52 dintre cele 144 de vinuri românești înscrise la ediția dedicată vinurilor rose a Concours Mondial de Bruxelles au obținut medalii, stabilind un nou record pentru România, care s-a clasat pe locul 4 între cele mai medaliate țări producătoare de vin. Mai mult, totalul de 52 de medalii depășește procentul de 30% – limita maximă de probe care pot fi medaliate din totalul probelor înscrise în concurs.
Detalii în comunicatul de presă al organizatorilor, mai jos:
Record de medalii româneşti la cel mai mare concurs de vinuri roze din lume
Vinurile româneşti au obţinut 3 mari medalii de Aur, 20 de Aur şi 29 de Argint la ediţia de anul acesta a sesiunii dedicate vinurilor roze a Concours Mondial de Bruxelles, cel mai mare concurs de vinuri roze din lume, competiţie desfăşurată în perioada 28-30 Martie, la Constanţa. Cele 52 de distincţii câştigate reprezintă cea mai prolifică participare românească într-un concurs internaţional de vinuri, la această ediţie ţara noastră urcând pe locul 4 în topul ierarhiei ţărilor medaliate, după Franţa, Italia şi Spania.
Vinurile Arida Cabernet Sauvignon Rose 2024, produs de Crama Liuta, Charme de la Mer Roze 2024 şi Lacrima Lui Ovidiu 5 Roze (vin licoros) sunt rosé-urile româneşti care au primit cea mai înaltă distincţie, Marea Medalie de Aur.
Medalii de aur
Au mai fost medaliate cu Aur vinurile :
- Ataman Cabernet Sauvignon Rose 2024,
- Anca Maria Syrah – Cabernet Sauvignon Rose 2024,
- Ion Vlădoi Băbească Neagră – Fetească Neagră Rose 2024,
- Conu Albu Roze 2024,
- Nostalgia Roze 2024,
- Scrisori – Rose sec Cuvee 2024,
- Brizza Rose Demisec 2024,
- Rose Nativus Dry 2024,
- Busuioacă de Averești Diamond Selection demidulce 2024,
- Domeniile Ostrov Cuvee Rose Magnum 2024,
- Arezan Cabernet Sauvignon Roze 2024,
- Castel Huniade Roze 2024,
- Blickfang Rose 2024,
- Muse Night Roze 2024,
- Caii de La Letea Volumul II Rose 2024,
- Merlot Rose Grand Pere 2024,
- Traviata Actul 2 Rose 2024,
- Străbun Roze Merlot & Cabernet Sauvignon 2024,
- Cotnari Busuioacă de Bohotin Demisec 2024
- Colocviu Vibe Fetească Neagră Brut 2021.


Cine sunt marii câștigători?
Producătorii cu cele mai premiate vinuri au fost Murfatlar Vinul (cu două mari medalii de Aur, una de Aur şi două de Argint), Cramele Recaş şi Domeniul Vlădoi (ambele cu 3 medalii de Aur şi una de Argint) şi Cramele Cotnari, cu două medalii de Aur şi două de Argint.
Dobrogea a fost regiunea cu cele mai multe vinuri roze premiate – 3 Mari Medalii de Aur, 10 de Aur şi 13 de Argint, urmată de Moldova, cu 7 de Aur şi 4 de Argint. Dintre vinurile româneşti premiate, 45 au fost vinuri liniştite, 6 spumante şi unul vin licoros.
Sesiunea dedicată vinurilor roze a Concours Mondial de Bruxelles, unul dintre cele mai apreciate și influente concursuri de vinuri din lume, s-a desfăşurat în perioada 28-30 martie 2025 în orașul Constanța, regiunea viticolă Dobrogea.
Aceasta a fost o premieră în istoria vinului din România, Concours Mondial de Bruxelles fiind primul mare concurs internaţional de vinuri care a ales România drept destinaţie pentru una dintre competiţiile sale. Timp de trei zile, aproape 70 de degustători internaţionali au analizat şi evaluat în orb vinuri roze din întreaga lume şi au descoperit incredibila diversitate a regiunii Dobrogea.
Una dintre premierele acestei sesiuni a fost aceea că o parte semnificativă a juriului a fost formată din achizitori ai unor mari lanţuri de retail şi magazine din străinătate, acestora alăturându-se vinificatori, jurnalişti, somelieri şi educatori de vinuri, reprezentând 19 naţionalităţi. În total, aceştia au evaluat 1250 de vinuri roze, provenite din 34 de ţări, ceea ce reprezintă un record pentru CMB Rose Session. Tot un record a fost şi prezenţa vinurilor româneşti, producătorii români înscriind în concurs 144 de probe, comparativ cu anul trecut, când România a fost reprezentată de 44 de vinuri.
Despre Concours Mondial de Bruxelles
Concursul Mondial de Bruxelles este un punct de referinţă la nivel mondial în domeniul competițiilor de vinuri. Independenţa, standardele stricte şi procedurile de degustare ale acestuia oferă siguranţa consumatorilor, permiţându-le acestora să cumpere cu încredere deplină vinurile medaliate. Regulile CMB sunt stricte şi respectă reglementările Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) privind numărul de medalii, care nu trebuie să depăşească 30% din numărul probelor. Concours Mondial de Bruxelles a fost înființat în 1994 la Bruxelles, Belgia, iar după 20 de ediții a devenit concurs itinerant, fiind găzduit de cele mai celebre regiuni viticole din lume. În 2020, CMB s-a divizat în mai multe sesiuni, una dedicată vinurilor albe şi roșii, una vinurilor roze, una spumantelor şi una vinurilor dulci şi licoroase.

📷 Sursă poze: Concours Mondial de Bruxelles