Alin Lazarescu, Vintruvian Estates: Olterra lanseaza Luturi si Scoarte

by Wines of Romania
0 Comment

La aproape un an de la preluarea cramei Mennini de catre grupul Vintruvian Estates, procesul de rebranding se apropie de final, investitiile in crama sunt, pentru moment, incheiate, iar planurile pentru viitor sunt pline de bule! Un scurt dialog cu directorul general al grupului, Alin Lazarescu, despre locul si momentul in care se afla in prezent, crama Olterra.

Investitie de 1,2 milioane de euro

WOR: Din cifrele disponibile public, reiese ca la Olterra a crescut numarul de angajati si au crescut si cheltuielile? Se intelege de aici ca au avut loc investitii?

Alin Lazarescu: Din august 2023, de cand grupul Vintruvian a preluat Crama Mennini, si pana in aprilie anul acesta, a avut loc, intr-adevar, prima parte dintr-un program de investitii. In primul rand, am achizitionat acratofoare, vase destinate productiei de vin spumant, ceea ce a presupus si modernizarea liniei de imbuteliere – avem acum o linie izobarica noua, care include toti pasii, de la imbuteliere la etichetare, capisonare si pana la paletare. Am investit, de asemenea, in butoaie si budane noi, aproximativ 180 de baricuri din Franta, SUA si Romania, dar predominant din Franta, Seguin Morreau si Baron, si patru budane cu capacitati intre 3 si 5 mii de litri. Avem si o presa noua, cantare noi, tot ce este nevoie sa ne apucam de treaba. In total, pana acum, au fost investiti 1,2 milioane de euro.

60% Cramposie selectionata si Negru de Dragasani

WOR: Si mai continua? 

Alin Lazarescu: La un moment dat, vom incepe si o restructurare a podgoriei, cand va exista un moment prielnic. Ar trebui sa dezvoltam anumite soiuri, poate sa renuntam la altele… Vom avea, cu siguranta, soiurile locului, Cramposie selectionata si Negru de Dragasani, pe care speram sa le plantam pe aproximativ 60% din suprafata podgoriei, dar vom avea si destul de multa Feteasca regala.

WOR: De ce a ales Grupul Vintruvian sa isi extinda activitatile in Dragasani si nu in alta regiune?

Alin Lazarescu: Fiecare dintre cramele noastre are un specific si o identitate aparte, de la dimensiune la stil sau la soiurile de performanta. Crama DeMatei, de exemplu, este sinonima cu Feteasca neagra si Merlot superpremium, sunt vinuri cu recunoasteri internationale importante, iar acest lucru se simte in dinamica afacerii, aproape 70% din vinurile produse aici merg catre export. La Crama Histria avem povestea drojdiilor salbatice, avem vinuri cu maceratie peliculara, este o crama-boutique pentru iubitori de vin cel putin initiati. La Sarica Niculitel avem deja performantele cunoscute, cu Aligote, Feteasca neagra, Babeasca neagra, dar si multe vinuri accesibile, expresive, pentru publicul larg. Deci urmatorul pas logic ar fi fost o crama cu un soi nou, intr-o regiune cu identitate. Au existat mai multe optiuni, este adevarat, dar cred ca pana la urma au contat performantele tot mai notabile ale Negrului de Dragasani si potentialul fantastic al Cramposiei selectionate pentru vinuri spumante.

Se lanseaza doua game: Luturi si Scoarte 

WOR: Aveti linii noi, butoaie noi, forte noi – aveti si vinuri noi?

Alin Lazarescu: Si da, si nu. Filosofia grupului este sa nu intervina imediat, asa cum s-a vazut si la momentul preluarii cramei din Zoresti, actuala Crama DeMatei. Primul lucru pe care il facem este sa lasam sa treaca o campanie, pentru a intelege mai bine potentialul locului, ce poate oferi, ce ne cere, care sunt parcelele de performanta… Deocamdata am intervenit foarte putin fata de cum ar fi mers lucrurile in mod obisnuit. Dar da, am lucrat la rebranding si chiar ne pregatim sa lansam pe piata doua noi game – Luturi si Scoarte. Luturi – pentru ca acesta este pamantul locului, bogat in argile, si pentru ca vechea civilizatie din zona a reusit sa duca lutul la nivel de arta, prin ceramica pictata. Scoartele – pentru ca aceste covoare aspre si pline de simboluri sunt un element cultural specific Olteniei – iar Olterra, adica Olt si Terra, pamant oltenesc, asta isi propune sa transmita, valorile locului.

Luturi va avea cinci vinuri, deocamdata, doua albe, un rose si doua rosii, iar in Scoarte avem, deocamdata, doua albe si doua rosii, probabil dupa recolta viitoare vom avea si un rose. Pentru toamna am pregatit si cateva vinuri speciale, care vor fi grupate intr-o gama deosebita, Vadastru – o trimitere la Vadastra, una dintre primele civilizatii sedentare eneolitice din Europa, deci veche de 6-7 mii de ani, de la care a fost transmis mestesugul vaselor de ceramica. 

Vinuri albe cu aroma

WOR: Ca stil, la ce sa ne asteptam?

Alin Lazarescu: Un producator de vin este dator pamantului si strugurilor sa faca cel mai bun vin pe care i-l permite anul de recolta. Insa vinul pe care il produce trebuie sa se adreseze tuturor, iar aici apar cele mai mari provocari… De exemplu, oamenii isi doresc ca vinurile albe sa aiba aroma, nu mai exista ideea de vinuri albe neutrale. Iar noi tocmai facem o investitie mare in Cramposia selectionata, care are aciditate, are lungime, are eleganta, dar nu are intensitate aromatica. Si atunci trebuie sa studiem, sa invatam cum sa exploatam intregul potential al acestui soi, de la cules la fermentare si maturare, astfel incat sa venim in intampinarea gusturilor publicului. Cat despre rosii, aici lucrurile sunt mai simple, vom avea vinuri cu aceeasi eleganta si complexitate ca vinurile din celelalte crame ale grupului Vintruvian.

___

Vintruvian Estates a devenit, in ultimii zece ani, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata vinului din Romania, detinand in prezent patru crame – Sarica Niculitel – Caii de la Letea, Crama Histria, Crama DeMatei si Olterra, rezultata din preluarea Cramei Mennini in 2023. Vintruvian Estate este si unul dintre exportatorii importanti, cu cifre in crestere pentru pietele din Belgia, Germania si Statele Unite.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES