Home Evenimente Urmatoarea editie a Concours Mondial de Bruxelles va fi gazduita de Croatia

Urmatoarea editie a Concours Mondial de Bruxelles va fi gazduita de Croatia

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Pentru a treizecea editie, Concours Mondial de Bruxelles se va muta in Croatia.
Orasul Poreč, situat in peninsula Istria, va gazdui sesiunea principala de degustare a competitiei dedicate vinurilor rosii si albe. Degustarile vor avea loc in zilele de 12, 13 si 14 mai 2023. Concours Mondial de Bruxelles este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume. Peste 10.000 de vinuri sunt inscrise de catre producatori pentru a fi degustate si evaluate de un juriu de experti. Degustatori experimentati jurizeaza vinurile concurente cu un scopul de a selecta vinuri de o calitate ireprosabila.

Istria, cea mai mare peninsula a Croatiei, este un creuzet cultural si un tinut al contrastelor, datorita situarii sale geografice intr-un punct in care se intalnesc trei tari: Slovenia, Italia si Croatia. Oamenii din Istria au legaturi istorice cu strugurii si cu productia de vin. Regiunea este renumita pentru productia de vin, inclusiv pentru vinurile emblematice din Malvasia si Teran. Partea viticola se extinde in partea cea mai vestica a Croatiei. In zona se cultiva atat soiuri de struguri locale, cat si internationale, pentru a produce vinuri ce acopera o gama larga de stiluri. De-a lungul istoriei sale agitate, peninsula situata in nordul Adriaticii a apartinut mai multor tari. Aceste perioade diferite au influentat negativ dezvoltarea industriei vinicole din regiune, in ciuda tendintei de a produce vinuri de inalta calitate. In prezent exista 4.000 de hectare plantate cu vita de vie, fata de 44.000, inainte de perioada filoxerei. Caderea Iugoslaviei a dus la declinul cooperativelor de stat care produceau vinuri de masa. In aceasta perioada au inceput sa apara producatori concentrati pe calitate, care au modernizat fermele de vin, pentru a produce vinuri mai concentrate si mai complexe.

Varietatea solurilor – de la cel rosu, de-a lungul coastei, pana la alb, in interior – adauga o alta dimensiune culturii vitei de vie. Cel mai cunoscut si cel mai cultivat soi de struguri este Malvasia Istriana. Vinurile rosii obtinute din Teran si Refosco sunt produse traditionale in regiune, iar multi pasionati de vinuri din in Istria sunt fani ai Muscatului. Drumul vinului din Istria, presarat cu numeroase crame, ofera cateva experiente memorabile.

Dispunand de o experienta veche in vinificatie, o cultura a vinului bine stabilita si investitii recente, Istria este o regiune viticola remarcabila, iar faptul ca va fi gazda a Concours Mondial de Bruxelles ofera o dovada suplimentara in favoarea potentialului regiunii.
Vechiul oras fortificat Poreč gazduieste multe vestigii si monumente romane, gotice si venetiene. Printre acestea se numara Bazilica Eufrasiana din secolul al VI-lea, ce domina orasul, fiind un fel de perla a coroanei. Biserica crestina este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO si ofera privirii vizitatorilor, printre alte comori, mozaicuri bizantine magnifice. Istria este una dintre zonele turistice majore ale Croatiei, iar orasul Poreč ofera o gama larga de infrastructuri turistice, ideale pentru a ii primi si gazdui pe arbitrii competitiei.

Foto: Concours Mondial de Bruxelles

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES