Vinul rose este un vin de vara? Marketing curat!

0 Comment

Vinul Rose NU este un amestec de vin alb cu vin rosu, fiindca aceasta practica este interzisa in Uniunea Europeana. Exceptie fac anumite vinuri spumante rose produse in Champagne (Franta), care utilizeaza amestecul de musturi din struguri albi si negri. Definitia conform careia, pentru a fi considerat un rose, vinul trebuie sa provina din struguri negri sau rosii a devenit desueta in ultimele decenii, datorita tehnicilor de vinificare moderna si creativitatii enologilor.

Vinul rose este cel mai vechi vin din lume, data fiind multitudinea modurilor de a-l obtine, de la eroare la perfectiune. In antichitate strugurii de toate culorile erau culesi si presati impreuna, macerarea fiind descoperita mult mai tarziu, cand vreun calugar vinar, adormit de aburii bahici ar fi uitat mustul pe bostina si odata trezit de bazaiala drosofilelor, a observat culoarea mult mai intensa a vinului rezultat din fermentarea mustuielii respective. Secole mai tarziu, rafinand metodele, vinarii faceau vin alb si il amestecau in diferite proportii cu vinul rosu, pana gaseau nuanta potrivita placerii ochiului lor. In zilele noastre, aceasta practica este interzisa la nivel European.

Avand un spectru coloristic atat de generos, de la trandafiriu pal, pana la zmeuriu sau culoarea cojii de ceapa, specialistii au convenit ca nu exista culoare tipica pentru vinul rose, drept pentru care nici nu se judeca acest aspect, ci doar se mentioneaza, in jurizarea descriptiva.

Vinul rose este un vin de vara? Marketing curat! Practic, vinul rose este scos la vanzare primavara devreme si se recomanda a fi vandut pana la inceperea noii recolte, toamna, cel putin din doua considerente: sa fie consumat proaspat si sa nu blocheze capacitatile de depozitare ale cramelor. Aromelele vinului rose sunt cele primare (care provin din struguri) si secundare (care provin din procesul de fermentatie). Daca depistam arome tertiare, vinul rose ori nu mai este la prima tinerete, ori a fost in mod deliberat lasat la maturat, ori a fost uitat si s-a invechit. Putem aprecia gustul de pepene rosu sau trandafir, de citrice sau fructe rosii, fragi, capsuni, zmeura, uneori chiar note de rubarba.

Vinul rose se bea, de obicei, din pahare pentru vin alb sau spumant, dar nu va fi dezavantajat de un pahar destinat vinului rosu, mai ales daca se afla fata in fata cu un pasionat care stie sa deceleze aromele fine, smulse pielitelor in timpul petrecut de must impreuna cu boabele de struguri. Comandam un vin rose in tarile anglofone, in Franta si Germania, un rosato in Italia si un rosado in Spania. Oriunde le-am localiza, majoritatea vinurilor rose sunt seci, racoritoare, dar putem intalni si vinuri demiseci sau demidulci, pentru ca nici aici nu exista tipicitate absoluta.

Regiunea Provence din sudul Frantei este considerata cea mai prolifica zona de producere a vinurilor rose de o calitate remarcabila, la preturi accesibile. Vinurile din Sudul Rhone-ului, cum este vinul de Tavel, pot fi roz pal sau somon deschis, pana la roz intens visiniu, iar in gust putem gasi note de capsune, zmeura si citrice.

In Romania exista doua soiuri de struguri din care se fac, in general, numai vinuri rose: Busuioaca de Bohotin si Mamaia (soi de struguri creat la SCDVV Murfatlar – Romania, obtinut prin hibridare/ incrucisare controlata intre soiurile Merlot si Muscat Ottonel si inregistrat in anul 1991. Strugurele poate acumula 210 – 230 g/l zaharuri, are o aroma fina de trandafir si poate da vinuri de la roz la rosu deschis.)

Tehnologia fabricarii vinului rose este aproape identica celei pentru vinurile rosii, deosebindu-se doar la durata contactului mustului cu pielitele strugurilor si lipsa etapei de maturare, fiindca acest vin trece din cisternele de egalizare – depozitare (care pot fi din inox, ceramica sau ciment) direct la imbuteliere. Prin trecerea mustului ravac direct la fermentare si continuarea tehnologiei ca la obtinerea vinurilor albe,  se poate obtine chiar si din struguri negri un vin alb. Cu toate acestea, vinul numit White Zinfandel este un vin rose, fiindca intensitatea coloranta a pielitei strugurilor din soiul negru Zinfandel se preia rapid, in timp foarte scurt, chiar si in mustul ravac.  

Spune legea:

Amestecul de vin alb cu vin rosu este este interzis:

  • la nivel European, conform articolului 8, alineatul (1), din Regulamentul (CE) nr. 606/2009, actualizat si 
  • la nivel national, conform articolului 33, alineatul (4) din HG 512/2016 privind Normele de aplicare ale Legii viei si vinului 164/ 2015.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES