce acopera intreg portofoliul de vinuri. Pentru rezervarea unei degustari va rugam sa accesati site-ul www.davino.ro, sectiunea contact.

INFO

DAVINO - un "pasaport" al cramei actualizat in mod constant, util consumatorilor si profesionistilor

  • Nume crama: DAVINO
  • Regiune: Dealu Mare – Ceptura
  • Persoana de contact: Preda Florin
  • Telefon: 0745775941
  • E-mail: florin.preda@davino.ro
  • Program de lucru: 10.00-17.00
    Sambata-Duminica Închis
  • Numele societatii: DAVINO
  • Anul infiintarii: 1999
  • Proprietar/Proprietari: Dan Balaban / Bogdan Costachescu
  • Oenolog: Bogdan Costachescu
  • Productie anuala (in litri): 400.000
  • Vanzare directa la crama: Nu
  • Adresa crama: Sat Ceptura De Jos nr.59, Comuna Ceptura, Judet Prahova
  • Adresa sediu social: Sat Ceptura De Jos nr.59, Comuna Ceptura, Judet Prahova
  • Website: www.davino.ro

DAVINO

Toti iubitorii de vin bun sunt familiarizati cu numele DAVINO, insa foarte putini stiu ca acest nume este, de fapt, unul dintre primele branduri moderne, fiind inregistrat inca din 1991. La acea vreme, Dan Balaban abia incepea sa isi dezvolte firma de distributie de vinuri – aceeasi firma care ajungea in 1996 sa detina un portofoliu de 500 de etichete si sa fie responsabila pentru 10% din totalul volumului de vin vandut prin retele de distributie. In 1999, compania primea titlul de „Cel mai mare distribuitor de vinuri”, din partea revistei Capital.

“Era o vreme de haiducie totala, mergeai la depozitele unde se vindeau stocurile fostelor IAS-uri si te intreba gestionarul de acolo ce eticheta sa puna pe vin, sa fie vechi, sa fie proaspat, ce soi sa scrie…”, isi aduce aminte Balaban. Pe fondul lipsei de vinuri premium si a disparitiei spumantelor de Panciu, Dan Balaban produce primul sau vin, alaturi de Bogdan Costachescu, in 1996: spumantul Grand Premier de Transylvanie, un vin care nu si-a gasit ecoul meritat la acea vreme dar care, gustat aproape un deceniu mai tarziu, a atras atentia multor cunoscatori.

Umbland prin lume, Dan Balaban descopera ca piata internationala nu semana deloc cu cea locala – vinul rosu sec era adevarata vedeta, in timp ce romanii preferau, fara ezitare, albele demiseci si demidulci. In cautare de struguri rosii de calitate, Balaban si Costachescu ajung in Mehedinti, unde semneaza un Sauvignon blanc de top in 1997. Incurajati de rezultate, incep sa cumpere cantitati mici de struguri din Dealu Mare, de pe parcele pe care Bogdan Costachescu le cunoastea deja, apoi produc primele vinuri la combinatul de vinificatie al IAS Urlati. Apar primele etichete DAVINO, un Sauvignon blanc si un Riesling italian. Productia se muta apoi in curtea SERVE, in Ceptura, singura crama din Dealu Mare care functiona deja la standarde occidentale. Desi facuse deja doua stagii profesionale in Champagne, Costachescu isi va aduce aminte de perioada in care DAVINO a colaborat cu SERVE ca fiind o adevarata scoala si o inspiratie pentru decizia de a se concentra pe vinuri de excelenta.

Din 2004, incepe productia in crama proprie, urmata de un proces de rebranding complet, in urma caruia DAVINO se pozitioneaza in topul producatorilor de vinuri de mare calitate din Romania, pozitie ramasa necontestata pana astazi. De la primele cupaje Domaine Ceptura, create cu pipeta acasa la Bogdan Costachescu pana la o investitie de 1,6 milioane de euro in crama dedicata vinurilor de top (Flamboyant, Domaine Ceptura si Reserva), drumul a fost lung. Suprafata exploatata a crescut pana la aproape 90 de hectare, gamele s-au diversificat, au aparut vinuri dedicate incepatorilor intr-ale vinului, vinuri de retail, insa etichetele consacrate ca vinuri de excelenta au continuat sa confirme, an dupa an, potentialul vinului romanesc, in general, si al celui din Dealu Mare, in particular.

La DAVINO, de la primele experimente si pana astazi, s-au schimbat multe lucruri, de la felul in care este lucrata via la reducerea drojdiilor selectionate si a tratamentelor din vie. Ce nu s-a schimbat, insa, este calitatea constanta a vinului, cu varfuri de game care fac mereu deliciul iubitorilor de vin. Inca ramane un mister puterea de invechire a vinurilor – Davino Rezerva alb din 2012, de exemplu, abia a atins maturitatea deplina si mai are cativa ani buni de viata inainte. Rezerva rosu din 2013 încă se simte tanar. Edițiile de Flamboyant și Domaine Ceptura Rouge se termina mai mereu inainte de a-si atinge adevaratul potential, fiind prea putin cei care au rabdare sa le „uite” vreun deceniu prin pivnite…

DAVINO s-a asezat inca din primii ani pe pozitia autoritara de lider al calitatii si de atunci doar a continuat sa evolueze, pana in punctul in care sunt putine etichete care se poata numi, pe buna dreptate, competitie.

PODCAST

Ep. #7 Wines of Romania Podcast cu Dan Balaban, coproprietar DAVINO

In noul episod Wines Of Romania Podcast, va invitam sa il cunoasteti pe Dan Balaban, coproprietar al cramei DAVINO. Dan Balaban se numara printre primii producatori care au avut viziunea unui vin romanesc demn sa faca parte oricand dintre vinurile de top ale lumii. O figura centrala a vinului autohton, cu o lista lunga de inovatii si premiere, Dan este mereu atent la tendintele de piata, ajutat de un oenolog si partener cu radacini adanci in Dealu Mare. Este omul care a transformat Davino dintr-o crama mica, pe o piata a gigantilor, intr-un reper absolut pe piata vinului de calitate din Romania. Despre efectele pandemiei sau despre ce inseamna cu adevarat un vin premium, puteti afla in episodul 7 al Podcastului Wines of Romania, inspirat de Deschidem Vinul Romanesc, primul program national dedicat in egala masura producatorilor si consumatorilor.

DESTINATIE

Planifica acum o vizita la DAVINO

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES