Dobrogea

Crama Alira

Alira a fost una dintre cramele care a reusit sa se impuna aproape imediat pe piata, de la primele sale vinuri (100% Merlot), extrem de concentrate, extractive si intunecate, dupa cum cerea piata anilor 2005-2010. Erau anii in care investitorii din „Vest” incercau sa descopere adevaratul potential al Balcanilor, o perioada de afaceri infloritoare si de dezvoltare rapida.

Pentru Karl – Heinz Hauptmann, acest lucru insemna orice, de la afaceri cu uleiuri volatile in Republica Moldova la proiecte imobiliare mari in Bucuresti (Opera Center, Bucharest Business Park etc.), sau o crama-boutique in Bulgaria, Enira. Oenologul Marc Dworkin, originar din Bordeaux, lucrase cu asociatul lui Hauptmann, contele Stephan von Neipperg atat in Franta, cat si in Bulgaria, deci implicarea pe piata vinului din Romania era un pas natural.

Dworkin a fost cel care a ales locul viitoarei podgorii si s-a ocupat de primele generatii de vinuri, Astazi, cu contracte de consultanta in Israel, China, Franta, Turcia, Romania si Bulgaria, Mark Dworkin este mai putin prezent in viata de zi cu azi a cramei, dar amprenta stilului sau a ramas evidenta.

Locul ales de Marc Dworkin s-a dovedit a fi perfect si, dupa plantarile dintre 2006 si 2008, cele 80 de hectare au inceput sa intre treptat pe rod, mai intai Merlot, apoi Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra. O serie nefericita de complicatii birocratice a facut ca primele recolte sa fie vinificate la alte crame, mai intai la Corcova, apoi la alte vinarii mai apropiate geografic, care apucasera sa se retehnologizeze.

Alira – nume provenit de la comunele Aliman si Rasova, unde se afla podgoria – reuseste insa sa isi pastreze un stil inconfundabil si, indiferent de locul unde se desfasoara procesele tehnologice, lanseaza vinuri usor de recunoscut, fidele terroir-ului cald si solului fertil de pe malurile Dunarii vechi.

Din fericire, in 2016, apare in peisaj investitorul Patrik Simek, care fondeaza Alira Grand Vins, o companie noua care, in urma unei investitii totale de peste 5 milioane de euro, reuseste sa duca la bun sfarsit constructia cramei. In noua sa casa, Alira se reorienteaza, urmand tendintele pietei, spre vinuri mai vesele, dominate de fruct, mai putin extractive. Am avut ocazia, la sfarsitul lui 2022, sa gustam probele de tanc pentru vinurile rose si rosii ale anului viitor si va asiguram ca prospetimea este cuvantul de ordine al noului stil.

Astazi, Alira poate procesa si stoca un total de 1,2 milioane de litri, toate echipamentele sunt de ultima generatie, iar noua constructie se poate lauda ca fiind una dintre cele mai „verzi” din industrie, avand energia electrica asigurata de panouri solare (104 kW), iar climatizarea de un camp termal subteran.

Partea turistica a cramei este construita in stil minimalist-industrial, imbinand lemn, sticla si beton intr-un ansamblu elegant. Jocul dintre peluze si terase, alaturi de peisaj – podgoriile care se intind spre apus – fac din acest loc o destinatie perfecta pentru evenimente corporate sau seri pline de atmosfera, alaturi de prieteni.

La o aruncatura de bat de crama, langa granita dintre judetele Calarasi si Constanta, se afla cetatile Sacidava si Dunareni, marturii ale faptului ca aici se face vin de cel putin 2.300 de ani. De altfel, simbolul cramei – un centaur – este inspirat dintr-un basorelief descoperit în Dobrogea, care spune povestea conflictului dintre centauri si lapiti.

Povestea spune ca centaurii, invitati de lapiti la o nunta, si-au pierdut mintile din cauza excesului de vin si au provocat acest conflict sangeros. Pe de alta parte, stim ca vechii greci ii poreclisera centauri pe traci, datorita spiritului lor razboinic, intretinut, aparent, de consumul regulat si consistent de vin… Daca mai adaugam ca, aparent, in marele razboi troian, tracii ar fi tinut partea Troiei, impotriva grecilor, atitudinea condescendenta a grecilor ar fi mai usor de inteles.

Nu exista (inca) facilitati de cazare la crama, insa exista pensiuni recomandabile in apropiere. Ba, mai mult, puteti fi indrumati catre iubitori de gastronomie locala, la care sa descoperiti celebrele pastrame si branzeturi locale, sau traditionalul peste uscat-afumat. Perfect pentru Sauvignon-ul blanc de la Alira!

CONTACT SI PROGRAM

Persoana de contact: Bogdan Bocaneala

Telefon: +40758238979

E-mail: vizita@alira.ro

Program: Luni-Vineri 10:30-15:30
*vizitele se pot face DOAR cu rezervare

 

DETALII COMPANIE

Numele societatii producatoare: SC WINERO CRAMA SRL
Anul infiintarii: 2006
Proprietar: Dr. Karl Hauptmann si Patrik Simek
Oenolog: Marc Dworkin
Regiune viticola: Dobrogea

Productie anuala: 1,2 milioane litri

Vanzare directa la crama: DA

Nume: Crama ALIRA

ADRESE SI WEBSITE

Adresa crama: Str Principala nr 41, sat Aliman, comuna Aliman, Constanta
Adresa sediu social: Str Ronda 2B, sect 2, Bucuresti
Website: www.alira.ro

Crama Alira

BRANDURI DE VIN PRODUSE LA CRAMA ALIRA

Colectia Aliman

  1. Chardonnay 2021
  2. Feteasca Neagra 2019
  3. Merlot 2019
  4. Cabernet Sauvignon 2019
  5. Red Cuvee 2019

Colectia Flamma

  1. Sauvignon Blanc 2023
  2. Rosu Baricat 2019
  3. Savuros 2019
  4. Charme
  5. Charme Rose
  6. Rose 2023

Colectia Classic

  1. Alira Sauvignon Blanc 2022
  2. Alira Ghiurghiuliu 2022
  3. Alira Rose 2022
  4. Alira Tribun 2019
  5. Alira Fetească Neagră 2017
  6. Alira Fetească Neagră 2019
  7. Alira Merlot 2021
  8. Alira Cuvee 2019
  9. Alira Cabernet Sauvignon 2017
  10. Alira Concordia 2019
  11. Alira Sauvignon Blanc 2023
  12. Alira Cabernet Sauvignon 2021

Colectia Aliento

  1. Alira Aliento Alb 2022
  2. Alira Aliento Rose 2022

Colectia Alizee

  1. Alira Alizee Alb 2022
  2. Alira Alizee Rose 2022

Colectia BAGNUM Party

  1. Alira Ghiurghiuliu 2022 BIB Premium
  2. Alira Tribun 2019 BIB Premium
  3. Alira Rose 2022 BIB Premium
  4. Alira Sauvignon Blanc 2022 BIB Premium

Colectia Enira

  1. Petite Syrah 2019
  2. Enira Cabernet 2020

Colecția Sweet & Bubbles

  1. Alira Flamma Charme
  2. Alira Flamma Charme Rose