Ovidiu Maxim, La Salina: Cand am ajuns la Turda am simtit un fior

by Wines of Romania
0 Comment

Ne-am bucurat la unison, de curand, de faptul ca Chardonnay-ul Barrique La Salina a primit titlul de Revelatia Concursului la Mondial de Bruxelles. Este un premiu important, data fiind dimensiunea concursului (7500 de probe la aceasta sectiune, una dintre cele patru sectiuni anuale), profesionalismul juriului si expunerea pe care o castiga vinurile medaliate aici. Asa ca, dupa ce s-au asezat apele, l-am rugat pe Ovidiu Maxim, enologul La Salina si autor al acestui vin memorabil, sa ne spuna cateva cuvinte despre el, despre vin, despre crama si despre drumul lung pana la aceasta performanta.

O incununare a unui drum lung

Wines of Romania: In primul rand, acum, ca s-au mai linistit apele, iti aduci aminte cum te-ai simtit cand ai primit vestea ca vinul tau este revelatia concursului? Si cum te simti acum, dupa aproape o luna?

Ovidiu Maxim: Inca nu am gasit cuvintele care sa descrie acea bucurie incredibila, mai ales ca erau multe senzatii amestecate. I-as spune incununare a muncii de pana acum, dar este mult mai mult decat atat. Este bucuria unui succes important, o recunoastere nu doar pentru mine, ci pentru Romania si potentialul ei. Am avut imaginea anilor in care am muncit aproape singur aici si a tuturor momentelor grele de pana acum si toate acestea culminau cu acest premiu.

Sunt 15 ani de munca multa, uneori si mai mult de 10-12 ore pe zi, care au venit cu un cost enorm, inclusiv in viata personala, aici am inceput totul de la zero, de la o vie veche, defrisata, replantata, de la constructia cramei, a restaurantului si toata dezvoltarea ulterioara – toate astea s-au intamplat sub ochii mei, iar acest premiu… Nici nu pot sa zic altceva decat o bucurie imensa, de nedescris. Si inca mai vine cate un val de bucurie cand imi amintesc, din cand in cand, inca mai zambesc.

Wines of Romania: Poti sa spui ca s-a schimbat ceva in relatia cu actionarii?

Ovidiu Maxim: Si da, si nu. As putea sa spun ca au mai multa incredere in mine, dar ce ar insemna asta dupa 15 ani in care m-au lasat sa administrez crama si via? Deja aveau incredere. Dar stiu ca s-au bucurat, unul dintre actionari chiar m-a sunat de doua ori, odata sa ma felicite, a doua oara ca sa-mi spuna ca i se pare ca premiul este important pentru toata Romania. Dar simt o mica modificare de statut. Si, intr-adevar, este vorba despre Romania, pentru ca astazi sunt eu cap de afis o saptamana, maine vine altul, Romania castiga tot mai multe medalii, iar in acest fel afla lumea despre noi, starnim curiozitatea iubitorilor de vin si a turistilor.

Butoaie de 500 de litri, putin prajite

Wines of Romania: Ce ne spui despre vin?

Ovidiu Maxim: Am stiut de cand l-am gustat prima oara ca este special, in primul rand pentru ca avea un echilibru extraordinar, structura, dar si multe subtilitati, dincolo de fructul care domina ansamblul. Am inceput, de ceva vreme, sa caut mai mult fructul, sa diminuez influenta lemnului, asa ca, in acest caz, am renuntat la baricurile clasice, de 225 de litri, si am folosit butoaie de 500 de litri, de stejar romanesc, si arse doar medium si light, astfel incat aromele sa fie cat mai discrete. Vinul a stat in aceste butoaie mari doar 3 luni, dupa care a mai ramas in crama intre 7 si 9 luni. Cred ca probele trimise la concurs aveau deja un an de invechire in sticla in momentul degustarii.

Wines of Romania: Pentru ca esti, practic, omul care a renascut viticultura si vinificatia in Turda, spune-ne – a avut vreo legatura ca aici se afla, ca dovada arheologica, cel putin, una dintre cele mai vechi crame de pe teritoriul Romaniei, Cella Vinaria? Chiar daca vorbim de secolele II-III si este mai mult decat evident ca traditia este mai veche…

Ovidiu Maxim: Povestea incepe cu intalnirea dintre mine si actualii proprietari, pe vremea aceea ma angajasera ca sa am grija de o livada de mere bio. Si, cercetand fondurile europene disponibile, pentru ca asa se nasteau pe vremea aceea cele mai multe afaceri medii, mi s-a parut atractiv sa investim in reconversie si vinificatie. Si m-au lasat sa caut o vie veche, pe care sa o defrisam si sa incepem treaba. Am vazut multe vii in perioada aceea si, cand am ajuns la Turda, am avut o senzatie de nedescris. Un fior, o intuitie, spune-i cum vrei. Am simtit, pur si simplu, potentialul – dealurile dimprejur, expunerea unica, solul… Nu stiam de Cella Vinaria pe vremea aceea, nu stiu daca a fost accident sau a fost voia Domnului, dar cred ca am simtit acelasi lucru pe care trebuie sa-l fi simtit si ei, pe vremuri…

Era sa fie profesor de sport!

Wines of Romania: Spune-ne un pic despre inceputul aventurii tale in vin…

Ovidiu Maxim: Si parintii, si bunicii mei produceau vin, ce-i drept, artizanal, vinul pentru familie, asa ca pot spune ca mi-a placut ideea din copilarie. Imediat dupa liceu, in 2001, m-am inscris la Colegiul de Viticultura si Vinificatie de la Blaj si, cand am vazut ce se intampla pe Dealurile Tarnavelor, m-am indragostit iremediabil de domeniu. Ulterior am continuat sa studiez la USAMV Cluj Napoca, iubeam via si vinul deja, dar cred ca la Cluj m-am indragostit si mai tare. Cumva, meseria asta m-a ales pe mine, in clasa a XII-a ma pregateam sa devin profesor de sport… Dar profesorul cu care ma pregateam s-a imbolnavit, a trebuit sa-mi schimb rapid orientarea si am ales ce stiam din familie, ce imi era apropiat – vinul. Si uite, a iesit bine, as spune.

Crama La Salina este printre primele crame din Romania care s-a lansat cu un concept integrat – nu doar vie si crama, ci si restaurant, spatiu de evenimente, herghelie, iazuri de pescuit si facilitati de cazare, pensiunii existente (cu 40 de camere) urmand sa i se adauge in acest an si Issa Resort, pentru un total de 100 de camere.

Crama La Salina este printre primele crame din Romania care s-a lansat cu un concept integrat – nu doar vie si crama, ci si restaurant, spatiu de evenimente, herghelie, iazuri de pescuit si facilitati de cazare, pensiunii existente (cu 40 de camere) urmand sa i se adauge in acest an si Issa Resort, pentru un total de 100 de camere.

Crama La Salina s-a nascut 2011, in inima Transilvaniei, unde terroirul specific Vaii Ariesului vine cu o amprenta distincta a identitatii sale. Pentru a onora acest loc special, vinurile poarta numele ISSA, un omagiu adus traditiilor viticole milenare formate aici, inca de cand localitatea purta numele Potaissa.

Acum, Crama La Salina are în exploatare 42 ha de vie pe rod, cu soiurile Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot noir, Muscat Ottonel, Riesling de Rin, Fetească neagra, Cabernet Sauvignon si Neuburger – 2 ha.

📷 Sursa Poze: Crama La Salina 

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES