Michel Chapoutier, un foarte cunoscut negociant de vinuri, a declarat, pe 29 martie 2022, in conferinta de la Cité du Vin din Bordeaux, ca dintre cele trei metode de scadere a continutului in alcool al vinurilor (scaderea continutului in zaharuri, dealcoolizarea sau rehidratarea), rehidratarea ar fi cea mai eficienta metoda. El chiar explica legalitatea acestei metode: „Sunt pe un teren care are un potențial de 40 hl/ha si vad ca pentru a obtine maturitatea taninurilor o sa pierd prin evaporare [volum] si sa cobor la 34 hl/ha de exemplu. Pentru a compensa acești 6 hl/ha pe care i-am pierdut prin transpirație, de ce nu as avea dreptul să reintroduc 2 hl/ha apa pura?
Mai multe detalii aici.
Vineri, 8 aprilie, este termenul limita de inscriere pentru bursele de diversitate Taylor’s Port Golden Vines din acest an, fiecare dintre acestea acordand burse in valoare de 55.000 de lire sterline si indemnizatie de calatorie pentru a permite aplicantilor sa urmeze fie un Master of Wine, fie o calificare ca Master Sommelier.
Mai multe detalii aici.
Pentru a va asigura ca va bucurati de taxa de intrare anticipata pentru ultima oara la prestigiosul concurs European Wine Challenge, care se va desfasura in 25 aprilie 2022, la London County Hall, termen limita pentru primirea esantioanelor este 11 aprilie 2022. Daca aveti nevoie de ajutor pentru inscriere, va rugam sa trimiteti un e-mail la support@europeanwinechallenge.com si ne vom stradui sa va raspundem in termen de 24 de ore.
Inscrierile se pot face accesand acest link.
Vinurile albe aromate sunt o clasă aparte, cu arome florale dominante, care sunt determinate de prezenta unor compusi organic aromatici speciali, care se gasesc in pielita strugurilor. Aceste vinuri sunt o incantare de mirosit si de sorbit, cel mai bine fiind savurate incet si cu timp, pentru a putea explora intregul lor univers, folosind tehnici clasice de identificare. Aceste vinuri variază ca gust, intensitate si dulceata, dar adesea balanta inclina spre partea mai dulce a spectrului. Iata cateva vinuri pe care le puteti explora mai intai cu nasul, primul fiind produs si in Romania, mai ales in Transilvania:
Gewürztraminer: arome de litchi, trandafir, grapefruit roz si mandarina.
Torrontés: petale de trandafir, geranium (muscata), coaja de lamaie si piersica alba,
Cserszegi Füszeres: acest soi maghiar (pronunțat „chair-seg-ee foo-sar-resh”) va prezenta arome de trandafir, floare de soc, menta si piersica alba.