Wines of Romania te invita sa descoperi cativa dintre oamenii care au avut un cuvant greu de spus pe piata vinului din Romania – bloggeri, somelieri, comunicatori si jurnalisti. In primul interviu – sau in prima parte a interviului – vorbim cu Valentin Ceafalau, unul dintre primii jurnalisti de vin autohtoni.
Drumul lung de la jurnalist la degustator
Wines of Romania: De unde a inceput aventura ta cu vinul?
Valentin Ceafalau: Am intrat in lumea vinului la invitatia lui Cezar Ioan, initial nefiind decat o metoda de suplimentare a veniturilor. Leafa de la ziarul Ziua nu acoperea nici nevoile curente, deci nu am ezitat prea mult cand mi s-a oferit posibilitatea unei noi colaborari. Eu ma mutasem de la sectia Eveniment la Sinteze, sectia lui Cezar, unde tineam legatura cu editiile locale si gestionam tot ce insemna arhive, de la fotografii la colectii de ziare. Mai tarziu am trecut la secretariat de redactie.
Wines of Romania: Cum a aparut suplimentul Connaisseur?
Valentin Ceafalau: Lucram la departamentul Sinteze inca, si a venit Cezar intr-o zi cu o mana de reviste din Elvetia. Si a zis “Hai sa facem si noi ceva de genul asta. Te intereseaza? Facem niste bani in plus…”. Pe vremea aceea se platea la pagina… La acea vreme aveam Revista Vinurilor a lui Dorin Popa, mai erau cateva articole scrise de Catalin Paduraru, cartea lui Viorel Stoian, Marea Carte a Degustarii Vinurilor si mai aveam un prieten la Biblioteca Academiei, care mai descoperea pe ici-colo articole despre vin. Si cam asta era tot in materie de vin. Si noi incercam sa le transformam in articole de tip magazin, de divertisment. Incet-incet, am inceput sa invatam. Am mai facut si cateva degustari, la primele ne-am imbatat rau, pentru ca nu era nimeni care sa ne invete cum se face… Am facut primii pasi in orb, nu ne-a invatat nimeni, nimic. Apoi am inceput degustarile mai serioase, mai întai ca supliment Connaiseur, apoi ca Vinul.ro, la Casa Iancului, cu Sergiu Nedelea, cu Viorel Stoian, cu dl. Dan Boboc, Catalin Paduraru, Liviu Grigorica… Am inceput sa ne luam notite – iar acesta este un sfat pe care i-l dau oricarui om care vrea sa intre in lumea vinului: sa ia notite. Si am inceput sa invatam vinul, asa am invatat, degustand.
Acela a fost un moment critic, cand s-a destramat Ziua, s-au impartit actiunile, a fost un pic de haos, iar Cezar mi-a propus sa facem ceva impreuna. Si asa, cu aproximatie, din 2009 pana in 2014, am avut Vinul.ro. Per total, din 2001 pana in 2014, cu asta m-am ocupat, comunicare de vin, presa de vin, invatat si povestit vin. In timpul asta ai aparut si tu, si Presa de Vin, era Ovidiu Gheorghe, de la Patronatul National al Viei si Vinului, care sprijinea eforturile de invatare si documentare ale jurnalistilor. Au aparut jurnalisti de vin, Loreta Budin, Cosmin Zidurean, Gabriela Maris, Sorin Barariu… Eram chiar un grup foarte interesant de oameni.
Vinul iti ofera oameni, calatorii si experiente
Valentin Ceafalau: Era perioada romantica a presei, cel putin a presei de vin, in alte departamente incepea deja sa dispara romantismul… Nu era accesul la informatie de azi, nu erau atatia bloggeri, formatori si comunicatori… Eram doar cativa oameni, care incercam sa scriem cat putem noi de bine despre evenimente, vinuri, degustari, festivaluri… Am evoluat odata cu raftul de vinuri, cu industria vinului.
Si, incet-incet, munca s-a transformat in pasiune, si inca imi place ceea ce fac, e genul de pasiune definitiva, de care nu mai ai cum sa te desparti. Si, desi am mai scris-o, am mai spus-o, o repet de fiecare data: pentru mine, vinul nu e bautura in sine, este bucuria descoperirii. Vinul mi-a oferit deja nenumarate bucurii, de la calatorii la oamenii senzationali pe care i-am cunoscut prin intermediul vinului sau pentru ca impartaseam aceasta pasiune. Am avut si probleme, desigur, din cauza vinului, si mi-am invatat lectia, pentru ca vinul poate sa iti aduca aminte ce inseamna cu adevarat smerenie. Humbleness. Eram in Budapesta, la VinCe, in al doilea an al festivalului, aveam douazeci si ceva de ani cand m-a invitat Agnes Nemeth… Eram la Bastionul Pescarilor, pe scaunul de langa mine statea Peter McCombie, master of wine, dar eu nu stiam cine e… Iar discutia noastra s-a transformat intr-o polemica mai incinsa un pic. Cand am plecat la baie, omul a venit dupa mine, mi-a dat cartea de vizita, cand am vazut cine este mi s-au cam inmuiat genunchii, si mi-a zis ceva de genul “Imi place cum dezbti, cum pui problema, dar in cazul asta nu ai dreptate. Dar nu am vrut sa iti distrug argumentele la masa. Mai invata, mai citeste, esti pe drumul cel bun”. Si, din acea clipa, am inteles ca in lumea asta, a vinului, trebuie sa ramai modest.
Sindromul Dumnezeu si nestiinta
Wines of Romania: La inceput, ti se pare ca ai descoperit o lume noua, simti ca esti primul care paseste acolo si care o intelege…
Valentin Ceafalau: Da, eu ii spun Sindromul Dumnezeu. Descoperi lumea, faci primii pasi si te simti cel mai tare. Apoi iti dai seama cat de multe lucruri nu stii, iar in cele din urma iti dai seama ca nu o sa stii niciodata tot.
Wines of Romania: In cariera ta legata de vin, ai cateva repere remarcabile. Unul este titlul de benchmark taster la Concours Mondial de Bruxelles. Hai sa explicam ce inseamna… De cate ori ai fost la Concours Mondial de Bruxelles?
Valentin Ceafalau: Am participat la 16 editii, ca jurat sau ca presedinte de comisie. Am lipsit odata pentru ca racisem foarte tare la concursul de la Luxemburg, iar ei iti fac o analiza foarte dura a felului in care notezi, a evolutiei tale ca degustator. Verifica daca esti coerent, daca esti constant, daca esti in concordanta cu notele juriului… In fiecare zi, una dintre probe este strecurata de doua ori, ca sa verifice cat de bine esti calibrat. Iar eu nu aveam, clar, capacitatea sa jurizez. A doua oara a fost in pandemie, cand ma pregateam sa plec spre concurs, dar am avut un rezultat fals pozitiv la testul Covid. As fi putut sa am 17 sau 18 editii. Oricum, sunt cel mai longeviv, din acest punct de vedere, sunt degustatorul roman cu cele mai multe prezente la Concours Mondial de Bruxelles.
Benchmark taster este un premiu pe care ei il ofera primilor cinci jurati din competitie, in urma analizarii rezultatelor pe cinci ani. In Romania mai are acest titlu Georgel Costache, de la Vincon. Prietenul nostru, Daniel Ercsey, care reprezinta Ungaria, a castigat de doua ori acest titlu. Ultima oara a fost acordat titlul in 2019, cand l-am primit eu, iar de atunci nu l-a mai castigat nimeni. Este o recunoastere a calitatilor de degustator, in esenta, dar si al analizei obiective si profesioniste a vinurilor.
Urmareste Wines of Romania pentru a doua parte a interviului cu Valentin Ceafalau. Afla ce inseamna Echipa nationala de degustare, degustarea de pahare si cum se face comunicarea vinului la crama, altfel decat in paginile revistelor!
📷 Sursa poze: Valentin Ceafalau