INFO
Corcova Roy & Damboviceanu - un "pasaport" al cramei actualizat in mod constant, util consumatorilor si profesionistilor
- Nume crama: Corcova Roy & Damboviceanu
- Regiune: Mehedinti – Corcova
- Persoana de contact: Emilia Rosu
- Telefon: 0252 383 541
- E-mail: office@corcova.ro
- Program de lucru: LUNI – VINERI: 08:00 – 17:00, SAMBATA si DUMINICA: INCHIS
- Numele societatii: S.C. VITICOLA CORCOVA S.R.L.
- Anul infiintarii: 2005
- Proprietar/Proprietari: Michel Roy, Serban Damboviceanu
- Oenolog: Liviu Grigorica, Catalin Boruga
- Productie anuala (in litri): 400.000 L
- Vanzare directa la crama: 70 HA
- Adresa crama: Str. Principala, Nr. 293, Sat Corcova, Jud. Mehedinti, 227125
- Adresa sediu social: Str. Principala, Nr. 293, Sat Corcova, Jud. Mehedinti, 227125
- Website: www.corcova.ro
Corcova Roy & Damboviceanu
Corcova, poveste cu tineri si speranta
Corcova parea sa fie, la inceputuri, promisiunea de mai bine la care a sperat o generatie intreaga. Era rodul muncii primilor tineri plecati din tara dupa 1989, reveniti cu un mic capital si care, in loc sa devina stalpi de cafenea sau chibiti prin politica, si-au suflecat manecile si au inceput sa construiasca ceva. Din pacate, inca asteptam intoarcerea multora dintre cei plecati, iar astazi Corcova este una dintre putinele povesti de succes ale noii generatii.
Corcova a fost intai o idee nascuta pe bicicleta, in Alsacia
Cu limba franceza invatata in liceu, Serban Damboviceanu ajunge sa studieze Dreptul la Strasbourg, cu specializare in gestiunea si administrarea companiilor. Pentru a se sustine financiar in timpul studiilor, lucreaza intr-un hotel in care, participand frecvent la degustari alaturi de somelierul si bucatarul locului, deprinde primele lucruri legate de vin. In vacante, pedaleaza printre satele alsaciene, din crama in crama, intalneste oameni primitori si invata drumul de la strugure la vin direct de la oenologi si viticultori.
Urmatoarea etapa din viata il gaseste pe Serban Damboviceanu mai intai stagiar, apoi angajat in departamentul de achizitii al unui lant international de retail, unde are grija inclusiv de selectia de vinuri. Il intalneste, in aceasta perioada, pe Michel Roy, alaturi de care degusta vinuri din toate colturile lumii si de la care invata subtilitatile acestui univers. Ambii considera ca vinul romanesc ar merita mai multa vizibilitate in lume, insa sunt ani in care, in afara de cateva etichete din Bulgaria, vinurile Europei de Est sunt pe deplin ignorate. Dupa o perioada petrecuta in Italia, unde descopera noua (la acea vreme) miscare slow-food, Damboviceanu si Roy se hotarasc, dupa ani de planuri, sa se implice in viata vinului romanesc
Corcova, nascuta din ruinele Bibestilor
Inainte de a ajunge la Corcova, Serban Damboviceanu a vizitat potentiale tinte de investitii din Dobrogea, Moldova si Muntenia, insa un singur drum la fosta mosie a Bibestilor a fost suficient pentru a descoperi aici toate argumentele posibile pentru a-l convinge ca merita sa ramana. Istoria locului, in primul rand, este atat de bogata incat si-ar merita propriul volum, de la istoria pierduta intre milenii la viile documentate din vremea lui Mihai Viteazu. De la notorietatea vinurilor lui Anton Bibescu in cercurile literare de la Paris la faptul ca aici se refugiau, in adevarate tabere de creatie, Pillat, Minulescu sau Mihail Sebastian, sau ca era locul la care visa Marcel Proust, fara sa fi ajuns vreodata.
Ca terroir, parcelele inconjurate de padure, pantele cu sol variat si plin de minerale, racoarea data de munti peste noapte, in compensare cu soarele de peste zi, dar si deciziile ulterioare – felul in care au fost proiectate parcelele de podgorie (ca densitate de plantare) si practicile cu iz eco de peste an – toate acestea se strang intr-un set de atribute care se traduc in struguri de mare calitate. Nu in ultimul rand, ca argument economic, in perioada in care se nastea crama Corcova Roy&Damboviceanu, ramasitele fostului IAS Corcova se numarau printre putinele petice de podgorie inca agregata, dupa ce majoritatea podgoriilor fusesera retrocedate descendentilor celor care si-au vazut pamanturile confiscate de autoritatile comuniste.
Corcova, Corcovel, Corcovin
Corcova Roy&Damboviceanu a pornit la drum in 2005, cu 12 hectare de vie pe rod ale fostului IAS si alte 55 de hectare de vie degradata din satul Jirov , suprafata care nu a mai crescut decat infim, pana la un total de 70 de hectare.
Pentru ca locul purta inca amintirea celebrelor vinuri interbelice, Corcovin si Corcovel, prioritatea pentru replantare au constituit-o soiurile internationale, aceleasi cu cele folosite in urma cu 70-100 de ani – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Syrah, Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier sau Muscat Ottonel, la care se adauga simbolul locului (si al tarii), Feteasca neagra.
Crama este supravegheata electronic, dar este lucrata traditional, cu mare atentie la sustenabilitate si durabilitate, cu gandul la generatiile care vor veni.