Toata saptamana a fost racoare in Bucuresti, 21-23 de grade, innorat, ba chiar si doi-trei stropi de ploaie. Luni, din nou 21 de grade. De cand si-a deschis RO-Wine portile si pana s-a inchis, a ars soarele mai ceva ca in luna lui Cuptor. Din fericire, frapierele din studiouri si din spatiul importatorilor primeau constant provizii de gheata iar expozantii, cu gandul la vara iminenta, se pregatisera bine cu vinuri albe si multe spumante. Si spatiile au parut mai aerisite decat in alte dati. Iar pentru cei bine organizati, intre preumblarile dionisiace a fost mai mereu prilej de pauza la masterclass-urile de champagne de colectie, Bordeaux-uri pretioase sau ulei de masline…
Un trend nou la Sauvignon Blanc
Bulele au fost peste tot: la importatori, la salonul Gustul Italiei si in studiul care gazduia producatorii romani. Si nu ai cum, in trei zile, sa nu te reculegi la standul Parma, unde sa te lasi vrajit de Piper Heidsieck sau sa-ti revigorezi papilele cu niste Franciacorta. Doar ca de acolo de pandesc standurile Foss Marai si Pere Ventura, apoi selectiile extrem de personale si de inspirate de la Smart Drinks si Wine Point, asa ca trebuie sa ramai bine concentrat, daca vrei sa te pui la curent cu noutatile din Romania…
Un prim trend constatat – caci vorbim de ani de recolta diferiti – este o abordare mai clasica, mai in spiritul vechii Europe, a Sauvignon-ului blanc. Vinuri cu debut relativ timid, care se deschid treptat si devin tot mai intense, fara a fi insa nicaieri in zona „bombelor” de lume noua – ci cu eleganta, structura, fruct bine copt si caldura. Cel putin trei vinuri au intrat in aceasta categorie: Coltul Pietrei 2023, de la Viile Metamorfosis, Issa 2023 de la Crama La Salina si Corcova 2023. La cele trei, se adauga un inca prea tanar Cuvee Petit de la Avincis, care merita sa mai stea un pic la pastrare inainte sa-l deschideti.
Daca tot am adus vorba despre acesti producatori, nu trebuie ratate Lady Asquith de la Corcova, un cupaj de Chardonnay si Viognier 2020 (sper sa nu ma insel la anul de recolta…), un Chardonnay serios si expresiv, Coltul Pietrei, si deja vedeta consacrata a cramei, Negru de Dragasani Via Marchizului, de la Viile Metamorfosis. La Avincis vi se pregateste o surpriza, primul vin orange al cramei, unde lunga macerare a pielitelor nu vine si cu notele oxidative care insotesc, de obicei, acest tip de vin. Exista, dar sunt atat fine si subtile, incat devin aproape invizibile unui nas neantrenat. Tot la Avincis am aflat ca la crama nu mai exista decat vreo suta de sticle de Alutus, un vin pe care fiecare iubitor de gusturi bune ar trebui sa-l aiba in colectie. Un soi plantat in premiera, impresionant de la prima editie, cu un discurs complex si o eleganta aristocrata.
Multe vinuri bune!
Tot pe cale de disparitie este si Francusa Millesime 2016 de la Cotnari, insa am aflat ca se pregateste de lansare 2018. Daca n-ati apucat s-o gustati, trebuie sa va grabiti si, daca tot suntem la capitolul de vinuri spumante dupa metoda traditionala si maturate indelung pe drojdii, puneti alaturi si o sticla de Grasa de Cotnari 2017. Sunt ambele experiente memorabile. Tot la Cotnari, un vin bun pentru vara care va urma: Feteasca alba Naiv, un vin potrivit pentru relaxare si racorire. Bule foarte bune am descoperit si la La Salina, Issa Grand Blanc de Blancs, si am revazut la Avincis (75% Cramposie, 25% Pinot noir).
La standul Domeniului Bogdan a fost mai mereu aglomerat, asa ca doar am strecurat paharul dupa o proba din cel mai asteptat vin al cramei – Primordial Elogium, primul si ultimul Merlot semnat de regretatul Philippe Cambie. Si da, este de neratat, nu doar pentru iubitorii de vinuri bio.
La Crama DeMatei, doua varfuri de neratat – Matei si Prince Matei, o excelenta ocazie de a compara doua vinuri pretioase – un brand demult consacrat, fara compromisuri de calitate, si editia limitata a cupajului de top al cramei, Merlot, Cabernet si Feteasca neagra din recolta 2019.
Tot vinuri pretioase au stat si pe mama cramei-sora, Caii de la Letea, unde colectia Princeps si-a luat avant si, alaturi de deja traditionalul Aligote, include Chardonnay, Sauvignon blanc Fume, un rose si un cupaj de Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra.
La Jidvei, patria vinurilor sprintene si racoritoare, am facut o escala pentru doua spumante realizate dupa metoda Charmat (tip Prosecco, adica) – Scintti brut alb – Feteasca regala si brut rose – Syrah. Doua vinuri de zi cu zi, relaxate, care vorbesc despre micile bucurii si placeri, cu arome vesele si pure.
La Gramofon, patria petrecerilor, a Chardonnay-ului si a Fetestii negre, atragea atentia Sonorum Rose, intr-o sticla mai neortodoxa, de un litru. Chiar daca este un cupaj de Feteasca neagra si Merlot, primul nas este la fel de intrigant ca ambalajul – ananas proaspat si ananas in compot! E drept, dupa putin timp revine la fructele rosii si picanteriile specifice soiurilor din care este produs, dar zona de fruct tropical il face mai mult decat recomandabil pentru vara urmatoare. Mai ales in grupuri de trei sau mai multi, dat fiind volumul… La Apogeum, am avut surpriza unei noi game de la Tohani: vinuri de baut zi de zi, care aluneca usor, proaspete si moderne, expresive si, mai ales, reconfortante.
Clasici si moderni la SERVE, plus cateva surprize
Asa cum a promis si in podcastul Wines of Romania, Paul Badea a avut grija, mare parte din timp, de invitatii care faceau escala (aproape obligatorie) la standul SERVE. Experimente cu degustari comparative de Millenium – si alb, si rosu – din recolte diferite, la sticle diferite (0,75 si magnum) si Cuvee Charlotte – 2016 (la 0,75l) si 2014 (magnum), punctate la inceput cu Cuvee Pacs, intrerupte cu Cuvee Guillaume si incheiate cu Cuvee Guy de Poix. Cum s-ar spune, o oprire cat o degustare de top, care ar fi avut nevoie de doua ore pentru a aprecia pe de-a-ntregul fiecare vin…
Surprize placute au fost la tot pasul, mai ales la standurile programului Deschidem Vinul Romanesc, unde selectia acopera toata tara, de la producatori mici la cei mai mari, cu vinuri alese pe spranceana.
Am apreciat vinurile de la Dealul Golestilor, o crama-boutique, cu doar 1,5 hectare de vie si un Cabernet si un Sauvignon blanc, ambele in gama Parinte, absolut remarcabile. La Rasova, dupa cum ne-am obisnuit, vinuri foarte bune, cu o mentiune speciala pentru cupajele rosii Aripi si Imperfect, o sursa de placere rara si un exemplu cat se poate de perfect de rafinament al enologului. Familia Darabont, dupa un debut relativ recent, continua sa impresioneze si sa aduca un plus de calitate in fiecare sticla. De tinut minte Pinot noir-ul Urme, spumantul Darabont (dupa metoda clasica), dar si un rose extrem de relaxat si vesel, Fleurt, produs din Burgund mare si Feteasca neagra.
La Davino, pentru care nu mai este nevoie de nici o descriere, am constatat ca Vast, gama care inlocuieste vinurile Faurar in horeca, este nu doar un inlocuitor, ci si o treapta superioara de calitate. Plus incomparabila Purpura Valahica, memorabila Feteasca neagra pe care orice cunoscator o are pe lista scurta. Nu am ajuns la timp pentru a mai prinde vreo urma din Cuvee Constantin de la Crama Girboiu, una dintre cele mai medaliate crame romanesti la concursurile internationale, dar ne-am delectat pe indelete, mai la spartul targului (la propriu), cu Bacanta – Feteasca neagra 2019 si Syrah Barrique 2018. Despre care abia asteptam sa le revedem la RO-Wine de toamna!
Photo credit: Ro-Wine