Vinuri românești de neratat la RO-Wine de primăvară!

Wines of Romania
10 min timp estimativ de citire

A început RO-Wine, probabil cea mai răcoroasă ediție de primăvară de până acum, iar producătorii, atenți la detalii, au propus mai puține vinuri potrivite pentru vara iminentă și mai multe vinuri potrivite cu primăvara întârziată. Și, pentru că probabil nu aveți cum să gustați tot ce este expus, v-am pregătit o listă cu vinuri de neratat – doar câte unul de la fiecare producător, ca să puteți măcar să faceți un tur avizat.

Da, sunt mulți producători a căror ofertă conține mult mai multe vinuri de nerefuzat, în unele cazuri chiar toate vinurile expuse sunt excelente, și da, gusturile sunt subiective, așa că a încercat să ne orientăm după noutate, originalitate și acel „je ne sais quoi” ce separă un vin bun de unul special. 

Bonus: câteva sfaturi pentru cei mai puțin obișnuiți cu festivalurile de vin, la final…

Câte un vin de la fiecare…

  • Nu ratați, la Domeniile Averești, Blanc de Rose, un vin alb din Busuioacă de Bohotin, absolut surprinzător pentru cei obișnuiți cu notele clasice de Busuioacă – rotund, plin de note de livadă bine coapte și flori de portocală, cu un final citric surprinzător și relaxant.
  • La Domeniul Bogdan puteți descoperi un Riesling Pătrar de excepție, atipic, cu note profunde de fructe confiate, pere zemoase și condimente.
  • Crama DeMatei are toate vinurile medaliate internațional, dar ne-a atras atenția Patima Fetească albă 2024. Deși este un vin nou, este intens și profund, rezonant și lung, un exemplu perfect de vin dintr-un an secetos.
  • La același stand cu Crama DeMatei găsiți și vinurile Olterra, cea mai nouă cramă din grupul Vintruvian Estate, ale cărei vinuri sunt încă destul de greu de găsit, așa că nu treceți mai departe fără să gustați un Negru de Drăgășani extrem de tipic și de reușit.
  • La Gramofon Wine, evident, fără alte comentarii, gustați o Fetească neagră și stați de vorbă cu oamenii. Dacă aveți nevoie de alte detalii, nu ați citit suficiente articole pe platforma noastră.
  • Crama Histria nu se dezice și propune doar vinuri neobișnuite, pentru cunoscători. Deși roșiile sunt de senzație, trebuie să vă îndrumăm spre Fleur Royale, o Fetească regală produsă cu drojdii sălbatice, profundă, atipică și care, deși a stat în butoaie de stejar timp de un an, are nuanțele de lemn foarte discrete. Un vin de forță, dacă știți să stați de vorbă cu el.
  • La același stand cu Crama Histria stă și „fratele mai mare” din Dobrogea, Via Viticola Sarica Niculițel, cele două crame reprezentând a doua jumătate a grupului Vintruvian Estates. Multe vinuri din colecția Princeps de neratat dar, sfatul nostru, bucurați-vă în primul rând de Epiphanie, o Fetească neagră reper, la fel de specială la fiecare ediție.
  • La Jidvei vă sugerăm să ajungeți un pic mai târziu, pentru desert – descoperiți Grand Reserve Rhein Riesling-ul prezentat în premieră la RO-Wine Cluj, un vin din 2009 impecabil, cu note de stafide, miere de tei și salcâm, smochine, într-un ansamblu bine susținut de aciditatea tipică a Transilvaniei.
  • SERVE are multe noutăți la stand, dar marea surpriză este noua ediție de Cuvée Amaury, 2024. Nu ar trebui să fie o surpriză, pentru că e bun de fiecare dată, cu putere mare de învechire, dar aici avem un vin cu toate semnele că va evolua în ceva absolut remarcabil. E wow!
  • La Navigo, aveți un pic de răbdare cu Siaj Merlot 2021, un vin prietenos, dar care are nevoie de un pic de timp să se deschidă, nu mult. Cald, relaxat (doar 50% din vin a recut prin butoaie de stejar, pentru 8 luni), de companie și de vorbă lungă.
  • Beciul Domnesc propune multe vinuri noi, de văzut, pe noi ne-a tras de mânecă Mirabilis Machina 2020, Cabernet Sauvignon + Fetească neagră, un vin care are nevoie de un pic de timp în pahar pentru a se exprima, dar care ascunde surprize plăcute. Oricum, la standul de alături vă așteapă un XO memorabil, bun înainte de plecare sau înainte de a lua o pauză!
  • Crama Gârboiu lansează a treia ediție de Petite Helena, din recolta 2023, un vin care este produs doar în ani faborabili (mai există edițiile 2019 și 2021), un cupaj serios, de Șarbă și Chardonnay.
  • La Crama La Salina vă așteaptă o Fetească Neagră Nidus din 2019 sălbatică și atipică, care ezită între notele vegetală și cele de fruct, deși pare ceva mai așezată, mai plină de fruct decât la RO-Wine în toamna lui 2024.
  • Domaine Dumetrier vă așteaptă cu soiuri și cupaje atipice pentru podgoriile România, așa că aproape toate vinurile sunt o surpriză. Noi ne-am oprit la noua ediție Composition 2021, cupajul alb de Semillon și Sauvignon Blanc – plin de viață ca un vin proaspăt, expresiv, vesel și plin de inspirație. Din 2021, vinurile sunt și certificate ecologic, dacă asta vă motivează…
  • La Liliac, din țara vinurilor albe, am ales o Fetească regală 2024 cu un aer sălbatic, extrem de intensă și concentrată, oarecum atipică. De studiat și apreciat!
  • Jazz este noul nume ale Domeniilor Panciu. Și al unui spumant Chardonnay produs după metoda clasică, cu 80 de luni de maturare pe drojdii. Rivalizează fără probleme cu echivalente din Champagne în materie de finețe și eleganță.
  • Vinea Apoldia Maior, divizia comercială de sub tutela USAMV Cluj Napoca, are mereu vinuri surprinzătoare, „de autor”, atipice, iar în acest an am ales Semper Academicum, un cupaj de Traminer roz, Pinot gris și Muscat Ottonel departe de notele de la care v-ați aștepta. Dacă ați găsi ceva grăsime afumată în loc de „bombonica” de Muscat ce ați zice?
  • Crama Rasova are același aer bonom, cu inserții de creativitate și note personale. Ei spun că Feteasca neagră este Imperfect, noi vă provocăm să găsiți vreun defect, cât de mic la ediția din 2021, în care se simte destul de bine lucrarea lui Răzvan Macici.
  • Crama Pandora surprinde în vinurile sale aciditatea tipică a terroir-ului de Vrancea, și aveți un Sauvignon Blanc serios care să depună mărturie pentru asta.
  • La Familia Darabont e greu de ales un vin, pentru că fiecare are o poveste sau o personalitate aparte. Noi ne-am oprit la Projekt CH 2022, un Chardonnay făcut cu suflet, maturat 10 luni în butoaie de stejar, dar cu notele de lemn excelent gestionate.
  • Murfatlar Vinul propune multe vinuri noi. În gama Arezan vă așteaptă un Chardonnay surprinzător, neatins de lemn, dar gras, plin de fructe bine coapte, zemoase, curat și luminos.
  • Multe vinuri surprinzătoare și la Viticola Sâmburești, dacă aveți nevoie de un vind e relaxare, după atâtea vinuri complicate, alegeți cu încredere Carpathia, Cabernet Sauvignon și Merlot 2021, un cupaj tipic, cu note de cafea, cireșe negre, cireșe de vară, relaxat și suculent.
  • La Domeniile Dealu Mare, este inevitabilă pauza de pelin – ZZPelin
  • Davino, ca de obicei, are vinuri roşii de top, poate tocmai de aceea n-ar trebui sa ratați Domaine Ceptura Blanc, un alt reper de excelență.
  • La plecare (sau înainte de pauze), chiar dacă nu este vin, bucurați-vă de o horincă adevărată sau de o afinată de La Horincie. Și lăsați-l pe Ștefan să vă explice secrete distilatelor de Maramureș, dacă aveți suficient timp!

Nu uitați!

  • Nu purtați parfumuri puternice. Nu doar că vă împiedică să apreciați vinurile, distrugeți experiența tuturor din jur!
  • Sunt multe standuri. Dacă unul este aglomerat momentan, mergeți la altul și reveniți mai târziu!
  • Nu rugați oamenii de la standuri să vă umple paharul. Aveți atâtea minunății de degustat, încât sigur se strânge suficient de mult vin la final… Dacă v-a impresionat chiar atât de mult un vin, reveniți la el mai târziu!
  • Dacă veniți duminică, treceți întâi pe la vot, să nu ștampilați cumva în afara pătratului după prea multe vinuri…

Distribuie