Povestea plutei: Amorim, intre sustenabilitate si traditie

by Marinela Ardelean
0 Comment

In perioada 17-21 iunie, am avut ocazia sa explorez Portugalia intr-o maniera cu totul speciala. Pornind din Lisabona si continuand spre Porto, am vizitat cel mai mare producator de pluta din lume, Amorim. O calatorie care m-a condus prin 9 fabrici de dopuri, o padure de pluta si doua crame renumite, oferindu-mi sansa sa intalnesc oameni extraordinari, inclusiv presedintele companiei, Antonio Amorim, care reprezinta a patra generatie a familiei.

Le multumesc, in primul rand lui Antonio si Ricardo Valente, cei responsabili de Amorim Romania (alaturi de Bulgaria, Republica Moldova si Turcia), pentru aceasta experienta extraordinara. La invitatia lor, am avut onoarea sa vizitez si sa descopar compania Amorim. De asemenea, le multumesc tuturor celor implicati in organizarea acestei incredibile experiente.

O fabrica pentru fiecare dop

Mi-am inceput aventura in Lisabona, capitala vibranta a Portugaliei, de unde am pornit spre prima noastra destinatie – una dintre fabricile de dopuri de pluta. Prima impresie a fost de complexitate si rafinament, de atentie enorma la detalii, insa urma sa aflu ca lucrurile sunt, de fapt, mult, mult mai complexe. Dupa alte opt fabrici de dopuri – fiecare destinata unui anumit standard de calitate sau unei anumite destinatii, de la dopuri de spirtoase la straturi izolatoare – am inceput sa inteleg, de fapt, cat de complex este ecosistemul Amorim.

Vorbim despre o companie care vinde aproximativ 6 miliarde de dopuri pe an, iar dopurile nu sunt singurul produs Amorim. Despre 5000 de oameni, dintre care 72% au certificari ISO 45001 sau SA 8000, care functioneaza ca o familie si impartasesc, la unison, aceleasi valori. Despre mai bine de 8.000 de de hectare de paduri de stejari de pluta, despre zece puncte de pregatire (stabilizare) a plutei, 20 de fabrici si 63 de companii de distributie care acopera 30.000 de clienti din 100 de tari. Un gigant, fara indoiala, dar unul care pare mai interesat de sustenabilitate decat de propriul brand. Numele Amorim este mentionat in discutii mai putin decat investitiile in dezvoltarea padurilor, in irigatii, in reciclare, in energie din surse regenerabile, intr-un viitor eco mai sigur si mai curat.

Viata plutei

Dupa vizita in Lisabona, am calatorit spre Porto, unde am vizitat alte fabrici si o padure de stejari pluta, unde am invatat despre ciclul de viata al plutei si despre modul in care aceasta este recoltata in mod sustenabil.
Viata plutei, ca materie prima, incepe atunci cand copacul este decojit pentru prima data, ceea ce insemna in mod traditional la varsta de 25 de ani – atunci cand circumferinta trunchiului, la 1,3 metri deasupra solului, este de minim 70 cm. Decojirile ulterioare au loc la intervale de cel putin noua ani, intre lunile mai si august. Procesul de decojire este unul manual, antic si necesita maini experimentate, pentru a evita deteriorarea scoartei sau a copacului.
Recoltarea plutei are mai multe etape:

  • Deschiderea: Pluta este taiata vertical, de-a lungul celui mai adanc sant, separand placa de pluta de scoarta.
  • Separarea: Placa este separata prin introducerea muchiei securei intre placa si scoarta intr-o miscare de rasucire.
  • Creionarea: Dimensiunea placii de pluta desprinsa este definita printr-o taiere orizontala.
  • Extractia: Placa este recoltata foarte atent pentru a evita ruperea. (Cu cat placa este mai mare, cu atat valoarea sa comerciala este mai mare).
  • Indepartarea deseurilor: Fragmentele de pluta ramase la baza trunchiului sunt lovite de mai multe ori pentru a indeparta orice paraziti care ar putea aparea.
  • Dupa decojire, fiecare stejar de pluta este marcat cu ultima cifra a anului in care pluta a fost recoltata.

O recolta pe (aproape un) deceniu

Stejarul de pluta poate fi decojit de 15-18 ori pe parcursul vietii sale, la intervale de noua ani. La varsta de 25 de ani, pluta este recoltata pentru prima data, obtinandu-se pluta virgina. Aceasta este utilizata in principal pentru podele, izolatii sau alte aplicatii industriale, datorita structurii neregulate si duritatii extreme. La 34 de ani, a doua decojire ofera pluta secundara, care este utilizata pentru aglomerate in constructii si alte materiale (pluta este un element arhitectural important in noul terminal de vase de croaziera din Lisabona, proiectat de un arhitect de top, Carrilho da Graça). La 43 de ani, a treia decojire a stejarului produce pluta „amadia” sau pluta de reproducere, ideala pentru productia de dopuri de calitate.

Sustenabilitate si cercetare la Amorim

Un aspect esential al vizitei a fost intelegerea importantei sustenabilitatii in industria plutei. Amorim se angajeaza sa protejeze padurile de pluta si sa promoveze practici de recoltare responsabile. Pluta este un material natural si regenerabil, iar procesele de productie sunt concepute pentru a minimiza impactul asupra mediului. Compania planteaza in mod constant copaci noi, contribuind astfel la combaterea poluarii si la mentinerea unui ecosistem sanatos. Deja, Amorim a mai plantat aproape 400.000 de stejari de pluta, iar proiectul Forestry Intervention, aprobat si in derulare, prevede plantarea a 1.000.000 de stejari de pluta pana in 2030. In acelasi program, peste 1.400 de hectare dintre cele gestionate de Amorim au fost ameliorate prin diverse lucrari, de la cresterea densitatii de copaci la irigatii, iar lucrarile vor continua si in urmatorii ani.

Amorim este o companie recunoscuta pentru activitatile sale intense de cercetare, dezvoltare si inovatie. (R&D). Cele mai recente studii ale companiei au adus la lumina informatii surprinzatoare pentru iubitorii de vin, cum ar fi faptul ca nu conteaza daca o sticla este invechita vertical sau orizontal. Evident, acesta este un efect secundar al cresterii in calitate a dopurilor din ultimii 30 de ani si al eliminarii complete a TCA (compusul care provoaca celebrul „defect de dop”).

Dupa ce problemele legate de TCA au disparut, prioritatea a devenit stabilirea felului in care pluta sa afecta pozitiv diferite bauturi, dupa cum mi-au povestit doi dintre ghizii mei din aceasta calatorie, Miguel Cabral si Ernesto Pereira.

Dopuri de pluta pentru vinuri spumante

Amorim produce dopuri de pluta special concepute pentru vinuri spumante, capabile sa reziste presiunilor imediate de 6 bari. Aceste dopuri sunt fabricate dintr-un corp aglomerat de pluta, cu discuri naturale de pluta pe partea in contact cu vinul. Procesul de productie este meticulos si include controale de calitate riguroase pentru a asigura performante chimice si fizice optime.
Dopurile de pluta pentru spumante de la Amorim combina tehnologia de varf cu calitatea intrinseca a plutei, asigurand un produs mai natural si prietenos cu mediul. In plus, dopurile sunt supuse unor procese de curatare avansate si tehnologii exclusive precum CORKNOVA®, ROSA+FBT si NDtech® pentru a elimina compusii volatili responsabili pentru anomaliile senzoriale ale plutei.

Mai mult decat dopuri

Grupul Amorim este liderul incontestabil in industria plutei la nivel mondial, contribuind semnificativ la sustenabilitate si inovatie in acest sector. Compania a fost fondata in 1870 si a crescut constant, investind in cercetare, inovatie si design. Amorim produce dopuri pentru cele mai cunoscute crame din lume, iar compania este implicata in diverse proiecte de infrastructura si inginerie la nivel global.

Insa Amorim inseamna mai mult decat dopuri. Pluta recoltata este folosita integral, cu zero pierderi, iar acest material pretios si-a gasit tot mai multe intrebuintari in ultimele decenii, de la material izolator sau destinat podelelor, la curele de transmisie si piese pentru industria aerospatiala.

Vizite la crame

In cadrul calatoriei mele, am avut placerea de a vizita doua crame renumite. Prima a fost Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo din regiunea Douro, care, alaturi de Quinta da Taboadella din Dao, face parte din familia Amorim. Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo este o crama veche, a carei pivnita a fost construita in 1764, dupa ce podgoria aferenta fusese proprietate a familiei regale a Portugaliei, pana in 1725. Din 1999, este una dintre proprietatile grupului Amorim, administrata de Luisa Amorim, cea care se ocupa de afacerile familiei din lumea vinului.

O alta surpriza minunata a fost vizita la Murganheira, un loc unde am ajuns la insistentele lui Ernesto Pereira, si unde am descoperit o crama de anvergura, cu doar 30 de hectare de vie in proprietate, dar si cu alte 1.000 de hectare detinute de furnizorii de struguri asociati. Intreaga suprafata este atent supravegheata in tot anul de catre Marta, creatoarea vinurilor, a carei poveste ar dura zile intregi sa fie spusa in intregime. Dar da, dupa cum ma prevenise Ernesto, minunate vinuri si minunati oameni!

In loc de concluzii

Am ajuns in Portugalia crezand ca stiu lucrurile de baza despre dopuri. Aglomerate, twin-top, pearl, reconstitute… Am aflat cat de multe mai am, de fapt, de aflat. Amorim este mai mult decat o companie. Este un organism si este o familie. Este un set de valori puternic inradacinat in fiecare celula si o privire plina de speranta catre viitor. Este un model de practici, um model in cercetare si inovatie si, sa o recunoastem, o forta. Pe care imi doresc sa o vad contaminand cat mai multe alte afaceri cu modelul sau de business.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES