APEV avertizează: taxa pe vin înseamnă faliment și scumpiri

Wines of Romania
8 min timp estimativ de citire

Un comunicat al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vin din România (APEV) arată că taxa pe vin pregătită de Guvern va afecta în primul rând segmentul de vinuri economice, dar are capacitatea de a afecta grav întreaga industrie, provocând scumpiri în lanț și chiar și falimente.

Zeci de mii de degustări, sute de festivaluri, târguri și expoziții, nenumărate campanii sau parteneriate au avut un singur scop: să le redea încrederea românilor în calitatea unui produs tradițional. Am văzut o evoluție continuă în aceste trei decenii, iar sutele de medalii câștigate anual de vinurilor românești, de la New York la Tokyo, ne confirmă că suntem pe drumul cel bun.

Am intrat în etapa „finală” de dezvoltare, cea a enoturismului. Avem o autostradă care ajunge în inima Dealului Mare. Avem deja destinații premiate internațional. Dar industria, obosită să reinvestească tot ce câștigă de atâta vreme (10% marja medie de profit, indică APEV), se află într-un echilibru fragil. Un șoc i-ar putea face pe mulți să renunțe. Și atunci autostrada de va sfârși între ruine care au înghițit sute de milioane de euro din fonduri europene, de la replantările făcute cu sprijinul SAPARD la dotările de ultimă oră ale cramelor.

Suntem, în sfârșit, într-un punct în care industria vinului românesc poate să înflorească. În loc de taxe care riscă să provoace falimente, Guvernul ar avea infinit mai mult de câștigat – și financiar, și ca imagine – dacă ar finanța, alături de producători, o campanie care să promoveze vinul românesc la export. Altfel, în logica lucrurilor de acum, omorâm gâsca cu ouă de aur doar ca să ne potolim foamea de o seară.

În continuare, comunicatul APEV:

Comunicat de presă

Taxa pe vin lovește în plin viticultura românească – Riscăm falimente în lanț și scumpiri masive

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din România (APEV) trage un semnal de alarmă: introducerea accizei pe vinul liniștit, o măsură care este departe de a aduce beneficii economiei, ar putea afecta grav întreaga industrie vitivinicolă românească, o industrie cu rădăcini adânci în tradiția, economia și viața rurală a țării noastre.

O taxă care îngreunează un sector deja încercat.

Noua acciză, cuprinsă între 76,19 și 83,81 lei/hectolitru, ar putea duce la creșterea artificială a prețurilor, pierderea competitivității pe piețele externe și falimentul multor producători mici și mijlocii. Acciza echivalează cu o creștere de până la 25% față de prețul de producție în cazul vinurilor economice. Marja de profit în acest segment este sub 10%, ceea ce va face modelul de business nesustenabil.

Această decizie vine într-un context dificil:

În 2024, producția de vin a scăzut cu aproape 20% din cauza schimbărilor climatice.
Costurile de producție, energie, transport, forță de muncă, sunt în continuă creștere.
Vinurile de import intră pe piață la prețuri tot mai mici, iar vinul românesc riscă să dispară de pe rafturile consumatorilor.

“Este ca și cum, după o cursă grea, ni se cere să mai alergăm încă un kilometru, dar cu o povară în spate”, declară Mihnea Olariu, Președintele APEV.

Consecințele pot fi resimțite la nivelul întregii societăți

Industria vinului nu înseamnă doar sticlele de pe raft, ci locuri de muncă în sate, continuitate pentru ferme de familie și șansa ca tinerii să rămână în zonele rurale.

Această acciză ar putea genera: scăderi de vânzări estimate: –6% până la –12%, falimente în segmentul vinurilor vrac și bag-in-box, unde marjele sunt deja minime, creșterea șomajului în zonele unde viticultura este principală sursă de venit și totodată, migrația accelerată a tinerilor, care vor vedea agricultura ca pe un drum fără viitor.

În paralel, pot apărea distorsiuni de piață și stimulente negative

Legea creează inegalități între producători:

  • Cei care dețin antrepozite fiscale vor suporta costuri administrative și de conformare.
  • Cei fără antrepozit (micii producători) pot rămâne neaccizați, stimulând fragmentarea artificială a companiilor pentru a evita accizarea.
Steel modern cisterns for wine production on plant territory. Large tanks, barrels on winery factory. High quality photo [ENVATO x WoR]

Legea va încuraja piata neagră și autoconsumul:

  • Din cele 3,68 mil. hl produse în 2024, doar 0,88 mil. hl au fost certificate (~24%).
  • Restul de ~76% nu sunt fiscalizate, nefiind DOC/IG sau provenind din viță hibridă.
  • Creșterea prețului pe piața oficială va stimula și mai mult comercializarea neoficială.

Vinul românesc, un patrimoniu ignorat de decidenții politici

România nu trebuie să taxeze vinul doar pentru că „se poate”. 15 țări europene nu aplică acciză pe vin, iar altele, cum ar fi Franța(acciză: 3,94 EUR/hl, de 5 ori mai mică decât cea propusă în România) au taxe simbolice, de cinci ori mai mici decât cele propuse la noi. Vecinii noștri, Bulgaria și Ungaria, investesc în cramele lor, pentru că au înțeles că vinul e mai mult decât o băutură, e un produs strategic, cu suflet.

Ce cerem? Respect, nu privilegii

Producătorii români nu cer tratamente speciale, ci condițiile pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu prielnic. Vinul românesc merită mai mult. Este nevoie sa întelegem că în spatele fiecărei sticle de vin românesc stă o poveste de familie, scrisă cu efort și pasiune, transmise din generație în generație. 

APEV solicită public retragerea de urgență a proiectului de acciză pe vinul liniștit și deschiderea unui dialog real cu reprezentanții industriei.

Înființată în 2001, APEV, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de vin din România este o organziație profesională care mai mulți producători importanți de vin, și are menirea „să reprezinte, să apere și sa promoveze drepturile și interesele membrilor săi, atât la nivel local, cat și internațional”. Din 2023, APEV are o nouă conducere, care a reușit să organizeze participarea României la ProWein în 2024, fără nici un sprijin din partea Guvernului, după ce finanțarea ARICE a fost retrasă.

Distribuie