Vinurile centenare salvate, intamplator sau nu, din resturile unor epave sunt fie expuse in muzee, fie au devenit punctele de atractie ale unor colectii particulare, obtinute de noii lor proprietari in urma unor licitatii inedite, la care s-au oferit sume record.
Iata cateva dintre povestile acestor vinuri, unice prin raritatea lor.
Amfore si Mamertino
Arheologii sicilieni din Palermo au descoperit, in vara anului 2021,o epava romana antica incarcata cu amfore folosite in principal pentru transportul vinului si uleiului de masline. Nava din secolul al II-lea i.Hr. s-a scufundat langa Isola delle Femmine, in Marea Mediterana, si a fost localizata la o adancime de aproximativ o suta de metri. La bordul epavei se aflau un numar considerabil de amfore de vin (Foto: Soprintendenza del Mare). Autoritatile apreciaza ca descoperirea este una dintre cele mai importante din regiune, in ultimii ani.
In timpul Republicii Romane, comertul cu vin din Sicilia era una dintre cele mai profitabile si raspandite activitati pentru antreprenorii locali. Un tip de vin sicilian cunoscut sub numele de Mamertino devenise atat de popular, incat a atras atentia lui Iulius Caesar insusi.
Amforele apar in incarcatura multor epave antice. In luna mai a anului trecut, a fost localizat un alt vas roman, in apropiere de insula siciliana Ustica. Descoperita la o adancime de 70 de metri, epava continea un depozit de amfore umplute cu vin din secolul al II-lea i.Hr.
Seria de descoperiri a inceput in 2013, cand autoritatile au anuntat descoperirea unei nave romane. Aproape intacta, nava se odihnea la o adancime de circa 50 de metri in largul coastei genoveze. S-a descoperit ca transporta in jur de 50 de amfore, dupa cum a raportat la acea vreme Agenzia Nazionale Stampa Associata.
Surpriza din Marea Baltica
Epava unei goelete scufundata la 50 de metri adancime, ce se afla pe fundul Marii Baltice de la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost descoperita, in 2010, de cativa scafandri care explorau arhipelagul finlandez Aland. La o cercetare mai atenta, a urmat o alta surpriza: mai multe lazi de sampanie, continand 168 de sticle, 148 fiind intacte. Dintre acestea, 47 erau sampanii Veuve Clicquot, imbuteliate intre anii 1839 si 1841.
Entuziasmul descoperirii i-a facut pe scafandri sa deschida una din sticlele de sampanie. Au constatat ca are un gust grozav, mediul in care au fost pastrate sticlele – la rece si in intuneric deplin – fiind unul ideal. Un studiu stiintific al compozitiei chimice a vinului, efectuat cateva luni mai tarziu, a aratat ca exista multe aspecte comune intre acest vin din secolul al XIX-lea si sampania moderna. Marea diferenta a fost continutul ridicat de zahar, un lucru normal daca tinem cont de preferintele consumatorilor de sampanie din secolul al XIX-lea. In Rusia – care era cel mai important client al caselor de sampanie – era un lucru firesc ca aristocratii sa adauge zahar in vin, la cina.
Cu ajutorul unei analize chimice, o echipa de profesionisti a comparat „vinul baltic” vechi de aproape doua secole cu o sampanie Veuve Clicquot contemporana – asta pentru ca sansa a facut ca Veuve Clicquot sa fie un brand cunoscut, infiintat in 1772, care exista si astazi. Rezultatele analizelor au dezvaluit ca sampaniile recuperate de pe epava goeletei au continut mai scazut de alcool si continut mai mare de zahar fata de versiunile moderne ale sampaniilor aceleiasi companii.
Una dintre sticlele de sampanie Veuve Clicquot a fost vanduta la o licitatie desfasurata in orasul finlandez Mariehamn unui licitator anonim din Singapore, care a platit pentru ea 30.000 de euro, ceea ce a facut ca aceasta sampanie sa ajunga pe locul al saptelea in topul celor mai scumpe asemenea bauturi in 2022.
Acelasi cumparator a platit 24.000 de euro pentru o alta sticla, de la Juglar, o casa de sampanie ce si-a inchis portile in anii 1840.
Recordul de pret pentru o sampanie Juglar din 1820, provenind din aceeasi epava, a fost de 43.500 de dolari, ceea ce o face a cincea cea mai scumpa sampanie din lume in 2022.
Vinuri de contrabanda, din 1862
Mary-Celestia, o corabie construita in Liverpool, in 1862, transporta marfuri interzise in si din porturile confederate, in timp ce incerca sa sparga blocada Uniunii asupra Sudului, in timpul Razboiului Civil american. Nava era un vapor inchiriat de armata confederata, dar a navigat sub o varietate de nume de razboi, pentru derutarea inamicilor (de exemplu, Marie Celeste si Bijou) in timp ce incerca sa ocoleasca blocada. Nava a fost una rapida – a atins un varf de viteza de 17 noduri – astfel incat nu trebuie sa ne mire ca depasea cu succes navele Uniunii in timp ce facea contrabanda cu arme, munitii si provizii. In 1864, Mary-Celestia a plecat spre Wilmington, Carolina de Sud, cu o incarcatura plina de alimente, munitie si pusti, si naviga pe tarmul de sud la 13 noduri, intr-o zi calma, pilotata fiind de John Bristow Virgin. Surprinzator, s-a scufundat in doar sapte minute, pe reciful sudic al Bermudelor. Speculatiile referitoare la scufundare continua si astazi.
In anul 2011, o echipa de arheologi internationali a descoperit cinci sticle de vin, intacte, ascunse in prova navei. Aceasta surpriza a urmat la cateva luni dupa ce o prima sticla de vin fusese gasita in zona epavei, ca urmare a unei serii de furtuni ce au indepartat nisipul de pe amplasament.
Descoperirea sugereaza ca nava de blocaj, ce a fost folosita pentru a transporta arme catre fortele confederate sustinute de britanici in timpul razboiului civil din SUA, a fost implicata si in comertul ilegal cu vin.
Mary Celestia este o epava cu semnificatie istorica pentru Marea Britanie, unde a fost construita, Insulele Bermude – unde a operat si unde s-a scufundat – si Statele Unite, unde a activat in timpul Razboiului Civil.
In 1884, Arthur Conan Doyle a scris povestirea „Declaratia lui J. Habakuk Jephson”, in care a ortografiat diferit numele vasului: Marie Celeste. Popularitatea povestii a facut ca acest nume sa devina mai comun decât originalul.
Un incident naval din 1909
In anul 1909, trezea vii emotii un incident naval comparat, peste ani, cu cel al Titanicului, desi pierderea de vieti omenesti nu a fost, nici pe departe, comparabila.
RMS Republic, un transatlantic White Star, s-a ciocnit cu SS Florida si scufundarea sa nu a mai putut fi evitata. Explorarile subacvatice din anii 80 au condus la o recuperare masiva a unor sampanii Moet & Chandon si Dom Ruinart, a unor vinuri din Bordeaux si a catorva vinuri albe, de origine necunoscuta. Bilantul referitor la soarta sticlelor recuperate variaza, in functie de sursa. Martin Bayerle a organizat o expeditie in 1987 pentru a explora epava scufundata a RMS Republic in largul coastei Nantucket, sperand sa gaseasca aur. Peste 2,5 milioane de dolari au fost investiti in expeditie. Spre dezamagirea arheologilor marini, au fost recuperate doar sticle de vin. Cert e ca scafandrii care au participat la o expeditie de recuperare a comorilor lichide de pe aceasta epava, in anul 1987, au avut privilegiul de a degusta Moet & Chandon vintage 1898 si s-au declarat incantati.
Nu la fel s-a intamplat cu expertii casei de licitatii Christie’s. Atunci cand li s-a oferit ocazia sa le deguste, au considerat ca vinurile nu intrunesc standardele minime pentru a fi baute.
Specula si speculatii in epava Titanicului
In momentul in care RMS Titanic s-a scufundat, in 14 aprilie 1912, nava transporta mii de sticle de bere, vin si sampanie – Monopole era sampania oficiala de la bord. Multe dintre ele inca se afla si astazi pe fundul Oceanului Atlantic, nedeschise si poate chiar bune de baut. Conform actelor, Titanic a fost aprovizionat cu 1.500 de sticle de vin si 8.000 de trabucuri, si asta doar pentru pasagerii de la clasa intai. Se spune ca la bord au existat, in momentul scufundarii, nu mai putin de 10.000 de sticle de vin.
In 1985, o expeditie condusa de arheologul marin Robert Ballard a descoperit o parte din cele cateva mii de sticle de vin listate. Cei care au avut sansa sa deguste sampaniile, au marturisit ca acestea si-au pastrat, spectaculos, efervescenta.
Sampaniile despre care se spunea ca au fost recuperate in stare buna la 73 de ani dupa naufragiu au fost sampaniile Heidsieck Gout Americain, din 1907. Acestea erau cunoscute in epoca si sub numele „American Taste” – o denumire ce desemna de fapt o versiune mult mai dulce a bauturii.
Faptul ca niciun raport publicat nu a precizat cate sticle bune au fost recuperate a lasat loc la speculatii. De pilda, in 2004, s-a zvonit ca sase sticle din acest lot au fost vandute unui bogat colectionar asiatic.
Secretul gustului acestor sampanii s-ar fi pierdut pentru totdeauna, dar, din intamplare, aceleasi sampanie Hiedsieck din 1907 au fost descoperite si recuperate de pe o alta nava scufundata, in 1998.
O torpila cu efect intarziat
In 1916, in timpul Primului Razboi Mondial, o nava de marfa suedeza, Jonkoping, urma sa livreze tarului Nicolae al II-lea al Rusiei saptesprezece mii de butoaie de Burgundia, trei mii de sticle de sampanie si zeci de mii de sticle de coniac. Pe traseu a fost insa interceptata de un submarin german inamic, care a torpilat-o, iar nava s-a scufundat in cateva ore. Sansa a facut ca pretioasa incarcatura sa ramana, in mare parte, intacta. Majoritatea sticlelor s-au pastrat perfect in apa rece ca gheata, pana in anul 1998, cand au fost recuperate 2.000 de sticle de sampanie 1907 Heidsieck & Co. Monopole. Degustate de expertii angajati ai Heidsieck, sampaniile au trecut testul timpului: au fost descrise ca fiind echilibrate si efervescente.
S-a constatat ca sticlele recuperate sunt din acelasi lot de sampanie ca si cele de pe Titanic. Mai tarziu, sticle din acest lot rar au fost vandute la Atlas Bar din Singapore pentru 190.700 dolari americani sticla. Legenda spune – pentru ca nu a fost dovedit niciodata – ca ar mai fi existat cateva sticle disponibile si in alte locuri frecventate de miliardarii zilei – cum ar fi Hotelul Ritz-Carlton, din Moscova – la fabulosul pret de 275.000 dolari americani sticla.
Guvernul interzice recuperarea vinului centenar
In largul coastei Marii Britanii, alte sticle de vin, vechi de un secol, asteapta sa fie recuperate. Epava SS Libourne, care s-a scufundat in timpul Primului Razboi Mondial in largul coastei Cornish, contine sticle de vin rosu si alb. Nava comerciala a fost scufundata de marina germana cand calatorea de la Bordeaux la Liverpool, in 1918. Mirror UK a descoperit ca epava contine aproximativ 10.000 de sticle de vin si alte bauturi alcoolice.
Epava a fost descoperita si fotografiata de scafandri din echipa „Darkstar” in 2015. Scufundatorii au recuperat cateva sticle de vin, dar nu au reusit sa securizeze incarcatura navei.
Grupul de scafandri a cerut oficial autoritatilor permisiunea de a scoate la suprafata sticlele de vin, insa cererea a fost respinsa de guvernul englez. Epava subacvatica este protejata de mai multe legi. Potrivit The Mirror UK, o hotarare a UNESCO din 2001, respectata de guvernul britanic, impiedica echipa sa adune artefactele in scopul unui castig comercial.
Odata recuperate, sticlele s-ar putea vinde cu milioane de euro, potrivit Metro UK. Scafandrul Ian Hudson anticipează ca aceste sticle vor ajunge pana la 25.000 de lire sterline fiecare.
In concluzie, preturile incredibile oferite pentru anumite vinuri recuperate din epave sunt, in parte, justificate de raritate si de conjunctura istorica. Un lucru e sigur: istoria ne-a aratat ca, atunci cand zeul vinului, Dionis, lasa cateva sticle in grija zeului marilor si al oceanelor, Poseidon, iar Cronos, zeul timpului, uita de ele, Mercur, zeul comertului, isi freaca mainile de bucurie.