Iubitor de vin in Romania: Cezar Ioan despre tineri, vin si cocktailuri

by Wines of Romania
0 comments

Serile Cercului de Feteasca s-au intors, iar noi am profitat de ocazie pentru o sueta cu Cezar Ioan, initiatorul acestor evenimente, mai cunoscut ca fondator al Vinul.ro (si al precursorului sau, suplimentul Connaisseur al ziarului Ziua). A asistat la nasterea si definirea noii pieti a vinului, cu bune si cu rele, a invatat despre vin neincetat de doua decenii incoace si a agregat prima comunitate de pasionati din Bucuresti si, prin distributia revistei, din tara. A amplificat vocile primilor bloggeri de vin si azi, chiar daca pare mai degraba intristat de lipsa unei evolutii sustinute si de lipsa coeziunii intre producatori, ramane un suporter neobosit al vinului romanesc.

Cezar Ioan: Cunostintele nu se transmit prin ADN

Wines of Romania: Suntem la Cercul de Feteasca, un eveniment cu sute de oameni, cu aproape 100 de vinuri, la Rual, primul AproBistro. Care este primul lucru pe care il vezi?

Cezar Ioan: La ora asta, canta Irina Rimes pe Kiseleff. Bulevardul este inchis, sunt probabil mii de oameni acolo, zeci de crame. Ma bucur ca am avut atatia oameni aici, dar ma racaie o intrebare: de ce nu au facut nicioadata producatorii romani asa ceva? Si, mai rau, ar fi in stare sa o faca, daca si-ar dori?

Mergand un pic mai departe, o alta intrebare complicata: cui foloseste efortul nostru? Uite, masa de acolo e plina de prietenii fiicei mele. Cand ies in oras, o lasa mereu pe ea sa aleaga vinul. Iar ea e reticenta, pentru ca e greu de ales un vin care sa le placa tuturor, e suficient sa se planga unul sau doi, din sase sau opt, ca sa nu mai ai chef sa fii tu cel care alege. Lor li se pare normal sa delege pe cineva care are, cat de cat, legatura cu subiectul, adica recunosc un soi de expertiza, in orice forma ar veni, si sunt dispusi sa o accepte. Iar fii-mea ajunge sa ii intrebe daca isi inchipuie ca se transmit cunostintele despre vin prin ADN – nu, nu se transmit… Si e normal ca asta sa se intample, oamenii sunt diferiti, gusturile la fel, fiecare are nevoie de altceva. Si aici intervin multe alte aspecte, care duc la aceeasi intrebare: de ce si-ar cumpara vin? Vinul este pentru generatia noastra. Ei au de ales tot timpul, sunt tot mereu ofertati, au la dispozitie tot soiul de bauturi frumoase. Mai dulcege, cu gusturi mai variate decat poate oferi vinul, mixuri cu sucuri de fructe, cu piper rosu, cu bucati de fructe, efectiv, cocktailuri de gin, cocktailuri colorate frumos, cum sunt Aperol, Hugo si multe altele, cu arome mult mai intense decat poate sa propuna vinul si care, atentie!, nu necesita atata atentie.

Cezar Ioan: La un pahar, conteaza pretul sau timpul?

Wines of Romania: Satisfactie imediata, simpla si intensa…

Cezar Ioan: Si la un pret relativ controlabil. Pentru ca totusi, un pahar de cocktail, aproape oricat de sofisticat ar fi, este o fractie din pretul unei sticle de vin bun. Pe care ei poate ca o inteleg, dar poate ca nu o inteleg. O sticla de vin ii obliga pe 3-4 tineri sa fie de acord asupra unui gust comun, ceea ce se intampla destul de rar, pe cand 3-4 cocktailuri care costa cat o sticla de vin aduc siguranta ca fiecare dintre ei este satisfacut.

Wines of Romania: Nu am putea regla lucrul asta cu o diversitate mai mare de vinuri la pahar?

Cezar Ioan: In teorie da. Dar mai sunt cateva bariere de trecut. Trebuie sa tinem cont ca pentru o categorie de tineri, vinul ramane, totusi, ceva aspirational. Ramane o „smecherie”, ceva un pic elitist. Dar multi nu au nici banii, nici timpul, nici tovarasia sau compania necesara pentru a incerca sistematic – asa cum incercam noi, cei care au experienta, sau cei care au o varsta pana la care au acumulat o experienta… O diversitate mai mare de vinuri la pahar ar ajuta, desigur, dar trebuie sa ne uitam si la faptul ca un pahar de vin a ajuns acum sa coste, in restaurante si baruri, cat un cocktail. Iar un pahar de vin are cat? 150 de mililitri? Poate un pic mai mult sau un pic mai putin, dar are mai putin decat un cocktail, care are 350, 400, depinde de reteta si de ingrediente. Iar tinerii au niste restrictii bugetare, chiar daca inca traiesc cu parintii. Iar atunci un pahar de cocktail devine brusc mai atractiv, macar pentru ca dureaza mai mult, pot petrece mai multa vreme cu prietenii in jurul unui pahar. La un cocktail poti sa stai si 40 de minute, nu poti sa lasi un vin atat, ca se incalzeste, mai ales in perioada asta, iar daca-l bei, apare ospatarul imediat si te intreaba daca mai vrei ceva… E un pic de presiune, incepi sa te simti inconfortabil.

Wines of Romania: Dar exista disponibilitate catre studiu, in generatia tanara? Pentru ca vinul necesita, totusi, un efort de intelegere, dincolo de gust.

Cezar Ioan: Aici deja nu vorbim decat despre mediul urban. Chiar despre urban mare, urban universitar, aproape. Si cam aici se opreste universul despre care ma intrebi. Si nu numaram decat cateva orase, cum e Bucurestiul, cu vreo doua milioane de locuitori, Clujul, care s-a dezvoltat foarte bine – si ca urmare a unei oferte foarte puternice, dar si pentru ca beneficiaza de un Centru Vechi refacut, cu localuri care arata bine, cu o multime de IT-isti care lucreaza acolo, deci vorbim de un spatiu redus, dar cu venituri mari si foarte mari. Deci adunam cate ceva din Bucuresti, ceva Cluj, un pic de Timisoara, mai adunam niste turisti pe la Brasov, si s-a cam terminat.

Cezar Ioan: Bugetul de vin al bucurestenilor, impartit la trei orase

Wines of Romania: Iasi, Constanta?

Cezar Ioan: Iasi este inca mic, ca piata de vin, abia acum incepe sa creasca, cu industriile creative si IT-ul, care abia de 4-5 ani au inceput sa prinda radacini. Sa nu ne pacalim – existenta ofertei este necesara, dar nu presupune neaparat ca exista si consum. Da, s-au inmultit restaurantele care ofera o selectie decenta de vinuri, dar vom vorbi despre ele abia cand vor fi suficient populate. Si nu se oameni care doar mananca, ci despre cei care comanda si un vin. Iar Litoralul, ca sa largim un pic ideea de Constanta, tot de Bucuresti este dependent, sa fim seriosi. Axa Brasov – Bucuresti – Mamaia se bazeaza pe turismul bucurestean. Deci vorbim despre acelasi bazin, despre un „buget de vin”, sa zicem, impartit intre trei orase.

Wines of Romania: Si atunci, sunt tinerii o cauza pierduta pentru vin? Ne agitam degeaba?

Cezar Ioan: Dimpotriva, trebuie sa invatam, cat mai repede, cum sa-i atragem. Pentru ca am observat ca ei vin la evenimente, aleg aproape mereu o oferta care li se pare rentabila, sa zicem. Exista curiozitate si un soi de pofta de a invata. Cele mai eficiente, din cate am vazut, sunt degustarile cu un tarif fix in care, in schimbul unei sume, ai acces la cinci, zece, cincizeci de vinuri, poate sute… Ideea e ca nu neaparat numarul de vinuri conteaza, ca oricum nu apuci sa le gusti pe toate, ci faptul ca sunt vinuri diferite, de la producatori diferiti… Trebuie sa fie niste evenimente croite pe gustul lor. Tinerii au dezvoltat un mecanism de aparare, un anticorp foarte puternic fata de reclama, de publicitate, in orice forma, chiar si mascata, si indiferent de mediul de promovare, fie el pe retelele sociale sau la TV. Ei se prind mult mai usor decat noi cand un influencer incearca sa-i pacaleasca sau sa-i manipuleze, cand un influencer e platit sa spuna ceva. Si atunci cauta sa descopere, sa-si formeze propriul gust. Iar cel mai bun mediu pentru asta e „gasca”. Vin cate cinci-sase-zece la un eveniment, de ce? Pentru ca stii, uite, ca in seara asta, ca dai 90 de lei si poti sa gusti aproape o suta de vinuri. Si ai pe cine sa intrebi, gasesti pe cineva care sa te ghideze, ca nu poti sa treci prin toate, gasesti ce te intereseaza, le faci poza si stii ce vrei sa mai cauti pe viitor.

Wines of Romania: Deci asta e calea pentru a stimula consumul?

Cezar Ioan: Daca il convingi, da, dar sa mearga el in magazin si sa cumpere, sa aleaga vinul tu dintre sute si mii de etichete, in conditiile in care apar tot timpul noutati… Nu prea se intampla asta. Ei privilegiaza vinurile care se exprima rapid. Daca intelegi de ce le plac cocktailurile – aroma, gust, pret, totul e usor de inteles – atunci intelegi si ce vin trebuie sa le propui si cum poti sa comunici cu ei.

Wines of Romania va reveni in curand cu a doua parte a acestui interviu. Promitem o doza sanatoasa de sarcasm si aciditate ridicata, mai ales cand vine vorba despre profilul producatorilor autohtoni. Daca iubesti vinul, indiferent „de care parte a paharului” te afli, stai cu ochii pe Wines of Romania pentru o analiza taioasa, la rece, a pietei de vin din Romania!

Cezar Ioan

📷 Sursa poze: Cezar Ioan

RECOMANDARI