INFO
DFR - un "pasaport" al cramei actualizat in mod constant, util consumatorilor si profesionistilor
- Nume crama: Domeniile Franco-Romane (DFR)
- Persoana de contact: Mihnea OLARIU
- Telefon: +40726710706
- E-mail: contact@dfr-wines.com
- Program: 09:00 – 17:00
- Numele societatii: CH. PIETROSARATII SRL
- Anul infiintarii: 1999
- Proprietar: Mihnea-Ioan Olariu (co-actionar)
- Oenolog: Liviu Grigorica, Valentin Rotaru
- Productie anuala: 400.000
- Vanzare directa la crama: DA
- Suprafata: 85 ha
- Adresa crama: Sahateni, jud. Buzau, str. Scolii nr. 143
- Adresa sediu social: Bucuresti, Sector 1, str. Scarlatescu nr. 17-19
- Website: www.dfr-wines.com
POVESTEA CRAMEI
Domeniile Franco-Romane (DFR), primul producator de vin ecologic din Romania
Domeniile Franco-Romane (DFR) se numara printre cei mai importanti deschizatori de drumuri din vinul romanesc. Intr-o vreme in care investitorii privati se numarau inca pe degete, un vizionar din Burgundia, Denis Thomas, intuia nu doar potentialul pentru vinuri de mare calitate al regiunii Dealu Mare, ci si oportunitatea de a crea aici vinuri ecologice. Mai bine zis, cand cei cativa producatori de calitate din Romania incercau sa anunte publicul – din Romania sau de prin lume – ca exista vin bun si aici, la noi, el anticipa o moda care, iata!, douazeci de ani mai tarziu, incepe sa prinda radacini.
Denis Thomas a inceput cu o plantatie de 45 de hectare, amplasata intre Gura Vadului si Sahateni, aproape de granita dintre Prahova si Buzau, in inima regiunii Dealu Mare. Trei ani mai tarziu, incepea conversia la agricultura bio, iar in 2006, Domeniile Franco-Romane (DFR) deveneau prima companie certificata ecologic din Romania. Certificarea Ecocert recunoaste ca o anumita companie garanteaza protectia climei si a mediului, conservarea fertilitatii solului si a biodiversitatii, respectarea ciclurilor naturale, absenta produselor chimice si sintetice, precum si a organismelor modificate genetic.
Radacinile mosiei DFR provin de la Ecaterina Eminescu, nepoata dupa frate a marelui Mihai Eminescu
In paralel, la mica distanta de podgoria DFR, o veche familie isi recupera, in 2002, 45 de hectare de vie, o parte dintre mosiile confiscate in vremea comunistilor. Radacinile mosiei provin de la Ecaterina Eminescu, nepoata dupa frate a marelui Mihai Eminescu, si Alexandru Persu, inginer agronom din Dealu Mare si fost primar al Tohaniului. Podgoria Persu-Eminescu, mostenita si recuperata de familia Olariu, renaste si devine furnizor de struguri de mare calitate pentru producatorii din zona. In 2018, printre clienti se numara si Denis Thomas, care deja isi castigase notorietate in randul iubitorilor de vin cu famimoasele sale Chardonnay-uri bine rotunjite si Pinot noir-uri de inspiratie burgunda, suple si acide.
Dupa ce se indragostise deja de viata in podgorie, fiul familiei Olariu, Mihnea, face o pasiune si pentru stilul de viata eco / bio, iar dorinta lui Thomas de a vinde isi gaseste, aproape providential, cumparatorul perfect, care sa ii continue investitia in sustenabilitate. Mihnea aduce investitori si, din 2019, podgoria DFR si podgoria Persu-Eminescu se unesc sub conducerea celei mai tinere echipe de manageri din vinul romanesc.
La crama incep sa lucreze Liviu Grigorica, cel mai cunoscut consultant din vinul romanesc, si enologul rezident Valentin Rotaru, iar crama intra intr-un amplu proces de modernizare si extindere, pentru a face fata productiei deja duble de struguri. Una dintre prioritatile anilor urmatori este convertirea hectarelor reabilitate de familia Olariu la agricultura bio si, in cele din urma, certificarea lor ecologica. Mai mult decat atat, o instalatie de panouri solare va servi la incarcarea vehiculelor electrice, accentuand dimensiunea „verde” a Domeniilor Franco-Romane (DFR).
Climatul podgoriei DFR este mult mai asemanator cu cel al Burgundiei
Desi a devenit un cliseu asemanarea Dealului Mare cu Bordeaux, proprietarii spun ca, de fapt, climatul podgoriei este mult mai asemanator cu cel al Burgundiei. Cert este ca aici se intalnesc tehnici traditionale si tehnologie de ultima ora, iar vinurile care se nasc din aceasta intalnire au o personalitate aparte, greu de confundat. Chiar si vinurile moderne, mai proaspete si pline de fruct, duc mai departe amprenta locului si a pamantului. Daca nu ne credeti, mergeti si degustati. Crama e deschisa si va asteapta!