Ieri seara, in cadrul unei reuniuni amicale cu reprezentanti ai presei generaliste si ai presei de vin, Valeriu Stoica, fondatorul Avincis, a lansat oficial primul vin orange din portofoliul cramei. Vinurile „orange” isi trag numele de la culoarea auriu-roscata pe care o dobandesc in timpul unei perioade lungi de fermentare-macerare, in care vinul este pastrat impreuna cu pielitele si samburii strugurilor.
Istorie actualizata
Moda vinului orange a prins radacini in urma cu aproximativ 20 de ani si poate fi considerata o reactie la noul val de tehnologie implementat in majoritatea cramelor. Metoda de productie presupune fermentarea vinului in amfore de tip „qvevri”, celebrele vase ingropate din Georgia, in care se spune ca a inceput sa fie produs vinul pentru prima oara, in urma cu 6-7 mii de ani. Dupa fermentare, vinul nu este separat de pielite si samburi, ci isi continua procesul de macerare timp de cateva saptamani sau chiar luni.
In cazul vinului orange produs de Avincis, este vorba de doua luni de macerare, urmate de cupajare – cele trei vinuri utilizate sunt Tamaioasa romaneasca, Feteasca regala si Cramposia, fermentate in amfore separate – si de maturarea timp de un an in vase de stejar de 500 de litri. A rezultat un vin intens, complex, in care notele oxidative se imbina armonios cu cele de coaja si flori de portocala, flori albe, fructe confiate, gutui, nuci si fagure de miere.
A doua surpriza: o noua editie Alutus Primus
In cadrul aceluiasi eveniment a fost lansat oficial si Alutus Primus 2021, a doua editie a unui vin care s-a dovedit impresionant inca de la prima recolta – Alutus 2020 fiind castigatorul unei medalii de aur la concursul Decanter Wine Awards, o recunoastere pretioasa si greu de obtinut.
Spre deosebire de prima editie, care era mai degraba concentrata, extractiva, si isi dezvaluia detaliile pe parcurs, versiunea din 2021 este mai supla, amintind de scoala de vinificare burgunda, iar parcursul este mai degraba discursiv, cu straturi de expresii care se dezvaluie succesiv.
Desi ar putea parea vinuri complet diferite, Alutus 2020 si 2021 sunt vinuri care exprima pe deplin caracterul strugurilor, dar si conditiile anului de recolta. Evident, diferentele semnificative intre expresii ne fac curiosi sa exploram, in viitor, surprizele pe care le rezerva acest nou soi.
Cu un portofoliu de soiuri locale deja important – Cramposie, Cramposie selectionata, Negru de Dragasani, Novac si Alutus – zona Dragasaniului incepe sa isi defineasca un gust al locului, luand un avans considerabil in definirea unei identitati proprii. Cu o investitie semnificativa in gastronomie si turism viticol, nu ar fi de mirare ca Dragasaniul sa devina „urmatorul Dealu Mare”, desi succesul din Dealu Mare este inca o fractie din adevaratul potential al zonei.
Bule, poezie, gourmet
Pentru o seara completa, invitatii au degustat, de asemenea, si vinuri deja consacrate din portofoliul Avincis – spumantul Avincis, deocamdata produs din Cramposie si Pinot noir, dar insotit de anuntul ca urmeaza sa apara si un vin spumant 100% Cramposie, si Cuvee Grandiflora, un cupaj care a trecut deja prin cateva retete si care si-ar putea gasi expresia definitiva intr-una dintre recoltele viitoare, cand va fi experimentat un asamblaj intre Negru de Dragasani, Feteasca neagra si Alutus.
Pentru fiecare vin, gazdele au pregatit doua asortari: Valeriu Stoica, in stilul sau unic, cate o poezie de Stefan Augustin Doinas, iar Bistrot Francais cate un preparat potrivit. Evident, doar delicatese, de la vitelul de Correze la sosul de trufe transilvane sau ciocolata in trei texturi. Totul, in elegantul ambient al recent deschisului etaj al bistroului, care gazduieste si o impresionanta colectie de tablouri.
In rezumat: vinuri bune, delicatese de exceptie, muzica (la nivel ambiental) pe masura, poezie si arta, intr-o seara memorabila care promite sa se transforme intr-o celebrare anuala a noilor recolte.
Credit foto: @savor.tv