Crina Dulute Florea: "Am lasat deoparte multe dintre ambitiile personale"

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Aveam intentia sa incepem cu totul altfel interviul, dar, intre timp, trei vinuri de la Domeniile Averesti-Busuioaca de Averesti Nativa, Merlot Rose si Spectrum, Busuioaca produsa exclusiv pentru programul Carrefour Deschidem Vinul Romanesc - au fost medaliate cu aur la Concursul International de Vinuri Rose, desfasurat in Polonia. Toate au fost apreciate si cu Best Value 2022. Mai mult, Busuioaca de Averesti Spectrum 2021 a fost distinsa cu titlul suprem The Best Rose of 2022, la acelasi concurs. Felicitari!

Cand vinurile locale au fost mentionate chiar si in manuscrisele cronicarilor, cand duci mai departe traditia viticola a unei podgorii ce are in centrul universului sau un conac ridicat de boierul Stefan Negruzzi, la 1872, o crama si o pivnita construite, in 1874, pentru vinurile oenologului francez Rene Faure, istoria locului ar putea, la un moment dat, nu doar sa te inspire, ci sa te si copleseasca. Un motiv in plus sa aflam mai multe despre multipremiata crama Domeniile Averesti, de la directorul de marketing Crina Dulute Florea.

Ce inseamna aceste distinctii pentru Domeniile Averesti, dar si pentru tine, personal?

O distinctie pentru Domeniile Averesti este o lauda adusa echipei, un compliment la adresa activitatii pe care o desfasuram, insa, cu toata modestia posibila, pentru mine, personal, este ceva firesc.

Este ceva ce astept, an de an, de la echipa, pentru ca stiu ce putem si cu cata seriozitate si dedicare tratam procesul de productie a vinului.

Cel mai important insa este faptul ca fiecare medalie dovedeste partenerilor ca au avut dreptate sa ne fie alaturi, consumatorilor ca meritam sa ne aleaga si, nu in ultimul rand, ca in Romania se face vin bun.

Intr-o lume in care inca se mai pune la indoiala procesul de productie a vinului, iar capriciile vremii se resimt la fiecare recolta, medaliile sunt „recertificari” pentru producatori si dovezi incontestabile pentru consumatori.

Cat de complicat e pentru o absolventa a facultatii de Relatii Internationale, din cadrul Academiei de Studii Economice, cu specializare in Managementul Riscului, sa isi gaseasca un loc al ei in atat de complicata lume a vinului? Iti amintesti momentul in care ti-ai dat seama ca ai putea face cariera in acest domeniu?

Toate experientele precedente m-au adus mai aproape de rolul pe care il am acum, insa am avut si norocul de a putea alege, de a vedea mai multe domenii si de a le analiza inainte.

Am cautat intens sa imi construiesc o cariera independenta de business-urile familiei; eram la inceput, voiam sa dovedesc ca merit. Acest aspect tin si acum sa il demonstrez, alaturi de echipa cu care construiesc brandul Domeniile Averesti si alaturi de cei cu care voi construi cel de al doilea business al familiei, in domeniul vinului, la Husi.

Daca la inceput participam in paralel la decizii si urmaream cu interes setul de valori care se contura la acea vreme in jurul comunicarii vinului si simteam ca pot contribui pe partea de marketing si dezvoltare, in momentul in care am luat decizia de a ma implica 100% la Averesti, am lasat deoparte multe dintre ambitiile personale si m-am concentrat sa invat indeaproape fiecare aspect. Am schimbat perspectiva de la a-mi face job-ul bine, la a sti sa raspund oricarei probleme. Recunosc ca, pe alocuri, m-am simtit coplesita, insa mereu am stiut ca domeniul vinului are ceva aparte si… am perseverat!

Desi face parte din Podgoria Husi, cu o traditie impresionanta, brandul Averesti este unul relativ nou. De ce provocari profesionale are parte directorul de marketing al unui asemenea brand? Ce atuuri iti ofera crama?

Podgoria Husi ne-a oferit si atuuri si dezavantaje, la fel ca si vinificarea Busuioacei de Bohotin. Am inceput prin a schimba preconceptii si prin a ne gasi un drum al nostru prin vinurile de Averesti, precum Busuioaca de Averesti si Zghihara de Averesti. Maiestria vinificatiei, alaturi de input-ul tehnologic si de investitiile considerabile ne-au ajutat sa vorbim prin vinul realizat.

Obiectivul nostru intial a fost sa fim cei mai relevanti pe soiurile emblema, Busuioaca si Zghihara, si sa avem cele mai apreciate vinuri. Oameni care au degustat vinul in orb ne-au spus ca le-au recunoscut imediat, ca sunt inconfundabile; asa am ajuns sa cream prima campanie TV, sub numele Busuioaca Inconfundabila. Totul s-a impletit firesc, pentru ca avem, intr-adevar, cu ce sa ne diferentiem.

Tatal tau este un om de afaceri care a reusit sa isi impuna propria filosofie de business in domeniul agricol si a devenit un reper in domeniul in care activeaza. S-a schimbat ceva in relatia dintre fiica si tata, dupa ce ai devenit un profesionist al lumii vinului? Il percepi diferit, cu experienta pe care o ai acum? Simti ca te priveste, la randul sau, profesional vorbind, cu alti ochi?

In opinia mea un business de familie se confunda intotdeauna cu intiatorii lui, cu valorile familiei si cu felul in care acestea sunt transmise generatiilor viitoare. Daca el si-a schimbat perspectiva trebuie sa il intrebati pe el, eu cu siguranta am descoperit cat de mult semanam. Daca ar fi ceva schimbat… este faptul ca acum cinele in familie ajung, inevitabil, discutii de business.

Sunteti pe primul loc din punct de vedere al suprafetelor cultivate cu soiuri locale: Busuioaca de Bohotin si Zghihara de Husi. Cum ai promova, in cateva cuvinte, cele doua soiuri, pentru a trezi interesul unor tineri care acum descopera vinurile?

Vinuri aromate din soiuri romanesti, cum doar la noi gasesti. Vinurile noastre impresioneaza imediat ce le incerci, noi oferim experienta unui vin deosebit, din Podgoria Husi, o cu totul alta experienta fata de alte regiuni viticole din Romania.

Judecand de pe pozitia profesionala pe care o ai acum, cu ce lucruri nu rezonezi, sau esti convinsa ca ar putea fi mult imbunatatite, in lumea vinului romanesc? Exista nise insuficient exploatate in domeniu?

Nu rezonez cu mentalitatile „invechite”; cu cei care spun ca trebuie sa facem asa, doar pentru ca asa fac ceilalti, cu cei care cred ca doar vinul ieftin si prost se vinde in Romania si ca toti consumatorii ar trebui tratati la fel, dar si cu multe alte aspecte perpetuate in piata de ani de zile, intr-o perioada in care nu prea existau multe alternative sau crame tehnologizate.

Nise cred ca apar din ce in ce mai multe, insa putine sunt cele care se preteaza la o crame de dimensiunea celei pe care o avem noi, de 650 de hectare. De exemplu, noi am abordat o nisa prin vinul din Zghihara de Husi, avem 30 de hectare si, la momentul actual, suntem singurul producator cu Zghihara la raft, un soi local, originar din Podgoria Husi, care da vinuri albe, sprintare, usor de baut si usor aromate.

Pentru ca e corect sa mentionam si lucrurile pozitive, care crezi ca sunt aspectele ce aduc un plus lumii vinului romanesc, si, in consecinta, ar trebui perpetuate?

Am vazut o crestere considerabila a numarului amatorilor de vin, a celor interesati sa afle mai multe despre vin si a celor care vor sa se alature industriei. In plus, am vazut mai multe crame prezente la concursuri internationale si la evenimente de promovare a vinului romanesc, alaturi de retaileri, precum Carrefour si intiativa DVR. Toate sunt de apreciat si intregesc imaginea de ansamblu a lumii vinului romanesc.

La ce noutati se pot astepta iubitorii vinurilor de la Domeniile Averesti, in perioada urmatoare?

La editia de Bucuresti a RO-Wine am lansat doua vinuri albe, de vara: Zghihara de Averesti, din gama Diamond Selection, in varianta Magnum (1,5L), si Cuvee de Averesti, din gama Nativus. Consumatorii le-au putut degusta alaturi de Busuioaca de Averesti si de Rose de Averesti 2021, din gama Nativus, o colectie la care am implementat un mic „facelift” pe care va lasam sa il descoperiti. Mai avem planificata inca o supriza, pana la finele anului, insa pastram secretul! 

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES