Claudiu Necsulescu, Jidvei: Vom dezvolta si mai mult turismul viticol

by Wines of Romania
0 Comment

In anul in care isi aniverseaza 75 de ani de existenta, Jidvei a ajuns sa insemne mai mult decat crama de referinta a Transilvaniei. Astazi, dupa eforturi intinse pe multi ani, este o destinatie enoturistica de cinci stele, un model de economie circulara, de dezvoltare locala si un furnizor de experiente unice. Marinela Ardelean a stat de vorba cu Claudiu Necsulescu despre prezent si viitor in turismul viticol, despre conceptul farm-to-table si investitiile care vor desena evolutia Jidvei in urmatorii ani.

„Este o mostenire pentru comunitate”

Marinela Ardelean: Aveti cea mai complexa si impresionanta structura ospitaliera la crama, din Romania, incepand de la un castel de 5 stele si pana la experiente enogastronomice care indeplinesc conceptul de farm-to-table. Trebuie sa recunosc ca, personal, experiente de acest tip am intalnit doar in tari precum Franta, Italia sau Chile.

Ce procent din strategia de dezvoltare pe care o aveti pe zona de enoturism reprezinta intentia de crestere a brand awarness-ului pentru vinurile JIDVEI si cat se refera strict la dezvoltarea si vanzarea de servicii de enoturism de care se pot bucura si cei care nu sunt neaparat consumatori de vin?

Claudiu Necsulescu: Castelul Bethlen-Haller este simbolul vinurilor Jidvei, in primul rand. Atunci cand am initiat procesul de restaurare, in 2003, in Romania nu se vorbea despre oenoturism, gandul cu care am inceput a fost acela de a lasa o mostenire peste generatii comunitatii si zonei, pentru ca dincolo de legatura stransa cu Jidvei, castelul este un simbol al Vaii Tarnavelor. Totodata, am intuit si potentialul urias pe care il are asocierea imaginii unui castel cu vinurile si intreaga activitate Jidvei.

E greu sa faci o evaluare foarte exacta, pentru ca nu exista niciun instrument de a masura efectul pozitiv pe care activitatea de oenoturism o are asupra brandului Jidvei. Asa cum a fost construit acest segment in cadrul Grupului, aduna toate valorile care stau la baza spiritului companiei. Mi-am dorit ca Jidvei sa devina o companie integrata, de la butucul de vita-de-vie pana la imbutelierea in sticla a vinului – producem propriul material viticol saditor pentru plantatii si facem vinuri exclusiv din strugurii nostri – a fost o mare provocare, dar am reusit.

„Valorificam mostenirea zonei”

Acelasi principiu il aplicam si in activitatea de oenoturism – ingredientele folosite in restaurantele de la castel provin din gradinile, fermele si livezile noastre. De asemenea, sustinem producatorii locali si anumite produse, pe care inca nu le putem produce, le cumparam de la ei.

Si in procesul de restaurare am lucrat cu materiale naturale din zona – piatra, lemn etc.-, si cu mesteri din regiune care mai cunosc tainele mestesugului traditional, totul fiind, bineinteles, supervizat de echipe de specialisti.

Am incercat sa valorificam elementele care definesc cel mai bine bogata mostenire a zonei, iar astazi, Castelul Bethlen-Haller este un loc unde istoria intalneste contemporanul, iar autenticitatea satului transilvanean se imbina cu eleganta aristocratiei din secolele trecute. Recent, obtinut clasificarea de 5 stele pentru cazare si restaurante, ceea ce inseamna o mare recunoastere pentru toate eforturile noastre din ultimii 20 ani.

„Ne-am dorit sa fim o mare familie!”

M.A.: Cresterea enoturism-ului inseamna si dezvoltarea comunitatii in care acesta se practica. Locuri noi de munca, transport, suveniruri, promovarea destinatiilor culturale din imprejurimi sunt doar cateva zone care se dezvolta indirect. Daca in cazul vitei de vie, mă refer la noi plante, ati rezolvat problema realizand prima scoala privata de vita de vie din Romania, cum va descurcati cu personalul care se ocupa de turism la crama? Mai ales cu pregatirea / specializarea lor?

C.N.: Desigur ca aici e nevoie de oameni cu sensibilitate si empatie care sa stie sa transmita povestea noastra celor care ne viziteaza. Acesta este si motivul pentru care partea de interactiune directa cu oaspetii este acoperita integral de oameni de-ai locului, care vibreaza la aceleasi valori pe care vrem sa le comunicam, oameni care inteleg si traiesc traditia zonei.

Faptul ca suntem o afacere de familie care a crescut organic si implica mai multe generatii, ne ajuta sa avem o alta viziune si sa vedem dincolo de aspecte care tin doar de business. Ne-am dorit sa fim cu totii ca intr-o mare familie, dovada fiind faptul ca, in acest moment la Castel, avem angajati care sunt alaturi de noi de acum 20 ani, cand inca nu era deschis publicului si chiar doua generatii, parinti si copii, la fel se intampla si la Jidvei.

Credem ca cea mai importanta resursa sunt oamenii si sustinem pregatirea constanta a angajatilor nostri pe diverse specializari, astfel incat sa fie pregatiti sa faca fata oricaror provocari in activitatea lor. E important ca ei sa se simta pregatiti pentru a putea interactiona cat mai degajat cu oaspetii si sa ofere servicii de o calitate ireprosabila.

Traditie de peste opt secole

M.A.: Anul acest Jidvei implineste 75 de ani. Cum vedeti enoturismul in Romania peste inca 25 ani?

C.N.: Aniversam 75 ani de la fondarea Jidvei, insa in zona se produc vinuri de sute de ani. Aceasta regiune purta numele de Weinland – Țara Vinului, in epoca feudala, iar vinurile produse aici ajungeau la curtile nobiliare, fiind foarte apreciate. Sasii numeau Valea Tarnavelor – Țara de Aur si Must, asadar venim dintr-o zona cu o bogata istorie vitivinicola, iar dovezile istorice sunt numeroase. Am putea spune ca la Jidvei se produc vinuri cu traditie de la 1200, dar am preferat sa adoptam in comunicarea noastra exact anul de infiintare al companiei – 1949, care are activitate continua de 75 de ani.

25 ani e un orizont foarte amplu de timp, probabil ca atunci vom avea implicata in business si a patra generatie, care va completa viziunea fetelor mele, Ana si Maria. In acest moment, ne dorim sa dezvoltam cat mai mult activitatea de oenoturism, precum si activitati conexe in zona de agricultura – prin extinderea plantatiilor de fructe, legume, cereale si a fermelor – care vor impacta direct ceea ce se intampla la Castel. In curand, vom lansa un nou brand – Gabanasul Castelului – prin intermediul caruia vom valorifica tot ceea ce producem, de la fructe si legume proaspete, pana la produse de gastronomie pregatite de bucatarii nostri chiar pe domeniul Castelului.

Ne vom concentra si pe cercetare, impreuna cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, am fondat Institutul de Stiinta si Tehnologie in Bioeconomie Circulara care va functiona pe domeniul Castelului Bethlen din Sanmiclaus, care se afla in proces de restaurare.

M.A.: Am putea creiona un avatar al consumatorului de enoturism in Romania, sau specific pentru Jidvei?

C.N.: E greu de facut un portret al consumatorului de turism viticol, dar am remarcat ca in ultimii ani, oamenii isi doresc sa se intoarca la radacini, sa descopere locuri autentice, sa traiasca experiente care sa ii imbogateasca sufleteste si cultural. Noi vrem sa le oferim celor care ne trec pragul mai mult decat confort si servicii de lux, dorim sa experimenteze arta de a trai frumos, sa simta ca fac parte din povestea Castelului si a locului si sa fie mandri ca aceste lucruri se intampla in Romania, sa fie mandri de mostenirea noastra istorica si de valoarea incontestabila a traditiilor. In continuare, vom pune accentul pe sustenabilitate, mancare sanatoasa si turism experential care sa reflecte cat mai mult potentialul zonei si spiritul Jidvei.

Pentru a afla mai multe despre Jidvei, te invitam sa urmaresti si reportajul Wines of Romania despre Castelul Bethlen-Haller sau episoadele de podcast in care au fost invitati Claudiu Necsulescu si Ana si Maria Necsulescu.

Photo Credit: JIDVEI

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES